Stuttgart zucht onder beleg van Oranjelegioen

By | 16 juni 2017

Vandaag 11 jaar geleden

Tot twee keer toe verovert het Nederlands elftal over de oostgrens de voetbalwereld. In 1974 met het Totaalvoetbal met Cruijff, Van Hanegem, Neeskens en Rep als meest in het oog springende exponenten. Veertien jaar later wordt een goed stel met Van Basten, Gullit en Rijkaard als boegbeelden zowaar Europameister!

Tijdens het wereldkampioenschap van 2006 kan Oranje in het inmiddels verenigde Duitsland de topprestaties uit het verleden niet overtreffen. De gekte is er niet minder om. Evenals bij de voorgaande gelegenheden krijgen de Duitsers elf jaar geleden op de speeldagen van onze Mannschaft complete invasies vanuit Nederland te verwerken. Met tienduizenden tegelijk trekken Nederlandse voetbalsupporters, of wat daarvoor moet doorgaan, de grens over. Qua aantallen is het Oranje-legioen misschien zelfs wel omvangrijker dan in 1974 en 1988.

De stemming valt nochtans niet te vergelijken met früher. Van de spontaniteit van weleer is weinig meer over. De almaar verder oprukkende commercie, de supporterspleinen en het overgeorganiseerde gedoe op wedstrijddagen neemt veel van de charme weg. Het klinkt misschien maf, maar ik vond het veel leuker toen Duitsers nog ouderwets Moffen waren…

Ik houd absoluut niet van al die gemaakte gezelligheid. Voor aanvang van Oranje’s tweede groepsduel tegen Ivoorkust gaat het helemaal los. Stuttgart zucht onder het beleg van het massaal uitgerukte Oranje legioen. De inheemse bevolking maakt kennis met schijtlolligheid made in Holland. Het centrum van de hoofdstad van Baden-Württemberg puilt uit van in de meest vreemdsoortige oranje uitdossingen gestoken ‘feestgangers’ met wortels, kazen of tulpen op het hoofd.

In de Königstrasse mag elke malloot zijn leeuwenhose van Bavaria dragen. Op de Schlossplatz kijkt niemand op van de jagershoedjes van Heineken. Aan helden op klompen in Frau Antje-klederdracht ook geen gebrek. Ofschoon de met hekken afgezette Fanzone op het grote plein voor het Neue Schloss is aangewezen als centrale ontmoetingsplek voor de fans, ontaardt het voetbalfeest in de hele binnenstad in één groot openluchtbacchanaal. Nederlanders laten zich van hun meest uitbundige kant zien. Het is zo’n dag vol plaatsvervangende schaamte.

In 1974 en 1988 staat het voetbal tenminste nog voorop.

16 juni 2006 Stuttgart

 

Een gedachte over “Stuttgart zucht onder beleg van Oranjelegioen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *