Danish Dynamite komt niet tot ontploffing

By | 11 juni 2017

Vandaag 29 jaar geleden

Het Deense voetbalelftal behoort op het EK van 1984 en het WK van 1986 tot de positieve verrassingen. Preben Elkjaer-Larsen, Michael Laudrup, Morten en Jesper Olsen, Sören Lerby, Frank Arnesen, Ivan Nielsen overrompelen met hun ploegmakkers de internationale voetbalwereld.

Voor het EK van 1988 in West-Duitsland zijn de verwachtingen vooraf hooggespannen. Er is sprake van een heuse invasie voor de eerste wedstrijd van hun helden tegen Spanje. Tienduizenden Deense supporters zakken af naar Hannover. Zingend, toeterend en schreeuwend zorgen de Roligans voor een heerlijk sfeertje in en om het Niedersachsenstadion. Het heeft wel wat van een carnavalsoptocht. Oranjesfeer, maar dan wél leuk en gezellig…

In de meest vreemdsoortige uitdossingen lopen en lallen de roodwitte meutes door de straten van de hoofdstad van Niedersachsen. Het geldende alcoholverbod lappen de Denen aan hun laars. De Carlsberg wordt met zakken en dozen vol tegelijk aangesleept. Velen zwalken dan ook richting stadion. Het is één groot voetbalfeest. Van wanklank geen sprake.

Toch loopt niet alles volgens plan van de zeker 40.000 Deense fans op de tribunes. Het Danish Dynamite komt niet tot ontploffing. Spanje wint 3-2. Een fikse domper op de vreugde.

11 juni 1988 Hannover

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *