Landstitel voor Stichting Topvolleybal Dynamo geen einddoel maar tussenstap; Beter worden dan alleen maar de beste van Nederland

By | 7 oktober 2021

Er kan gerust worden gesteld dat het nogal lang duurde voordat die dertiende kampioensbanner aan de muur van de Draisma Dynamo Arena kwam te hangen. Nu de mannen van coach Redbad Strikwerda na elf jaar de landstitel terughaalden naar Apeldoorn, is de Stichting Topvolleybal Dynamo vastberaden om verder door te pakken. ’s Lands beste zijn volstaat niet voor Peter de Vries. Met een ambitieus vijfjarenplan als leidraad streven de voorzitter en zijn bestuur voor de nabije toekomst sportief, organisatorisch, commercieel en maatschappelijk nóg hogere doelen na. “We willen de poulefase van de Champions League halen.”

Al in april 2016 verkondigden Peter de Vries en businessclubvoorzitter Kees van Buuren vol bravoure in een gezamenlijk interview dat de dertiende landstitel voor Draisma Dynamo slechts een kwestie van tijd zou zijn. Volgens het ambitieuze tweetal was het niet de vraag òf de vlag ooit weer in top zou gaan, maar enkel wannéér dat zou gebeuren. De voltooiing van het project liep weliswaar enkele jaren vertraging op, maar na een door corona geteisterd seizoen grepen de Draisma Dynamo-mannen voor het eerst sinds 2010 weer de felbegeerde hoofdprijs.

Peter de Vries ziet het kampioenschap als een beloning en bekroning voor de nimmer aflatende inzet van beleidsbepalers, spelers, begeleiders en alle vrijwilligers op wie de stichting leunt. Vooral die laatste groep mag in geen geval vergeten worden, benadrukt hij. “Niemand ziet hoe onvoorstelbaar veel werk die mensen achter de schermen verrichten. Neem ons zaalteam. Het is echt fantastisch wat Teun Zijp en zijn mannen elke wedstrijd opnieuw doen. Of kijk naar het afnemen van coronatesten van de spelers, dat voor elke wedstrijd verplicht was. Het is heel fijn als je als organisatie kunt terugvallen op iemand met een medische achtergrond zoals Hilbert Klunder. Zonder de bereidwilligheid van al onze vrijwilligers hadden we dit nooit voor elkaar gekregen.”

Met het starten, stopzetten en herstarten van de eredivisie kende de weg naar de landstitel van 2021 een nogal turbulent verloop, laat De Vries de voorbije maanden nog eens de revue passeren. “Het moment waarop de een na de ander besmet raakte met corona zorgde voor uitstel van wedstrijden. Ook moest er opnieuw worden gekeken naar de opzet van de play-off finale. In zulke situaties moet je flexibel zijn. Maar waar een wil is, is een weg. Het was jammer dat we de bekerfinale en de eerste wedstrijd in de play-off finale verloren. Gelukkig kwam in de tweede wedstrijd de kentering. Uiteindelijk kwam het goed. Maar als ik heel eerlijk mag zijn was het gevoel dat ik had toen we twee jaar geleden de beker wonnen veel intenser dan nu. Natuurlijk ben ik heel trots op dat kampioenschap, maar ik vond het een enorm gemis dat ons publiek en onze sponsors er niet bij konden zijn.”

Doordat het elitekorps van coach Redbad Strikwerda het tij in extremis wist te keren, hield niemand een kater over van het exclusief gelanceerde Draisma Dynamo bier. Hoe anders was dat een jaar eerder. Door de plotselinge Covid-19-uitbraak raakte het kampioensschip medio maart 2020 met de titel in zicht geheel onverwachts uit koers. Een hard gelag voor De Vries c.s. Een organisatie kan haar zaakjes nog zo goed op orde hebben en elk seizoen kampioenswaardige selecties samenstellen, tegen onvoorziene omstandigheden valt geen beleid te maken.

Gedane zaken nemen geen keer, constateert de voorzitter. Hij blijft er nuchter onder. “De corona-uitbraak zorgde voor een situatie waar niemand raad mee wist. Het hele land ging op slot. De competities werden stopgezet. Zodoende zijn we het seizoen 2019-2020 geëindigd als lijstaanvoerder en geen kampioen geworden. Het is niet anders. Het heeft geen enkele zin om daar langer bij stil te blijven staan.”

De Vries wil ook helemaal niet terugkijken. Hij wil het vizier juist op de toekomst richten. Het beëindigen van de periode van sportieve droogte betekent geenszins dat de Stichting Topvolleybal Dynamo op haar lauweren gaat rusten. Terugkomen aan de nationale top is één, er te blijven en de toonaangevende positie in eigen land verder uit te bouwen ziet de voorzitter van het stichtingsbestuur als uitdaging waar hij met zijn medebestuursleden de komende jaren vol overgave hun schouders onder willen zetten. 

“Met het behalen van het kampioenschap hebben we een doel bereikt. Je kan het ook zien als de start van een volgende fase. We willen de komende vijf jaar verder groeien. Intern moet het professioneler worden. Zowel technisch, algemeen als commercieel kunnen we nog veel stappen maken. Wij hebben ambities genoeg. Het halen van de poulefase van de Champions League gaat niet in één keer lukken. Maar we zetten er wel vol op in. Talentvolle spelers kunnen zich bij ons doorontwikkelen. Wij doen dat bij voorkeur met spelers uit eigen omgeving. Robin Boekhoudt is een mooi voorbeeld. Iemand die bij SSS al eredivisie-ervaring heeft opgedaan, maar afkomstig is uit Dynamo’s eigen opleiding.”

De voorzitter van de Stichting Topvolleybal Dynamo beseft dat er een prijskaartje hangt aan het verder optuigen en professionaliseren van de organisatie. Het realiseren van de nagestreefde doelen vergt zodoende ook in commercieel opzicht topprestaties. Om Nederland te ontgroeien zal de huidige begroting de komende jaren meer dan verdubbeld moeten worden. De Vries is in dat kader bezien blij dat hoofdsponsor Draisma de landskampioen trouw blijft. Daarnaast rekent hij er op dat het lokale en regionale bedrijfsleven een extra duit in het zakje doet.

“Samen met onze hoofdsponsor gaan wij verder bouwen aan de toekomst. Daarnaast bestaat de ambitie om met de businessclub verder te groeien. In de eerste instantie van de huidige 110 leden naar 150 leden, en op termijn misschien wel naar de 200. Daarnaast mikken we op een groep grotere sponsoren. Een groep die meer betaalt dan de reguliere leden en in ruil daarvoor ook een ander programma krijgt”, licht De Vries alvast voorzichtig een tipje van de sluier op. “We moeten op termijn toe naar hoe het in het betaalde voetbal is. Met speciale businessruimtes en aparte events voor grotere sponsors. Hoe we dat in Omnisport exact gaan invullen, moeten we nog uitzoeken. Maar die kant moeten we wel op.”

Blij met eredivisiestatus Dames 1-team

Met de rentree van de dames in de eredivisie, heeft Draisma Dynamo komend seizoen twee ijzers in het vuur op het hoogste niveau. Peter de Vries bestrijdt dat de Stichting Topvolleybal Dynamo onwelwillend zou staan ten opzichte van twee topteams in ’s lands hoogste speelklasse.

In tegendeel zelfs. “Het is superleuk en goed dat de dames ook eredivisie gaan spelen. De focus van de Stichting Topvolleybal Dynamo blijft echter wel nadrukkelijk op de heren liggen. Dat weten de dames. De dames zullen zich daar ook best eens aan ergeren. En dat mag ook. Dat is alleen maar goed. Ernst Lettink, Jorg Radstake en Michael Beugelsdijk hebben een plan gemaakt. Waarin dat resulteert, gaan we zien. Zoiets heeft een paar jaar de tijd nodig. Vooral organisatorisch ziet het er ijzersterk uit. En nog veel dan meer dan bij de heren is het bedoeling om het te gaan doen met speelsters uit eigen opleiding. Zoiets maakt het nóg mooier.”

Een drijfveer voor Peter de Vries en de Stichting Topvolleybal Dynamo is om zowel bij de heren als de dames eruit te halen wat erin zit. The sky is the limit. “Uit mijn jeugd kan ik mij een plaat van Bachman Turner Overdrive herinneren. You ain’t seen noting yet, heette die. Tsja, wat niet kan, is nog nooit gebeurd. Stel je voor, op één avond Champions League-volleybal spelen met zowel de dames als de heren. Dát zou pas echt mooi zijn…”

Magazine Businessclub Dynamo najaar 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *