Ewoud Gommans stapt over naar Roemeense Craiova

By | 20 juli 2020

Ewoud Gommans verlegt zijn werkterrein in het nieuwe seizoen naar de Roemeense Divizia A1. De 29-jarige Oranje-international maakt de overstap naar SCMU Craiova.

De Roemeense landskampioen van 2016 maakte de komst van de passer/loper uit Voorschoten maandag officieel bekend. Tegelijkertijd met de Nederlander presenteerde de club ook de Kroaat Marino Marelic, afkomstig van Mladost Zagreb. In het als gevolg van de coronacrisis voortijdig geëindigde afgelopen seizoen eindigde de club uit Craiova als tweede achter het door de Roemeense volleybalfederatie als kampioen aangewezen CSM Arcada Galati.

De komende twee weken bereidt Craiova’s nieuwe Nederlandse aanwinst zich op Papendal met de Oranje-selectie voor op zijn nieuwe sportieve uitdaging. “Ik heb niet eerder voor een club in Oost-Europa gespeeld. Roemenië wordt een nieuw avontuur voor mij. Niels Klapwijk speelde vorig jaar in de Roemeense competitie. Ik kan er nog niet veel over zeggen. Ik laat me verrassen. Ik heb zelfs nog nooit tégen Roemeense clubs gespeeld, hoewel ik toch vrij veel wedstrijden voor de CEV Cup heb meegemaakt. Ik kan dus wel gaan speculeren of de competitie sterker is dan in Duitsland of ergens anders, maar dat heeft geen zin. Ik zie het wel.”  

Zijn eerste indrukken zijn desondanks positief. “Ik weet dat er vier sterke teams zijn. Daar is Craiova er één van. Van het team weet ik dat ze een oude rot als diagonaal hebben Laurențiu Lică, een grootheid in het land, en bovendien één van de betere spelverdelers in Roemenië. Die Kroatische jongen ken ik niet. Er schijnt nog één buitenlander bij te komen. Met de trainer heb ik al wel gesproken. Dat was een goed gesprek. Craiova is de tweede grootste stad van het land. Dat zit dus wel goed. Het is bovendien maar vijf uur rijden van mijn tweede thuis, Belgrado.”

De afgelopen twee maanden verbleef Gommans met zijn Servische echtgenote in de Servische hoofdstad. Vorige week keerde hij alleen terug naar Nederland. “We hebben bekeken hoe het met Covid-19 gaat. Omdat er toch iets van lockdown lijkt aan te komen, ben ik hier naartoe gekomen. Stel dat de grenzen dicht gaan, dan zou ik daar in Servië zitten en kiest de club misschien wel iemand anders. Ik vlieg nu begin augustus vanuit Nederland naar Roemenië. Daar krijgen we eerst een Covid-19 test. Als we allemaal negatief zijn, gaat de voorbereiding van start. Eind september begint de competitie.”

Na Duitsland, Frankrijk en Zwitserland wordt Roemenië het vierde land waarin Gommans zijn sportieve geluk gaat beproeven. Na Moerser SC (2011-2013), TSV Unterhaching (2013-2014), AS Cannes (2014-2016), Arago de Sète (2016-2017), Lindaren Volley Amriswill (2018-2019), Chaumont Volley-Ball 52 (tweede helft 2019), United Volleys Frankfurt (eerste helft 2020) wordt Craiova alweer zijn achtste buitenlandse werkgever.

Volleybalkrant.nl maandag 20 juli 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *