Onzekere tijden maken spelverdelers niet onzeker

By | 22 juni 2020

Het in Oranjeverband hervatten van zaaltrainingen lijkt een voorzichtige eerste stap terug naar het oude normaal. Een zekerheidje in onzekere tijden. Zeker voor vaderlandse topvolleyballers die er naar snakken op korte termijn ook in clubverband weer grenzen te willen overschrijden, komen de samenkomsten met het nationale team als geroepen.

Spelverdelers Gijs van Solkema (22) en Stijn Held (25) zitten momenteel in hetzelfde schuitje. Clubloos, maar allesbehalve moedeloos. Dat hij na drie seizoenen Bundesliga nog geen nieuwe werkgever heeft, stemt Van Solkema niet ongerust. “Momenteel heb ik nog nergens een handtekening gezet. Hier en daar zijn zeker wel gesprekken gaande. Je merkt wel dat veel teams een kleiner budget hebben en ook minder bereid zijn om risico’s te nemen. Ik maak mij niet per se zorgen. Het is natuurlijk niet een situatie waarin iemand ooit gezeten heeft. Dat maakt het moeilijk in te schatten wat er allemaal gaat gebeuren.”

Held had bij zijn besluit de eredivisie de rug toe te keren uiteraard geen corona-epidemie ingecalculeerd. “Het is hoe het is. Ik had kunnen bijtekenen bij Lycurgus. Voor mezelf merkte ik dat ik een nieuwe uitdaging nodig heb. Daarvoor moet ik toch echt de grens over. Het is een risico dat ik genomen heb, het zal laag instappen zijn. Ik heb een ander cv dan anderen. Aan de andere kant heb ik wel acht finales op rij gespeeld en prijzen gepakt, ook al is dat dan maar in Nederland. Het wordt mijn eerste stap naar het buitenland. Ik ben realistisch. Ik hoop op een club waar ik me kan ontwikkelen en me kan laten zien. Dat kunnen heel veel clubs zijn, in heel veel landen. Ik ga tegen niets zomaar nee zeggen.”

Het duo is opgelucht na meer dan drie maanden eindelijk weer de zaal in te mogen. Sinds begin maart in heel Europa de volleybalcompetities werden stopgezet vanwege de corona-uitbraak, moest zowel de Fries als de Barnevelder zich noodgedwongen onderwerpen aan bezigheidstherapie. De samenkomsten op Papendal bieden Van Solkema, Held en andere (kandidaat-)internationals een prima gelegenheid om weer op niveau te trainen.

“Ik heb het grootste deel van de coronatijd bij mijn ouders thuis doorgebracht. Ik heb me dagelijks beziggehouden met work-outs. Ik wat gevolleybald op het grasveld in de tuin, hardgelopen en hier en daar een incidentele beachvolleybaltraining afgewerkt. Sinds afgelopen week zijn we met een groepje van het Nederlands team weer begonnen met trainen en ben ik weer bezig op Papendal”, vertelt Van Solkema hoe hij na zijn vertrek bij het Duitse SVG Lüneburg het nuttige met het aangename verenigde.

Held heeft zich na zijn laatste wedstrijd voor SAMEN.Lycurgus eveneens zo goed en zo kwaad als het ging fit gehouden. “Via via kan ik wat aan krachttraining kunnen doen. Ik heb een racefiets aangeschaft. Daarnaast tennis en beachvolleybal ik veel. Gelukkig heb ik nog wat broertjes met wie ik wat kan doen. Het is fijn om weer op Papendal terecht te kunnen.”

Volleybalkrant zondag 21 juni 2020/ Foto: Ronald Hoogendoorn/Volleybalkrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *