Worstenbroodjes in Markthallen Riga een aanrader

By | 9 juni 2017

Vandaag 2 jaar geleden

Het programma Oplichters in het buitenland van SBB6 waarschuwde z’n kijkers onlangs voor de gevaren van Riga. Presentator Kees van der Spek onthult in de reportage het een en ander over gehaaide jongedames die het in het oude centrum van de Letse hoofdstad hebben gemunt op loslopende mannen uit het buitenland.

De verkoop van illegale Russische sigaretten schijnt eveneens een lucratieve handel te zijn. Maar aangezien ik niet rook, heb ik daar geen last van tijdens de vijf dagen die ik twee jaar geleden in Riga verblijf. De dames is een iets ander verhaal… Al laat ik me niet bedwelmen en leegroven in obscure kroegen, zoals in de uitzending ter sprake komt.

Ik word daarentegen wel bijna gerold. In een van de ondergrondse gangen bij het station, voel ik opeens een hand tegen mijn rug. Ik draai me om en sta oog in oog met drie meisjes van een jaar of achttien. Zwartharig. Gekleed in hun netste zomerjurkjes. De voorste van het drietal wilde tevergeefs een graai doen in het tasje dat om mijn zij hangt. Als ik wat zeg, geeft ze me nog een grote bek ook. In het Engels. ‘Fuck you’. Maar goed, verder geen kwaad woord over zigeuners hoor. Ik doe niet mee aan al die vooroordelen. Voor het in standhouden van de vooroordelen zorgen ze zelf wel. Veel waardevols bevat het tasje sowieso niet. De plattegrond van Riga en de infobrochure van het bezettingsmuseum zijn gewoon verkrijgbaar bij het Riga Information Centre op Rätslaukums. Gratis en voor niks.

Opletten op straat is niettemin geboden in Riga. Maar ach, dat soort incidentjes kan in elke willekeurige plaats gebeuren. Wie de Letse hoofdstad toevallig bezoekt moet zichzelf in de Markthallen hoe dan ook verwennen op zo’n overheerlijk Lets worstenbroodje. Wie wil, kan daar volgens het SBS-programma ook terecht voor illegale Russische sigaretten. Doe er je voordeel mee!

9 juni 2015 Riga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *