‘Dieseltje’ Levi Opdam komt langzaam op stoom voor Columbia

By | 18 oktober 2021

Vooral vanwege het halve seizoen waarin hij zich in 2019 contractspeler mocht noemen van Paris Saint-Germain was de roem hem al behoorlijk vooruitgesneld. Bij Columbia probeert Levi Opdam vooral het plezier in het spelletje weer terug te vinden. Een terugkeer in het profvoetbal is een wens, maar de 25-jarige oud-speler van verder AZ, Go Ahead Eagles en TOP Oss staart zich er niet blind op.

In zijn vierde competitiewedstrijd voor de Apeldoornse eersteklasser leverde de geboren Alkmaarder een belangrijke persoonlijke bijdrage aan dat Columbia na rust definitief afstand nam van het nog puntloze BVC ’12. “Ik was vandaag een beetje een dieseltje”, hijgde de als vanouds als rechtervleugelverdediger opererende Opdam na het laatste fluitsignaal nog wat na in één van de dug-outs langs het veld.

Na bijna een uur mocht Maikel Lange vanaf elf meter doeltreffend aanleggen nadat Opdams doorbraak in het Beekse strafschopgebied alleen onreglementair gestuit kon worden. Het betekende de 4-2 voor de thuisploeg. Ruim tien minuten later kreeg de BVC-keeper een voorzet van Opdam niet onder controle, waarna de alerte Dylan de Bruin alleen maar dankjewel hoefde te zeggen en nummer vijf voor de thuisploeg aantekende. Kort voor het eindsignaal, bij de stand 5-3, bracht Opdam nota bene met het hoofd redding en ontnam daarmee de tegenstander de laatste hoop op een goede afloop. De slechts 1,72 metende Columbiaan deed het voorkomen alsof hij nooit anders doet. “Daar sta ik voor. Dat is mijn taak.”

Weinig spelers in de eerste klasse E kunnen het Opdam navertellen dat ze het shirt van Paris Saint-Germain hebben gedragen. Voetballen met het tweede elftal van de Parijzenaars in het Championnat National 2 is evenwel van een iets ander niveau dan op het podium waarop Messi, Neymar en Mbappe hun kunsten vertonen. Tussen de Champions League en de op vier na hoogste speelklasse, het Franse equivalent van de Nederlandse Hoofdklasse, liggen werelden van verschil. Welgeteld negen keer kwam de inwoner van Deventer tweeënhalf jaar geleden in competitieverband binnen de lijnen voor de PSG-reserves. Vijf keer als basisspeler, vier keer als invaller.

De krachtmetingen met opponenten van het kaliber FC Manotois ’78, AC Boulogne-Bilancourt, het reserveteam van AC Le Havre, US Saint-Malo of Stade Briochin zijn de inwoner van Deventer in goede herinnering gebleven. “Ik heb er veel geleerd. Het is heel ander voetbal in Frankrijk. Je kunt het niet vergelijken met hier. Nee, het is niet zozeer fysieker. Er lopen veel echte straatvoetballertjes. Het niveau is een stukje beter dan in de Jupiler League. Het is jammer dat het team waarin ik speelde aan het einde van dat seizoen werd opgeheven.”

Dat hij na een kortstondig verblijf bij TOP Oss en een veel te lange voetballoze periode als gevolg van de Covid-19 pandemie nu in de eerste klasse voetbalt, ervaart Opdam geenszins als een straf. Hij neemt het zoals het komt. Mocht zijn zaakwaarnemer er niet op korte termijn in slagen een nieuwe werkgever voor hem te vinden in de betaalde sector, dan blijft hij met evenveel plezier voor Columbia voetballen. “Ik heb het een beetje naast me neergelegd. Ik ben hier gekomen om lekker te voetballen. Het plezier was een beetje weg. Ook door corona. Ik heb aan Jop van der Linden gevraagd om mee te trainen. Zo ben ik bij Columbia terecht gekomen. We hebben een leuk elftal. Het is een warme club. Ik ben goed opgevangen. We hebben nu vier wedstrijden gespeeld. Qua spel kunnen we tevreden zijn. Al scoren we wat moeilijk. En we krijgen ze té makkelijk tegen.”

Zijn eigen spel acht hij zeker voor verbetering vatbaar. Toch komt het ‘dieseltje’ stilletjes aan op stoom. Columbia-coach Willem Mulderij posteerde hem aanvankelijk op het middenveld. Wilco Woutersen, die de wegens familieomstandigheden afwezige Mulderij zondag verving, liet Opdam mede door wat personele problemen weer op zijn vertrouwde rechtsbackpositie opdraven. “Op ‘tien’ is natuurlijk wel een iets andere positie. Ik heb vroeger vaker op het middenveld gespeeld.  Als rechtsback weet ik wat moet doen. Samen met Maikel Lange loopt het lekker aan die rechter kant. Verwachtingen heb ik niet. Ik wil gewoon elke wedstrijd winnen.”

De Stentor maandag 18 oktober 2021

Een gedachte over “‘Dieseltje’ Levi Opdam komt langzaam op stoom voor Columbia

  1. hansgoahead

    Zelden zo’n slechte voetballer bij Kowet gezien. Hij werd door Jan van Staa bij een uitwedstrijd een keer 3 minuten na de rust gewisseld omdat hij zich niet aan de afspraken hield en ruziede met de trainer. Dat was volgens mij ook zo ongeveer zijn laatste optreden in het prachtige roodgele shirt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *