Benauwde zeges voor Nederlanders in Franse dienst

By | 25 oktober 2020

De Nederlanders in de Ligue National de Volley kunnen terugkijken op een succesvol weekend. Gijs Jorna en Michaël Parkinson wonnen in de Ligue A met Spacer’s Toulouse de uitwedstrijd in Nice. Fabian Plak verdedigde met Nancy de koppositie in Ligue B na een zwaarbevochten zege bij AS Illac.

Ondanks een verdere verscherping van de coronamaatregelen in 38 departementen hoeven topvolleyballers in Frankrijk hun activiteiten vooralsnog niet te staken. Voor zover in coronatijd nog iets normaal te noemen valt, was het in de hoogste speelklassen bij de mannen en de vrouwen business as usual.

Jorna en Parkinson

In hun eerste optreden buitenshuis behaalden Gijs Jorna en Michaël Parkinson met Spacer’s Toulouse de derde zege op rij. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Twee uur en negen minuten had het ensemble uit Toulouse nodig om Nice Volley-Ball in vijf sets door de knieën te krijgen. In de eerste drie sets kenden de bezoekers de grootst mogelijke moeite met hun gastheren, pas in de laatste twee sets maakten ze duidelijk het verschil. Setstanden: 25-21, 25-27, 25-22, 19-25, 7-15.

De Spacer’s beleefden een schrikmoment toen passer/loper Oskar Madsen onwel werd. De Deen moest de strijd staken en werd met pijn in de borst en ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Na vier gespeelde wedstrijden bekleedt Toulouse de achtste plek in de Ligue A Masculin. Met een overwinning op hekkensluiter Ajaccio, die komende vrijdag te gast is in het Palais des Sports van Toulouse, kunnen Jorna en Parkinson c.s. de blik verder omhoog richten.

Fabian Plak

Op de derde speeldag in de Ligue B ontsnapte Fabian Plak zaterdagavond met Grand Nancy Volley-Ball aan de eerste nederlaag. Bij het eveneens nog ongeslagen AS Illac boog de lijstaanvoerder een 2-0 achterstand in sets alsnog om in een 2-3 overwinning. De 350 toeschouwers in St Jean D’Illac zagen hoe hun favorieten de Lotharingers de eerste twee sets met 25-19 en 30-28 afhandig maakten. Met 13-25 en 18-25 stelden Plak & co aansluitend orde op zaken. Om vervolgens na een twee uur en twintig minuten durende slijtageslag in de beslissende vijfde set de partij met het kleinst denkbare verschil (16-18) in hun voordeel te beslissen en twee punten mee naar huis te nemen.

Minuut stilte

Voorafgaand aan alle wedstrijden in de LNV werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Samuel Patty, de leraar die op 16 oktober het tonen van cartoons van de profeet Mohammed aan zijn leerlingen moest bekopen met de dood. Evenals voetballers en handballers stonden ook volleyballers in Frankrijk uitgebreid stil bij de onthoofding van de docent in Conflans-Sainte-Honorine. Spelers, begeleiders en officials droegen bovendien een rouwband.

Volleybalkrant.nl zondag 25 oktober 2020 / Foto Spacer’s Toulouse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *