Klapwijk klaar voor de start in Roemenië, Gommans geveld door corona

By | 5 november 2020

Van uitstel komt in de Divizia A1 in Roemenië geen afstel. Een week nadat de vrouwen in ’s lands hoogste volleybalklasse van start gingen, is het deze week de beurt aan de mannen. Niels Klapwijk is met CSM Arcada Galati klaar voor de eerste driekamp die de clubs in de komende periode afwerken. Ewoud Gommans mist de uitgestelde seizoensstart. De Nederlandse aanwinst van SCMU Craiova is geveld door corona.

Ewoud Gommans: “We spelen zaterdag de eerste wedstrijd, maar ik kan niet meedoen. Ik heb corona. Samen met nog drie andere spelers en de fysio. Bijna twee weken geleden ben ik positief getest. Voorlopig zit ik thuis. Maandag mag ik pas weer het huis uit. Ik heb alle symptomen gehad. Dat was best wel heftig. Ik heb een check-up gehad in het ziekenhuis. Daar ben ik drie dagen geweest om mijn longen onder controle te houden. Gelukkig is er niks aan de hand. Alles is prima in orde. Dat is dus goed nieuws. Maar ik heb wel een jas uitgedaan. Ik ben behoorlijk afgetakeld, ben wat kilootjes verloren en uitgeput geweest. Het duurt dus wel even voordat ik weer mijn conditie terugkrijg.”

De vervelende mededeling van Gommans weerhoudt de twee in Roemenië spelende Nederlanders er niet van hun licht te laten schijnen op wat hen in het Oost-Europese land bezighoudt.

Over de lange en rare voorbereiding:

Niels Klapwijk: “Het is inderdaad een rare voorbereiding. We begonnen begin augustus met het idee dat we al snel Champions League-wedstrijden hadden. We hebben tot nu toe één officiële wedstrijd gespeeld. Dat was in september. Na deze wedstrijd hebben we nog een oefenwedstrijd gespeeld en daarna een hele tijd alleen maar getraind. De laatste weken hadden wij ook Covid in het team. Daardoor hebben we met z’n allen nog een poosje in isolatie gezeten om uit te sluiten dat nog meer spelers het konden krijgen. Op dit moment zijn nog twee spelers positief. Zij zijn daardoor niet met ons afgereisd. Het was dus een lange voorbereiding, maar na isolatie ook een korte op deze wedstrijden.”

Ewoud Gommans: “Sinds 5 augustus ben ik hier. Dat is vrij lang, maar ik vond het op zich wel prima. Het gaf me alle tijd om op een goede manier fit te worden. We hebben twee of drie oefenwedstrijden gespeeld. Daar kan je dus niet echt veel van zeggen. Onze coach was er vrij serieus mee om niet te veel met andere teams in contact te komen. Uiteindelijk zijn er toch vijf jongens besmet geraakt. Het team heeft trouwens wel gewoon doorgetraind. Alle jongens hebben een test gedaan, zijn negatief. Die zijn dus gewoon klaar voor aanstaande zaterdag.”

Over de veranderde competitieopzet, doelstellingen en verwachtingen:

Niels Klapwijk: “Ik snap dat de bond de competitie veranderd heeft om het reizen wat meer te beperken. Voor elk weekend wordt iedereen getest. Op deze manier hoeft dat iets minder dan bij een gewone opzet. De regel is nu wel dat als je door Covid geen team kan opstellen je de wedstrijden dat weekend 3-0 verliest. Dit is een harde opstelling en dat maakt de competitie wel heel onvoorspelbaar. De club heeft maar één doelstelling: alle prijzen in Roemenië winnen. Afgelopen twee seizoenen is Galati kampioen geworden. Dat willen we herhalen. Ik verwacht dat dit jaar de topteams iets dichterbij elkaar liggen dan afgelopen seizoen, maar ook ik zie het seizoen alleen als geslaagd als we kampioen worden. Het is door het gebrek aan oefenwedstrijden ook lastig in te schatten hoe sterk sommige teams zijn. Als eerste hoop ik vooral dat we eindelijk kunnen beginnen met spelen.”

Ewoud Gommans: “Ik vind de opzet wel prima. Het betekent minder reizen. Dat bevalt me wel. Het wordt wel zwaar, zeker nu ik terug moet komen van dit virus. Om fit te worden voor twee wedstrijden in een weekend, lukt me wel. Naar mijn weten wil de club meedraaien voor de titel. Maar daar hebben we het eigenlijk nog niet eens echt over gehad. Ook vanwege dat we niet eens wisten wanneer we zouden beginnen. En de laatste twee weken ben ik er natuurlijk niet bij geweest. Ik ga in ieder geval voor de titel. Het kan een mooie strijd worden met drie of vier andere goede teams.”

Over corona:

Niels Klapwijk: “Het sociale leven is hier al wel een poos hetzelfde. Restaurants mogen alleen terrassen open hebben. Mondkapjes zijn overal verplicht en als je ergens naar binnen wilt wordt je temperatuur gemeten. Op dit moment vindt onze club het een te groot risico om naar de fitness te gaan vanwege contact met derden. Dat is eigenlijk het lastigste. Verder leven wij als buitenlandse spelers toch al een vrij afgezonderd leven. We gaan vooral met elkaar om.”

Ewoud Gommans: “De coronapandemie wordt hier wel serieus genomen. Er wordt heel goed afstand gehouden. Als je in een restaurant koffie drinkt, mag je maar met vier man aan een tafel zitten. Overal mondkapjes op, sinds dat ik hier ben. En toch heb ik het makkelijk gekregen… Waarschijnlijk via de fysio. Ik ben met hem op stap geweest, naar de dokter toe. Ik heb inspanningsastma. Een beetje slecht toeval. Juist op de dag dat we bij de dokter waren voor mijn longen, ben ik besmet geraakt.”

Volleybalkrant.nl donderdag 5 november 2020 / Foto Draisma Dynamo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *