Columbia houdt het niet helemaal droog maar behoudt ongeslagen status

By | 4 oktober 2021

Helemaal droog hield Columbia het niet. Compleet nat ging de Apeldoornse eersteklasser zondag daarentegen weer ook niet in de eerste thuiswedstrijd sinds bijna een jaar. Al vond Stefan Derksen dat zijn ploeg zichzelf tekort had gedaan met het zwaarbevochten 1-1 gelijkspel tegen FC Winterswijk. “We hebben twee punten verloren vandaag.”

De regen die sinds de voorgaande avond onafgebroken neerdaalde op Apeldoorn en al het natuurgras ter plaatse overvloedig besproeide, trad niet op als spelbreker. De groundsmen van de club verdienen een pluim voor de voorbeeldige staat waarin de grasmat aan de Winkewijertlaan verkeert. De terreinploeg prepareerde het veld de afgelopen weken en maanden zodanig dat het eerste competitieduel van het geelzwarte vlaggenschip sinds 11 oktober vorig jaar, toen Voorwaarts er met 4-0 kopje onder ging, probleemloos doorgang kon vinden. Zodoende viel ook het afscheid van Rik van Lohuizen, veertien seizoenen achtereen een gewaardeerde kracht van de Columbia-selectie, niet in het water.

“Toen ik vanochtend uit het raam keek, had ik wel m’n twijfels of het door zou gaan. Ik moet zeggen dat het veld er prima bij lag. Het was goed bespeelbaar. Het lag zeker niet aan het veld dat we niet gewonnen hebben. De mannen die het onderhoud doen, hebben het goed verzorgd. Dat mag ook weleens in de krant”, had oer-Columbiaan Derksen geen oneffenheden of hinderlijke moddersporen kunnen ontdekken gedurende het 90 minuten durende gevecht.

Over hoe Columbia aan het duel begon was de balansbewaker van het elftal minder te spreken. De ploeg hikte tot diep in de tweede helft tegen een vroeg opgelopen achterstand aan. Pas tien minuten voor tijd slaagden de Columbianen er via Leon de Bok in gelijk te maken. Ze kregen daarmee loon naar werken, maar hadden op meer gerekend. En ook wel meer verdiend. Columbia drong de hele tweede helft aan, maar bestookte de Winterswijkse goal met losse flodders. De al in de eerste helft geblesseerd uitgevallen Dylan de Bruin werd in die fase node gemist aan het front.

“Hoe langer die gelijkmaker uitblijft, hoe moeilijker het wordt. De tweede helft zijn we volop in de aanval en valt hij gelukkig nog wel. Zelf krijgen we de goals te makkelijk tegen. Dat gebeurde in de voorbereiding ook al. Aan de andere kant hebben we nu twee wedstrijden gespeeld en nog niet verloren. Zo kun je het wel ook zien, ja”, oordeelde Derksen.

Het tegenvallende resultaat doet bij de routinier geen enkele afbreuk aan het hoge verwachtingspatroon dat Columbia zichzelf oplegt. “We hebben aardig wat namen, maar je moet altijd afwachten hoe het samenvalt. Laten we maar eens kijken hoe het verder gaat”, spreekt Derksen de hoop uit dat de ploeg hoge ogen kan gooien in de eerste klasse E. Aan hemzelf zal het niet liggen, hij weet voorlopig van geen wijken. “Ik ben 33. Ik wil zo lang mogelijk op dit niveau blijven voetballen.”

Coach Willem Mulderij was kort maar krachtig in zijn analyse van de wedstrijd. “Aan de bal vond ik ons het eerste uur heel matig. Die tegengoal schoten we er nog net niet zelf in. Voor de goal vond ik ons ronduit zwak. Al met al hebben we met een punt wel gekregen wat we verdienden, al kan ik goed begrijpen dat dit voor de jongens voelt als een nederlaag.”

Mulderij’s elftal bleef dan wel steken op een gelijkspel, vanuit de bestuurskamer van Columbia viel er wel een overwinning te melden. Na lang zoeken lijkt de club er eindelijk in geslaagd om een nieuwe voorzitter te vinden. Terwijl formateurs in Den Haag maar blijven steggelen over het vormen een nieuw kabinet, toont de Apeldoornse voetbalvereniging zich een stuk slagvaardiger. Columbia lijkt in de persoon van Willem Veldhoen een nieuwe aanjager voor de nabije toekomst te hebben gevonden. Dit moet op termijn onder meer resulteren in de al lang gekoesterde droom van de bouw van een sporthal op het Columbia-complex. De benoeming van de beoogde voorzitter moet op maandag 25 oktober tijdens de eerstkomende algemene ledenvergadering nog officieel bekrachtigd worden.

De Stentor maandag 4 oktober 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *