Oog in oog staan met ’s werelds beste voetballer

By | 4 juni 2017

Vandaag 26 jaar geleden

Probeer tegenwoordig eens ergens een stadion binnen te wandelen om daar een training te bekijken van een gerenommeerd voetbalteam. Grote kans dat een heel leger beveiligers in afzichtelijk gekleurde hesjes dat verhindert.

Zesentwintig jaar geleden is de wereld nog niet op hol geslagen, zijn mensen heel wat minder gestresst dan vandaag de dag. Zeker in Scandinavië gaat het er ongedwongen aan toe. Voorafgaand aan de EK-kwalificatie-interland tussen Finland en Nederland overnacht ik in Helsinki – evenals twee jaar eerder – zelfs in de in het Olympisch stadion gevestigde jeugdherberg. Op de avond voorafgaand aan de wedstrijd staan de hekken van het nationale stadion van de Finse hoofdstad gewoon open. De afsluitende training van Oranje bijwonen? Geen enkel probleem.

In aansluiting van de oefensessie betreed ik gewoon het speelveld. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Niemand legt me een strobreed in de weg. Op verzoek poseert zowaar de op dat moment misschien wel ‘s werelds beste voetballer van de wereld voor me. Kleine moeite voor Marco van Basten.

4 juni 1991 Helsinki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *