Verzachtende omstandigheden

By | 28 september 2021

Zou het bier in Nederlandse voetbalstadions nou werkelijk zó slecht smaken? Als onvervalst Apeldoorns geheelonthouder ben ik misschien niet de meest geschikte persoon om een vergelijkend warenonderzoek te starten. Zelf drink ik geen druppel alcohol. Nooit gedaan ook. Toch vind ik het hoogst opmerkelijk hoeveel schuimend gerstenat er de afgelopen weken bij eredivisiewedstrijden lukraak verspild is. Nou heb ik door dat k..corona al meer dan anderhalf jaar geen stadion meer van binnen gezien – en zolang al die coronapassen in gebruik blijven, gebeurt dat ook nooit meer –, maar moet iemand die 5 euro voor een volle beker neertelt en daarmee vervolgens spelers op het veld op een bierdouche trakteert zich niet hoognodig eens onder behandeling van een psychiater laten stellen? En – veel schokkender nog – waar hangen de politieagenten, boa’s en stewards uit wanneer ze in moeten grijpen?

Al die ophef die daar dan over ontstaat, vind ik weer typisch Nederlands. De KNVB kan het wel volstrekt onacceptabel noemen hoe supporters zich misdragen. Diezelfde voetbalbond laat al wel 40 jaar de oren hangen naar politici die van alles roepen maar zelden ergens concrete oplossingen voor aandragen. Verbied stadionbezoekers gewoon om drinken mee te nemen de tribune op, dan lost het probleem zich vanzelf op. Zelf werd ik jaren geleden in België eens bijna een stadion uitgezet vanwege het feit dat ik een broodje worst mee de tribune op wilde nemen. Bij Beerschot was dat ten strengste verboden. Inderdaad, onvergeeflijk. Een grotere misdaad is nauwelijks denkbaar. Ik mocht dankbaar zijn dat de Rijkswacht mij niet meteen in de boeien sloeg en ik nadien niet tot een levenslange gevangenisstraf ben veroordeeld.

Bij FC Twente regende het onlangs klachten nadat vanuit het uitvak op de tweede ring bekertjes met pis naar beneden waren gegooid. Drinken die uitsupporters nota bene hun bier wél op, klagen ze dáár weer over. Het is in Nederland nooit goed, hè! Wanneer in de Grolsch Veste het omgekeerde het geval zou zijn, laat zich raden wat er gebeurt. Stel dat het uitvak zich toevallig op de eerste ring had bevonden. Dan krijgen die uitsupporters vanuit de boven gelegen vakken elke wedstrijd de volle laag. Het blijft wel Nederland, hè. In de Adelaarshorst zat het uitvak een jaar of vijftien geleden een poosje in de hoek van de IJsseltribune. Direct naast de B-Side! Ja, in plaats van moeilijkheden zo veel mogelijk uit te bannen, kun je er ook zelf om vragen. Dat vak moest daar note bene komen op last van de politie. Een strategisch niet al te slimme zet, zo bleek wel.

Zelfs de dresscode van de meest fanatieke voetbalfans roept tegenwoordig al vragen op. Ik las vorige week een heel verhaal over waarom hooligans massaal in het zwart gekleed gaan. Ken je klassiekers, zou ik zeggen. Lees het boek The men in black – inside Manchester United’s football hooligan firm van Tony O’Neill maar eens. Zoals alles ligt ook hiervoor de oorsprong in Engeland. Aan de overkant van de Noordzee vielen de minst opvallenden 25 jaar geleden al op door zich in het zwart te misdragen. Daar kwam geen Rus aan te pas, zoals werd gesuggereerd. Kopieergedrag is voetbalsupporters altijd al eigen geweest. Aan na-apers schort het niet. Meelopers komen niet alleen uit Zwolle.    

Het past volledig in deze tijd, maar is het niet uitermate storend dat veel mensen die ergens professioneel mee bezig zijn wel erg veel onzin uitkramen? Als de operationeel manager van PEC Zwolle om een reactie wordt gevraagd naar aanleiding van gebeurtenissen bij de meest recente IJsselderby, dan begrijp je meteen waarom wat ooit bekend stond als de Engelse ziekte nooit en te nimmer opgelost gaat worden. Van die voorzitter van de supportersvereniging van de Zwolse club, ben ik trouwens wel een groot fan. Die man wordt ook continu opgevoerd als deskundige. Die heeft werkelijk overal een mening over. Als ik me niet vergis, werd zijn eigen zoon in een niet al te ver verleden eens opgepakt voor het belagen van een politieagent. Hij weet dus verdraaid goed waar hij over praat.

Zeg nou zelf, het kan toch niemand verbazen dat sommigen van ons compleet losgaan in voetbalstadions. Kijk maar eens goed om je heen. Nederlanders en medelanders hebben over het algemeen nogal moeite met gezag. ‘Wij’ zijn er ware meesters in om regels naar eigen inzichten te interpreteren. Of zelfs compleet te negeren. In het verkeer. Op straat. In het uitgaansleven. Of in het bos. Staat er duidelijk aangegeven dat honden aangelijnd moeten zijn, dan laten ze die lieve beesten toch vrolijk loslopen. Ik kom ze dagelijks tegen in het Orderbos of het park Berg en Bos. En wee degene die er wat van durft te zeggen. De in veel gevallen nogal opgefokte baasjes blaffen vaak harder dan hun troeteldiertjes. Door corona en de daarmee samenhangende inperking van allerlei vrijheden, lijkt het wel of Nederlanders en medelanders steeds ongehoorzamer worden.

Vrijdagmiddag was ik toevallig eventjes bij ons in het dorpscentrum. Ik kijk niet eens meer op van al die fietsers in de voetgangerszone. Ik had me voorgenomen om op een straathoek te wachten om overtreders te fotograferen. Op heterdaad betrappen! Maar dat hoefde niet eens. Op het stukje Hoofdstraat tussen de Korenstraat/Deventerstraat en de Kapelstraat/Paslaan was het komen en gaan van fietsende voetgangers. Negentig procent scholieren. Het leek wel lopendebandwerk. Het ene brugpiepertje was nog maar nauwelijks voorbijgefietst, of het volgende groepje kwam er alweer aan. En stuk voor stuk met zo’n grote krat op de bagagedrager. Want zonder krat op de bagagedrager hoor je er tegenwoordig kennelijk niet meer bij.

Een stelletje hulp-boa’s in blauwe hesjes, dat langsliep, liet het gewoon begaan. Zelfs even vriendelijk doch dringend verzoeken om af te stappen, was al te veel gevraagd voor de heren. Handhaving heeft geen prioriteit voor de handhavers, las ik in de krant. Die handhavers zijn altijd druk, al weet niemand precies waarmee. In Nederland moeten eerst ongelukken gebeuren voordat er ergens handelend tegen opgetreden wordt. Er schijnen nu zelfs 2500 tot 5000 boa’s bij te moeten komen. Zo’n meneer van de boa-bond vertelde op televisie dat de opleiding daartoe maar liefst drie jaar duurt. Er komt heel wat bij kijken om coronapassen te mogen controleren. Onderschat dat niet. Het is jammer dat ik er al te oud voor ben en niet zo geschikt ben om klakkeloos bevelen op te volgen, anders zou ik me meteen aanmelden. Nee echt, ik ben bang dat het nooit meer goed komt in Nederland.

Geef al die rondrazende jongvolwassenen in zo’n voetgangerszone gewoon een boete van 100 euro, dan leren ze het wel af. Maar ja, zo’n sanctie schiet elke ruimdenkende ouder, fatsoensrakker of moraalridder ongetwijfeld in het verkeerde keelgat. Zodra het hun eigen kroost betreft, gaat dat veel te ver natuurlijk. Net als laatst met dat zielige jochie dat bij het Nederlands elftal het veld opstormde voor een selfie met Memphis. Hun lieve kinderen, die dag in dag uit de regels overtreden, zijn natuurlijk geen voetbalsupporters. Die arme Nederlandse jeugd heeft het al zo moeilijk.

Voor al die bier gooiende voetbalfans is het trouwens wel fijn dat er momenteel sprake is van verzachtende omstandigheden. Ze hadden namelijk wel allemaal een geldige QR-code waarmee ze het stadion binnen mochten.

© RK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *