Paul de Bruin bouwt aan de toekomst van csv Apeldoorn

By | 29 september 2021

Csv Apeldoorn hoeft niet te wanhopen zolang de jeugd de sportieve richting bepaalt. Met 43 junioren- en pupillenteams staat de zaterdageersteklasser er zowel kwalitatief als kwantitatief uitstekend voor. Hoofd jeugdopleidingen Paul de Bruin zou het vooral toejuichen wanneer Apeldoorns hoogst spelende voetbalclub meer ‘zelfvoorzienend’ wordt en talenten uit eigen jeugd kan blijven laten instromen in het eerste elftal. “Al kun je het nooit voor 100 procent met eigen spelers doen. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker dat wordt.”

De Bruin, die de voetbalsport en het leraarschap al meer dan 40 jaar combineert, windt er geen doekjes om. “Doordat het betaalde voetbal is weggegaan, vind ik dat csv de rol moet overnemen die AGOVV in Apeldoorn had. Anderen zullen me misschien niet in dank afnemen wat ik zeg, maar bij csv zit veruit de meeste potentie. Daar kan ook de rest van het Apeldoornse voetbal van profiteren. Csv is heel ambitieus. Het wil zo snel mogelijk terug naar de Hoofdklasse. Maar om dat te realiseren moet je wel een goede visie hebben, zo heb ik ooit geleerd van Peter Bosz. Als je onderscheidend wilt zijn, moet je de beste spelers uit Apeldoorn hebben. Om die te krijgen is het dus zaak om te zorgen voor een goede organisatie en goede faciliteiten.”

Elders talent losweken is echter niet de intentie, verklaart de 64-jarige voetballeraar. “Bij de jeugd halen wij geen spelers. Wij scouten niet bij andere clubs. Misschien dat dat voor het eerste en de o23 in de toekomst wel nodig zal zijn. En er loopt een discussie om het bij de 018 en 016 ook te gaan doen. Maar zover zijn we nog niet.”

Sinds november 2020 probeert De Bruin met de overige leden van het jeugdmanagementteam, interne begeleiders en trainers bij de Orderbosclub de juiste balans te vinden tussen de prestatieve en recreatieve jeugdelftallen. “Het algemene beleidsplan dat er was, was niet voetbalspecifiek genoeg. Inhoudelijk konden jeugdtrainers daar weinig mee. De trainers hebben zelf een nieuw plan geschreven. Dat is gebaseerd op spelprincipes. Het gaat over de intentie waarmee we van de o8 tot en met de o19 willen voetballen. In de onderbouw is het belangrijkste principe niet afspelen, maar juist uitspelen. BVO’s werken ook zo.”

Primair doel blijft om de grootste csv-talenten klaar te stomen voor de hoofdmacht, legt de voormalige coördinator onderbouw van de Vitesse-AGOVV-voetbalacademie uit. “De o18 zien wij als ons hoogste jeugdteam. De o23 is een tussenstop, een verlenging van de jeugdopleiding. Dat moet een springplank worden. Voor die o23-elftallen is dit seizoen een geheel nieuwe competitie gestart. Ook WSV en Robur et Velocitas spelen in die klasse.”

Voetballiefhebber De Bruin is onder de indruk van wat de huidige technische staf van csv1 klaarspeelt. “Het eerste elftal van nu is leuk om te zien. Jan Kromkamp is een prima trainer. Hij heeft ook oog voor jeugdspelers. Van de twintig selectiespelers van het eerste komen er negen uit onze eigen opleiding. Dat is niet verkeerd, maar het moet beter.”

De Stentor woensdag 29 september 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *