Geforceerd stemgebruik

By | 22 augustus 2020

Er komt weldra een einde aan een mooie serie. Omdat er in september bij de wedstrijden om de Nations League tegen Polen en Italië geen publiek aanwezig mag zijn in de Johan Cruijff Arena ga ik voor het eerst sinds twee jaar een interland van het Nederlands elftal missen. Bij alle 20 Oranje-duels onder leiding van Ronald Koeman was ik van de partij in het stadion. Dat k..-Corona haalt nu een streep door de rekening. Voetbalverslaafden beleven moeilijke tijden. Ik vrees het ergste voor het EK van volgend jaar.

Zolang er een mondkapjesplicht geldt, leg ik mezelf sowieso een persoonlijk stadionverbod op. Op het bijwonen van wedstrijden in de professionele sector rust voorlopig derhalve een taboe. Eerlijk is eerlijk, ik ga ook net zo lief bij de amateurs kijken. Al gelden in de huidige coronatijden zelfs bij weinig om het lijf hebbende oefenpotjes van lokale toppers in Apeldoorn allerlei restricties.

Maximaal 250 toeschouwers toelaten bij potjes waarvan iedereen al vooraf weet dat er hooguit 50 mensen komen kijken. Supporters van de tegenpartij de toegang ontzeggen. Verplicht registreren vanwege bron- en/of contactonderzoek. Je moet het maar verzinnen. Heel sterk vond ik dat de speaker van csv Apeldoorn dinsdagavond voorafgaand aan het de kraker tegen onze regionale trots DVS ‘33 omriep dat ‘geforceerd stemgebruik langs het veld’ niet is toegestaan. Zeg nou zelf, doet zoveel voorzorg niet iedere toeschouwer al op voorhand verstommen?

Kijk, ik vind het prima hoor om een formulier in te vullen. Als het bestuur van csv Apeldoorn of Apeldoornse Boys door allerlei instanties wordt verordend om de gegevens van bezoekers te verzamelen, dan vul ik braaf zo’n formulier in. Daar doe ik niet moeilijk over. Als het moet (zoals bij csv), onderteken ik zo’n lijst zelfs. Geen enkel probleem. Ik heb niks te verbergen. Onze alom bewierookte privacywetgeving geldt immers toch alleen ter bescherming van criminelen. Achteloze bezoekers van een voetbalwedstrijd hebben van oudsher al niks te willen of te eisen. Zo blijft er tenminste toch nog iets over uit het oude-normaal dat in het nieuwe-normaal normaal is gebleven.

De achterliggende gedachte van de genomen maatregelen snap ik heel goed. Volkomen begrijpelijk om elk risico maar beter van tevoren uit te bannen. Toch blijf ik veel van wat we vanuit Den Haag of allerlei veiligheidsregio’s opgelegd krijgen tamelijk inconsequent vinden. Neem nou alleen dat registreren. Wie kan mij uitleggen waarom ik wél allerlei persoonlijke gegevens afstaan wanneer ik bij csv Apeldoorn of Apeldoornse Boys naar een voetbalwedstrijd wil gaan kijken, maar niet wanneer ik naar de Dekamarkt of de Hema ga. Ik blijf me erover verbazen. Is in de buitenlucht langs een voetbalveld de kans op besmetting groter dan in gesloten ruimten waar veel meer mensen op een beduidend kleiner oppervlak op elkaar gepropt staan? Óf je registreert overal óf nergens! Zoals het nu gaat blijft het dweilen met de kraan open.

Uitbundige jongeren uit de Haagse Schilderswijk of de betere buurten van Utrecht krijgen ook geen formulieren onder de neus geduwd voordat zij de straat op gaan om hun verveling te beteugelen. Noch stellen de betreffende gemeenten een maximum aan het aantal jongeren dat samenschoolt. Terwijl de hoeveelheid besmettingsgevallen in de leeftijdscategorie van de verveelde knulletjes toeneemt, staat de politie gewoon toe dat de heren geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Behalve zichzelf infecteren ze dus mogelijk ook onschuldige buurtbewoners!

Het is geen wonder dat de verwarring onder gezagsgetrouwe Nederlanders almaar toeneemt. En ondertussen gaat die ouwe Eagles-hooligan in zijn column in de Apeldoornse editie van het Algemeen Dagblad onverminderd voort met het door het slijk halen van alle doorgesnoven Tokkies die de democratie ondermijnen. Het gaat véél te ver!

Nederland beleefde een snikhete augustusmaand. Ook al zoiets vreemds. Werden goedgelovige AD-lezers bij voorgaande hittegolven bedolven onder onheilspellende berichten over bejaarden die vanwege de tropische temperaturen massaal het loodje legden. Maar nu, na nota bene de langste aaneengesloten periode met tropische dagen die Nederland ooit geteisterd heeft, neemt enkel het aantal coronabesmettingen toe! Afgezien van een handjevol pechvogels dat terloops op straat is doodgeschoten of -gestoken, kende naar verluidt hooguit Waterleidingbedrijf Vitens problemen die de moeite van het vermelden waard waren.

Ik heb wel diep respect voor die supporters van Feyenoord die uit liefde voor hun club met een mondkapje op soms al wel een uur voor de aftrap van een weinig verheffend potje tegen FC Twente in de brandende zon in de Kuip gingen zitten. Volledig coronaproof. Zij namen ademhalingsproblemen, hartklachten of een zonnesteek op de koop toe. Ook al is dat ongetwijfeld lang niet zo erg als besmet raken met Covid-19, je kunt er toch maar beter van bespaard blijven.  

Ik ben misschien wel gek, maar zó gek toch ook weer niet. Ik vink daarom liever op een A4’tje af dat ik de voorgaande dagen geen snotneus heb gehad en netjes mijn handen heb gewassen. Dat lijkt me veel gezonder.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *