Selfie

By | 7 september 2021

Het was een vertederend moment, dat kleine kereltje dat zaterdagavond in de slotfase van Oranje’s WK-kwalificatieduel in Eindhoven tegen Montenegro het veld opstormde voor een selfie met Memphis Depay. Nee, natuurlijk had het ventje niets kwaads in de zin. De inmiddels bijna gebruikelijke hysterie die volgde bij sociale mediadeskundigen maakte echter wel weer duidelijk hoezeer al die ruimdenkende Nederlanders met twee maten meten. Voor de goede orde: elke ordinaire voetbalsupporter die hetzelfde flikt, kan zonder mededogen een stadionverbod tegemoet zien. Plus een fikse geldboete. We mogen hoe dan ook spreken van ernstige nalatigheid van de beveiliging van het Philips stadion. Voor de volksgezondheid is het te hopen dat ze niet zo slonzig te werk gingen bij het scannen van QR-codes bij de toegangscontrole. Voor je het weet, glipt er ook daar iemand doorheen.

Je moet toch niet denken aan de gevaren wanneer zo’n knaapje zulke capriolen onlangs bij de strijd om de Apeldoorn Cup had uitgehaald. Stel je voor dat iemand het in al zijn enthousiasme in zijn hoofd had gehaald om zichzelf op een onbewaakt moment op een bijveld van csv Apeldoorn te willen vereeuwigen met Lars Huber, Jop van der Linden, Modou Nyang of een andere prominente Apeldoornse voetbalheld. Ik denk dat zoiets bij de organisatoren spontaan een hartverzakking tot gevolg had gehad. De voorwaarden om een event van dergelijke omvang te mogen organiseren, zijn vandaag de dag immers al zo streng. Het is wel vergelijkbaar met poppenkastvoorstellingen. Die vallen ook onder de categorie evenementen.

Als je dan toch praat over absurd theater van het meest absurde soort, dan spant de klucht bij het altijd beladen kwalificatieduel Brazilië – Argentinië de kroon. Hoegenaamd omdat een aantal Argentijnse voetballers in strijd hadden gehandeld met de in Brazilië geldende coronabepalingen, marcheerden stormtroepen van de Braziliaanse autoridades sanitarias zondag in São Paulo het veld op om de zondaars af te voeren. Nota bene tijdens de wedstrijd! Alsof die Argentijnen pas twee minuten voor de aftrap voet op Braziliaanse bodem hadden gezet en rechtstreeks vanuit een vliegtuig op het veld gedumpt waren.

Zou er nou echt iemand zo wereldvreemd zijn om te denken dat dit overdreven staaltje machtsvertoon ook had plaatsgevonden wanneer de opponent niet heel toevallig aartsrivaal Argentinië was geweest. Brazilianen hebben toch zeker nog nooit een mogelijkheid onbenut gelaten om de impopulaire buren – andersom ook niet trouwens – op wat voor manier dan ook dwars te zitten. Helemaal niet nadat Messi & Co de Brazilianen afgelopen zomer nota bene op Braziliaans grondgebied te grazen namen in de finale om de Copa America. Reken maar dat dat pijn deed bij die meer dan 200 miljoen mensen die zichzelf op een voetbalveld boven alles en iedereen verheven voelen. Zo’n afgang is twee maanden later allerminst verwerkt. Hoezeer zo’n verloren wedstrijdje de nationale trots krenkt, daar hebben de meeste betweterige Nederlanders geen enkel benul van.

Toch moet iemand wel heel naïef in het leven staan om te veronderstellen dat hetzelfde was gebeurd met Venezuela of – doe eens gek – Saint Vincent & the Grenadines als tegenstander van de Seleção. Je zou denken dat het haast niet kan, maar in andere landen is de idioterie nog véél groter dan bij ons. Krankzinnigheid kent geen grenzen. Vergeleken bij de fratsen van die meneer Bolsonaro zijn Mark Rutte en Hugo de Jonge niet meer dan onschuldige jochies die een voetbalveld oprennen voor een selfie met hun held. En als ik het goed heb, is ook de Braziliaanse president langs democratische weg gekozen.

Zelf ben ik ondertussen al lang blij dat ik in eigen dorp weer vrij frequent langs de lijn mag staan. Ik vond het heerlijk dat ik afgelopen weekend na bijna tien jaar mijn rentree mocht maken als freelancer voor De Stentor. Op 6 november 2011 had ik in het Lonapark in Loenen bij de kraker tussen Loenermark en ZVV ’56 voor het laatst met pen en blocnote namens de plaatselijke krant lokale toppers op de kast mogen jagen. De verhitte discussie destijds na afloop tussen radioverslaggever Dick van Bloemendaal en toenmalig ZVV-trainer Stienus Haan staat me nog helder op het netvlies. Ik moet me tegenwoordig maar kunnen inleven in alles wat anderen beweegt, maar ik denk niet dat iemand er zich een voorstelling van kan maken hoezeer ik dát gemist heb. Lekker om weer iets om handen te hebben voor zolang het nog duurt. Ik verheug me zowaar op WWNA tegen SV Orderbos. Me lekker druk maken om niks. En er nog voor betaald krijgen ook.

Het is natuurlijk hoogst ongepast om het toegangsbeleid bij de Apeldoorn Cup af te kraken. Naar verluidt weet ondergetekende, evenals die voormalige keeper die goed beargumenteert wat niet deugt, absoluut niet waar hij over praat. Zo hoor ik het tenminste van horen zeggen. Getuigt het niet van hooghartigheid om meningen van anderen achteloos weg te wuiven? Maar ja, zolang het kabinet blijft volharden om op demissionaire basis schade aan te richten en het land opgezadeld blijft zitten met Hugo de Jonge, doet de organiserende vereniging er misschien wel verstandig aan om de toelatingseisen zelfs verder aan te scherpen.

Misschien is het een optie om in 2022 ook mensen die niet zijn ingeënt tegen malaria, cholera, tyfus, geelzucht, Q-koorts en hepatitis A t/m Z te weren. Afgaande op de omvangrijke lijst met infectieziekten van het RIVM kunnen die aandoeningen ook hoogst besmettelijk zijn. Wat allerlei mensen die zo nodig in coronatijd naar het buitenland op vakantie moeten mee terug naar huis brengen, weet je natuurlijk maar nooit. Wat kan er wel niet gebeuren als het West-Nijl virus zich aan weerskanten van het Apeldoorns Kanaal gaat verspreiden? De kans daarop is weliswaar vrij gering, helemaal uit te sluiten valt het natuurlijk nooit.

Schurft staat vreemd genoeg niet op die RIVM-lijst. Dus feitelijk konden Apeldoorn Cup-bezoekers zelfs mét geldige vaccinatie- of testbewijzen gewoon de schurft krijgen. Om misverstanden te voorkomen, zeg ik niet dat daar daadwerkelijk sprake van is. Maar het hád natuurlijk maar zo gekund. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Wie heel zeker wil zijn aan zijn of haar bezoek geen vervelende bijwerkingen te hebben overgehouden, kan misschien beter een afspraak inplannen bij de huisarts voor een grondige check-up. Om zo de toch al zo overbelaste zorg onnodig verder te belasten. In het Orderbos loeren achter elke boom onzichtbare gevaren. Dat zou elke Apeldoorner moeten weten.

Tijdens die griepepidemie in 2018 had ik misschien ook wel griep kunnen krijgen. Het had me maar zo kunnen overkomen, ja. Ik heb immers nog nooit van mijn leven het voorrecht genoten van een griepprik. Als ik me er destijds van bewust was geweest dat Nederland gebukt ging onder een zware griepgolf, had ik er in elk geval rekening mee kunnen houden. Nu waaide het over zonder dat ik wist aan welke gezondheidsrisico’s de regering en het RIVM de bevolking hadden blootgesteld. Ook destijds blonk de overheid al uit in miscommunicatie. Het Nederlandse volk mag met recht blij zijn dat tegenwoordig niemand meer komt te overlijden als gevolg van een eenvoudig griepje. Dankzij corona schijnt er geen griep meer te bestaan. Zo heb elk nadeel zelfs bij een pandemie toch z’n voordeel.

Is die Hugo de Jonge na dat volksfeest van afgelopen weekend in Zandvoort niet nóg ongeloofwaardiger geworden dan hij al was? Zo langzamerhand kan niemand die man toch zeker meer serieus nemen. Vraag het maar aan elke willekeurige evenementenorganisator. De beste man zal ongetwijfeld z’n stinkende best doen, maar op het gebied van kansberekening zit hij er wel erg vaak naast. Hij blijft maar continu problemen maken van zaken die helemaal geen problemen opleveren.

Hugo orakelt nu weer dat de 1,8 miljoen Nederlanders en medelanders die gezond blijven zonder vaccinatie ons door de overheid kapot bezuinigde zorgsysteem mogelijk weleens extra kunnen gaan belasten. Beroepspessimist De Jonge houdt altijd rekening met de ergst denkbare doemscenario’s. Alsof iedereen maar lukraak regels overtreedt. Alsof iedereen besmet raakt. Alsof iedereen ziek wordt. Alsof iedereen in een ziekenhuisbed of een plek aan de beademing terecht komt. Zoals Hugo redeneert, had de pest dan in de Middeleeuwen niet de complete Europese bevolking moeten uitroeien? Prikbrigades van de GGD bestonden toen namelijk nog niet. Of die Spaanse Griep van een eeuw geleden? Waren die virussen soms minder hardnekkig dan de nu alom gevreesde Delta-variant? Als niemand het had overleefd, zou dat nu wel enorm veel ellende en onvrede hebben bespaard. Dat dan weer wel.

Bestaat er geen grens aan de maximale duur van hoelang een demissionair kabinet mag blijven zitten? Je zou toch bijna denken dat het beleid van een nieuwe regering nooit halfzachter en zwalkender kan zijn dan dat van het huidige landsbestuur. Dat lijkt me nagenoeg onmogelijk. Alhoewel… Iets met 100 procent zekerheid uit te sluiten valt tegenwoordig helemaal niets meer.

© RK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *