De locomotief komt zestig jaar na dato tot stilstand

By | 29 juli 2018

Achter de bal aan (44/4): Zagreb

28 juli 2018

Best wel bijzonder een van de clubs te zien voetballen waartegen mijn vader tijdens een trip met AGOVV naar Joegoslavië speelde. Lokomotiva is een van de tegenstanders tijdens een driekamp die Apeldoorns trots in augustus 1958 afwerken in Banja Luka, in het huidige Bosnië. Zagrebs tweede club brengt later zelfs een tegenbezoek aan sportpark Berg en Bos. Zestig jaar na dato, bijna drie jaar na pa´s overlijden, komt de locomotief in het Maksimirstadion symbolisch tot stilstand…

De ochtend na Dinamo tegen FK Rudes, waarmee we ons oponthoud in de Kroatische hoofdstad aftrappen, begint met een sigthseeing tour door het historische centrum. Al tegen elven zitten de terrassen vol. Met name de kathedraal mag zich in een bovengemiddelde belangstelling van toeristen verheugen. De boerenmarkt en in historische uniformen paraderende ´huzaren´ doen eveneens een duit in het zakje van de authenticiteit.

Op het nabijgelegen Jelacic Plein vierden dertien dagen eerder tienduizenden Kroaten het met een gouden randje versierde WK-zilver van hun nationale voetbalhelden. Met hun prestaties brachten Modric, Rakitic, Mandzukic en consorten hun landgenoten in opperste staat van verrukking. De roodwit geblokte shirts van het Kroatische elftal hangen prominent uitgestald bij de vele souvenirshops. De euforie die zoiets losmaakt in een landje met vier miljoen inwoners, is ongekend. Een zwart shirt met de opdruk ‘Croatia World Cup Winner Russia 2018’, dat ik ergens zie hangen, geeft blijk van iets te veel vertrouwen in de goede afloop…

Voor clubs in de hoogste speelklasse van de Kroatische voetbalcompetitie is het nagenoeg onmogelijk om gelijke tred te houden. Meeliften op de successen van de WK-finalist is op de eerste speeldag van de Hrvatski Telekom PRVA Liga niet aan de orde. De competitie-ouverture van landskampioen Dinamo werd vrijdagavond bezocht door nog geen drieduizend toeschouwers. Wanneer om half zeven de spelers van Lokomotiva en Inter Zapresic aan hun seizoen beginnen, bevolkt slechts een handjevol belangstellenden de tribunes.

Vanwege de bouw van een nieuw stadion wijkt Lokomotiva in het voetbaljaar 2018-2019 noodgedwongen uit naar het Maksimirstadion. Bij dit eerste optreden in Dinamo’s arena zit de loop van het publiek er niet bepaald in, mag ik gerust constateren. En dat terwijl de toegang nota bene gratis is.

De kassa’s waar we een etmaal eerder een entreebewijs aanschaften voor het duel van Dinamo, blijven gesloten. Er vindt geen kaartverkoop plaats. Iedereen mag voor niks naar binnen! Hooguit enkele honderden maken van dit buitenkansje gebruik. Thuiswedstrijden van csv Apeldoorn worden doorgaans drukker bezocht.

Ondanks dat ze niet hoeven betalen, krijgen de aanwezigen in spreekwoordelijke zin wél waar voor hun geld. Liefst vier doelpunten vallen er te bewonderen. Allen voor de ‘thuisploeg’. De blauwwitte trein van Lokomotiva dendert over het arme Inter heen.

Met AGOVV kent Lokomotiva zestig jaar geleden heel wat meer moeite. In Banja Luka houden aanvoerder Theo Kruitbosch en zijn ploegmakkers de formatie uit Zagreb op een verdienstelijk 3-3 gelijkspel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *