Onvoltooid verleden tijd blijft zichtbaar in Belfast

By | 28 mei 2017

Vandaag 1 jaar geleden

Het ligt misschien niet zo voor de hand om Belfast als uitvalsbasis te kiezen om de interland tussen Ierland (de Republiek!) en Nederland, het blijkt alleszins de moeite waard. Een eye opener.

Na met een nachtbus te zijn teruggekeerd van het ruim 170 kilometer zuidelijker gelegen Dublin, volgt op zaterdag een tijdreis door de hoofdstad van Noord-Ierland. Wie zoals ik opgroeit gedurende The Troubles, de periode in de jaren zeventig tot en met negentig waarin protestanten en katholieken elkaar naar het leven staan, kent Belfast vooral van bomaanslagen en door muren en prikkeldraad van elkaar afgescheiden woonwijken.

Met het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 keert de rust ter plaatse geleidelijk aan terug. Sporen van de gewelddadige geschiedenis blijven bijna twee decennia later niettemin op talloze plekken zichtbaar. Muurschilderingen in het protestantse noordoostelijk deel van de Noord-Ierse laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Kreten als Voor God en voor Ulster en The right if you are attacked, to defend yourself komen op elke nuchtere Nederlander nogal krijgszuchtig over.

Vrede is een broos begrip. Een kruitvat kan elk moment ontploffen. Helaas vandaag de dag, zo moet gevreesd worden, niet alleen in Noord-Ierland.

28 mei 2016 Belfast

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *