Hoge hekken met prikkeldraad

By | 8 maart 2022

Is het niet vreemd dat in een land waar argeloze pakketbezorgers zomaar worden doodgeslagen, waar drillrappende snotneusjes elkaar met machetes naar het leven staan en in Irakese kampen bivakkerende gezelschapsdames van goedgelovige IS-martelaren worden beschouwd als slachtoffers in plaats van daders, er weleens wat misgaat in een voetbalstadion?

Door alle ophef die nu weer is ontstaan na de onverkwikkelijkheden bij Vitesse – Sparta, ga ik bijna denken dat er in ons gave land nergens misdadiger gedrag wordt vertoond dan langs de lijn. Iedereen voelt zich tegenwoordig maar onveilig. Maar, en dat zal ongetwijfeld aan mijzelf liggen, ik heb me vrijdagavond geen moment onveilig gevoeld in Gelredome. Ik vond het juist heerlijk om na 739 dagen weer eens in levenden lijve een wedstrijd in het betaalde voetbal bij te wonen. Ik verheug me al op Vitesse – AS Roma, waarvoor ik mij ook heb verzekerd van een toegangsbewijs.

Het is helemaal niet zo moeilijk hoor. Wanneer in stadions met van alles en nog wat gegooid wordt, zou ik denken dat het weleens raadzaam kan zijn om een verbod in te stellen op het meenemen van bier of andere dranken de tribune op. Het is maar een suggestie hoor. Als lieden vuurwerk het stadion in willen smokkelen hetzelfde verhaal. Dan moeten er bij de ingangen stewards staan die die gasten wél durven fouilleren en niet van die watjes die zeven kleuren stront schijten wanneer ze oog in oog staan met zo’n lefgozertje met een capuchonnetje op – en de heertjes vervolgens doodleuk binnenlaten. Preventief handelen kan al op voorhand een hoop rottigheid besparen. Maar goed, waarom zullen we in Nederlandse voetbalstadions in vredesnaam makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Vaak wordt er voor het gemak aan voorbij gegaan dat er de afgelopen 40 jaar een complete bedrijfstak is ontstaan rond het fenomeen supportersproblematiek. Hetzelfde gebeurt momenteel rond de opvang van asielzoekers en de hele coronazorg. En nee, ik ben absoluut geen complotdenker. Maar het is allemaal big business. Voor allerlei directeurtjes, managers, vergadertijgers en vooral niet te vergeten leden van speciale voetbaleenheden bij de politie levert het aanhoudende gegooi met plastic bekers en rotjes een aanzienlijke inkomstenbron op. Reken maar dat leden van de elitetroepen van de voetbalpolitie nu al handenwrijvend uitkijken naar hun aanstaande werkvakantie op het WK in Qatar in november. Zulke ordehandhavers hebben er toch zeker helemaal geen belang bij dat er helemaal niets meer gebeurt op en rond de velden.

Dat na de gebeurtenissen in Arnhem vooral Vitesse het moet ontgelden, vind ik volkomen onterecht. Het stoort mij enorm dat clubs en zelfs die Hansworsten bij de KNVB de blaam krijgen voor als het weer eens ergens misgaat. Niets is makkelijker dan tegen het voetbal aan te schoppen, maar vertel mij maar eens sinds wanneer voetbalclubs en sportbonden in Nederland verantwoordelijk zijn voor handhaving van de openbare orde. Het enige sanctiemiddel waarover de clubs en de KNVB beschikken, is het uitvaardigen van stadionverboden. Daarnaast staat het clubs natuurlijk vrij om weer hoge hekken met prikkeldraad voor de tribunes in hun stadions te plaatsen. Zoals in de good old seventies en eighties. Meer kan (en mag) een club of bond helemaal niet doen.

Al die betweterige pappagaaien die clubs of KNVB aansprakelijk willen stellen voor elke scheet die in de buurt van een voetbalstadion wordt gelaten, komen waarschijnlijk zelf zelden of nooit in een stadion. Het roept maar wat. Zonder enige kennis van zaken. Zonder dat ze ooit zelf door de ME uit een stationshal of van een tribune zijn gemept. Afgaande op veel reacties zou ik bijna denken dat die onverbeterlijke hooligans op de loonlijst staan bij clubs. In tegenstelling tot bij sommige clubs in Zuid-Amerika of Zuid- en Oost-Europa is dat voor zover mij bekend in Nederland (nog) helemaal niet aan de orde. Maar ja, wat niet is, kan natuurlijk altijd nog komen.

Als zichzelf Ajax- of Feyenoord-supporter noemende en onder invloed van alles en nog wat verkerende vechtersbazen elkaar tijdens hun wintersportvakanties of aan de Spaanse Costa’s het licht uit de ogen schoppen, dan staat Ajax of Feyenoord daar volledig buiten. Dat veel wijsneuzen desondanks ook bij dit soort excessen wijzen op verantwoordelijkheden van ’s lands meest populaire clubs, zegt meer dan voldoende.  Als je zo redeneert, dan kunnen we Ajax en Feyenoord gezien hun enorme fanschares wel verantwoordelijk stellen voor bijna alles dat misgaat in Nederland. Goed beschouwd kunnen we dan ook Mark Rutte wel aansprakelijk gaan stellen voor die misdragingen. Onze alom geliefde minister-president is immers baas van het land. O nee, Mark draagt nooit ergens verantwoording voor. Stom van me.

Betaald Voetbal Organisaties worden nota bene van overheidswege uit al jarenlang verplicht om uit veiligheidsoogpunt enorme bedragen te investeren in het aanstellen van veiligheidscoördinatoren en beveiligingspersoneel, die, wanneer puntje bij paaltje komt, geen enkele wettelijke bevoegdheid hebben om op te treden. Pure geldverspilling. Want wat heeft het voor nut om ergens handhavers neer te zetten die niet (mogen of durven?) handhaven wanneer er gehandhaafd moet worden?

Als het op knokken uitdraait, dan is het overgrote deel van al in het in Nederland te werk gestelde stadionpersoneel totaal ongeschikt om handelend op te treden. En niemand kan die stewards en suppoosten ongelijk geven dat ze niet lukraak ergens tussenspringen met gevaar voor eigen lijf en ledematen. Zelfs die mensen zijn niet zo naïef om voor een onkosten- of vrijwilligersvergoedinkje van 9 euro bruto per uur als boksbal te fungeren van overlast gevende lieden die door de politie structureel ongemoeid worden gelaten.

Een oplossing zou kunnen zijn om penozetypes, uitsmijters en/of sportschooljongens in te schakelen. Je kent ze wel, van die kleerkasten die bij openbare trainingen van het Nederlands elftal in driedelig kostuum met veel bravoure en misbaar schoolkinderen terechtwijzen wanneer die iets te dicht bij een hek staan. Gezien de financiële situatie waarin de meeste voetbalbedrijven verkeren, acht ik onwaarschijnlijk dat zoiets gebeurt. De meeste clubs kunnen zich zulke uitgaven eenvoudigweg niet permitteren. En dan zijn er ook nog van die veiligheidsexperts, die zichzelf voor 500 euro per uur laten inhuren om onzin uit te kramen, die roepen dat een club in plaats van een nieuwe spits het geld beter kan spenderen aan gebakkenluchtverkopers zoals hijzelf. Is het al niet bedenkelijk genoeg dat het nieuwe kabinet van ons gave land een groot aantal ministers telt dat leiding moet geven aan departementen waarvan ze de ins en outs helemaal niet kennen?

Zoek op internet de beelden maar eens op van hoe verhit het er afgelopen weekend in Duitsland aan toeging bij de Bundesligawedstrijd VfB Stuttgart – Borussia Mönchengladbach. De hardhandige wijze waarop leden van een particuliere beveiligingsdienst in het uitvak van de Mercedes-Benz Arena aanhangers van de bezoekende club van de tribune sloegen, grenst bijna aan mishandeling. Buitensporig geweld kan toch ook niet de bedoeling zijn. Als het was toegestaan, kunnen clubs hun stewards dan ook wel gaan bewapenen met volautomatische geweren. Dan schieten ze hun doel nóg meer voorbij. Zoiets lijkt me minstens even onverantwoord als boa’s met pepperspray en gummiknuppels de straat op te sturen.

Wat ik maar wil zeggen is dat Nederlanders in het algemeen en bezoekers van wedstrijden in het betaalde voetbal alles maar normaal moeten vinden. Maar slaat de regelgekte onderhand niet volledig door? De inmiddels afgeschafte coronapassen en het testen voor toegang waren al een afschrikwekkend voorbeeld. En nou heb ik geen juridische achtergrond, maar zijn ook combiregelingen en clubcards niet in strijd met alle denkbare privacyregels? Ik praat aanslagen met plastic bekers niet goed. Absoluut niet. Als het bier blijkbaar zo slecht smaakt dat onverlaten de bekers niet netjes in een afvalbak gooien, dan mag daar best weleens wat strenger tegen opgetreden worden.

Ik kan er uit eigen ervaring over meepraten dat optreden van politie bij wedstrijden in het betaalde voetbal vaak uiterst laakbaar te noemen is. Al meer dan veertig jaar lang. Experts en toetsenbordhelden die alles beter weten zonder te weten waar ze over praten mogen dat met mij oneens zijn. Ik kan met gemak een boek volschrijven over geweldige en gewelddadige ervaringen bij het bezoeken van meer dan 4500 wedstrijden in 42 landen.  

Nederlanders zijn uiterst bedreven om alles en iedereen over één kam te scheren. Wee je gebeente wie niet woke is. Voor zulke deugmensen is elke voetbalsupporter per definitie tuig. Een bewering die nergens op slaat, maar wel z’n weerslag heeft. Voetbalsupporters die met een bus naar Volendam afreizen om daar stennis te schoppen, waren waarschijnlijk al ver voor Volendam van de weg afgeplukt. En leg mij in al m’n onbenulligheid eens uit waarom klimaatgekkies die wegen blokkeren niét meteen weggeknuppeld worden door plichtsgetrouwe ME’ers

Dat de politie niet in kaart heeft wie rotzooi trapt bij voetbalwedstrijden, hou alsjeblieft zeg. Wát een gelul. Als boefje van de B-Side van Go Ahead Eagles heb ik in het begin van de jaren ’80 al eens meegewerkt aan een onderzoek van de politie. Ik stond werkelijk versteld van wat de interviewer allemaal van mij wist. En dan praten we over vier decennia geleden, hè. Met de kennis en de communicatiemiddelen en -technieken van nu moet het dan toch zeker helemaal een fluitje van een cent zijn om de rotte appels er tussenuit te filteren. Een kwestie van op een knop of een toets drukken. Meer niet.

Zou burgemeester Depla van Breda, die in het AD vanuit zijn ivoren toren meewarig neerkijkt op het plebs, zelf weleens het slachtoffer zijn geweest van politiegeweld bij een voetbalwedstrijd? Zal hij weleens zonder aanleiding een klap met een wapenstok hebben gehad? Of zouden leden van ordediensten weleens hun bijtgrage hond op hem hebben losgaten? Politici, burgemeesters en politiecommissarissen zijn zelf de ergste hooligans. De onkunde regeert in dit land. Geen daden maar woorden!

Nou maar hopen dat die beruchte Vitesse-hooligans bij de return in Rome geen eeuwenoude fonteinen gaan bekogelen met plastic bekertjes…

© RK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *