Zweedse koning Carl Gustav poseert voor foto

By | 10 juni 2017

Vandaag 25 jaar geleden

Mensen van koninklijken bloede loop je niet elke dag tegen het vorstelijke lijf. Ik niet althans. Zelfs in Oranjebolwerk Apeldoorn is me dat slechts één keer overkomen. Bij de opening van CODA heb ik ooit – toen nog – koningin Beatrix gezien. Vanop ruime afstand. Van achter een dranghek.

Iedereen kan zich daarom waarschijnlijk wel voorstellen dat ik het moment waarop ik de Zweedse koning Carl Gustav bijna kan aanraken niet gauw zal vergeten. Het gebeurt bij het openingsduel van het EK voetbal in 1992. Zweden – Frankrijk. In het Rasunda stadion, de voorloper van de bij Ajax-supporters welbekende Friends Arena.

Op weg naar de door hem te verrichten openingsceremonie wandelt de vorst uit het Huis Barnadotte op de tribune op slechts enkele meters afstand langs me heen. Zoiets zou anno 2017 ondenkbaar zijn. De bodyguard links op de foto heeft zo te zien zijn bedenkingen bij dat de koning zich in mijn nabijheid begeeft. Je weet tenslotte maar nooit wat zo’n koning zich allemaal in z’n hoofd haalt…

Slechts Lennart Johansson, toenmalig UEFA-president, bevindt zich nog tussen mij Carl Gustav, op het moment dat ik afdruk voor het statieportret.

10 juni 1992 Solna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *