Vuurwerkhonden nergens te bekennen tijdens noodverordening

By | 11 maart 2022

Achter de bal aan (73): Arnhem

Donderdag 10 maart 2022

Een noodverordening. Spierballentaal van een burgemeester. Een Special One die mekkert over de gestroomlijnde green van Gelredome. Voorafgaand aan de allereerste wedstrijd die ik ooit bijwoon in de Conference League, lopen de gemoederen al hoog op. In de aanloop naar Vitesse – AS Roma gaat het over van alles behalve over voetbal…

De benzineprijzen zijn inmiddels nog véél crimineler dan welke hooligan dan ook. Wie gaat tanken kan maar zo spontaan overwegen om aangifte te doen van diefstal. De literprijs van de benodigde brandstof voor mijn Ford Focus ligt liefst 24 eurocent hoger dan bij mijn laatste tankbeurt, negen dagen eerder. 2,509 euro per liter! In de tijd waarin Vitesse nog op Monnikenhuize voetbalde kon ik goedkoper met de bus van Apeldoorn naar Arnhem – én weer terug! – dan wat ik nu betaal voor één lullig litertje BP Ultimate 98. En dan zijn ook nog die mensen, als ik politici tenminste zo mag noemen, die het openbaar vervoer als een alternatief aanprijzen.

Stel dat ik de bus of trein (dat moet dan via Zutphen, want een rechtstreekse treinverbinding is er niet) neem van Apeldoorn naar Arnhem, dan ben ik al gauw twee of drie uur aan reistijd kwijt. Stap ik daarentegen voor mijn eigen voordeur in de auto, dan sta ik ruim een half uur later voor Gelredome. Van de openbaarvervoertarieven in Nederland vermoed ik bovendien dat ze ook al jarenlang gekoppeld zijn aan de gasprijs. En zolang er een mondkapjesplicht geldt reis ik al helemaal nooit meer met het OV. Dat maakt de keuze dus feitelijk helemaal niet zo moeilijk. Fietsen is ook al geen optie. Met het verrotte rijwiel dat ik thuis in de schuur heb staan, kom ik waarschijnlijk sowieso niet verder dan Beekbergen…

Arnhem is in verhoogde staat van paraatheid. Zes dagen na het bombardement op Sparta-keeper Okoye en een cameraman van ESPN laat burgemeester Marcouch niets aan het toeval over. De 1200 tifosi uit Rome moeten zich de hele dag op de Rijnkade zien te vermaken. Van gastvrije Achmed mogen de Italiaanse bezoekers niet in de buurt van de Korenmarkt komen. Bij het stadion zullen speciale vuurwerkhonden worden ingezet om rotjes op te speuren. In De Gelderlander roept de PvdA-hardliner zelfs dat als individuen zich misdragen voortaan complete groepen de toegang tot het stadion ontzegd moet worden. Als ik me goed herinner was Achmed als Kamerlid nooit zo van de keiharde aanpak wanneer het ging om bepaalde overlast gevende groepen.

Ik zorg dat ik ruimschoots op tijd ter plekke ben. De aftrap is al om kwart voor zeven. Er is overal veel politie op de been. Op allerlei strategische punten vanuit het centrum tot aan het stadion zie ik politiebusjes. Om kwart over vijf bestel ik bij Cafetaria West in Malburgen mijn pre-match meal: een gezond broodje döner. Als ik dat achter de kiezen heb, wandel ik rustig naar Gelredome. Omdat de Romeinse fans met bussen vanaf de Rijnkade naar het afgezette deel achter het uitvak worden gereden, is het nagenoeg onmogelijk voor de meest verhitte supporters uit beide kampen om nader kennis met elkaar te maken. Een handjevol Ito’s, dat blijkbaar over tickets beschikt voor één van de andere tribunes, wordt door niemand lastiggevallen. Ze staan ook niemand in de weg.

Van dat er streng gefouilleerd wordt, zoals vooraf was gemeld, merk ik weinig bij het betreden van het stadion. De met veel tamtam in De Gelderlander aangekondigde vuurwerkhonden zijn ook al nergens te bekennen. Die zitten waarschijnlijk nog aan het avondeten. Voor de verandering hoef ik me eens niet onder handen te laten nemen door zo’n gediplomeerde friemelaar wiens taak het is om stadionbezoekers onzedig te betasten. Om in het gave land van Mark Rutte en Achmed Marcouch ergens op een tribune te mogen plaatsnemen moet de voetballiefhebber zich heel wat laten welgevallen.

Bij alle grote cuptoernooien in Europa ben ik onderhand al weleens live getuige geweest van een wedstrijd. Van de Champions League tot aan de Apeldoorn Cup! Vitesse – AS Roma betekent mijn première in de in het huidige voetbaljaar gestarte Conference League. In nota bene een uitverkochte Gelredome. Een zeldzaamheid. Het komt niet zo vaak voor dat in het Grootste Theater van Gelderland bij voetbalwedstrijden alle plaatsen bezet zijn. Voor veel laatkomers vindt de aftrap waarschijnlijk iets te vroeg plaats. Bij het begin van de wedstrijd zijn er nog veel lege plekken. Langzaamaan stroomt het toch goed vol. Sommige toeschouwers nemen hun plaats pas in als er meer dan een kwartier gevoetbald is.

Op de stemming in het stadion valt absoluut niets aan te merken. Voor Vitesse-begrippen hangt er een prima sfeertje in Gelredome. Er valt ditmaal geen enkele wanklank te bespeuren onder het open dak. Wel vreselijk irritant is dat bij elke Vitesse-aanvalsgolf die in de eerste helft op de Edward Sturing-tribune afrolt, hele hordes die voor mij zitten continu opspringen. Hebben ze nota bene een zitplaats, blijf dan ook zitten! Alleen als er in het begin van het duel op de Zuidtribune een geel rookbommetje wordt ontstoken, moet de speaker de boosdoeners kort vermanend toespreken. Het valt reuze mee met de rookontwikkeling. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat omstanders er last van hebben. Ze noemen tegenwoordig ook alles maar vuurwerk.

Met het vuurwerk óp het veld valt het ook wel mee. Met name Roma verzet geen stap teveel. Het ijverige Vitesse komt met veel meer drive voor de dag dan tijdens het gestaakte duel tegen Sparta, zes dagen eerder. De Arnhemmers missen toch een beetje de klasse om de lanterfantende Romeinen écht pijn te doen. Openda krijgt ‘m er zelfs voor open doel niet in. Tsja, zoiets is tegen Italiaanse ploegen dodelijk. Zoveel kansen geven Italiaanse ploegen doorgaans niet weg. De spaarzame mogelijkheden die ze weggeven, moet je dan wel benutten. Dat laat Vitesse achterwege.

Ik krijg het idee dat de Roma-vedetten het allemaal wel best vinden. Dat ze met een gelijkspel best kunnen leven. Om het dan volgende week in het eigen Stadio Olimpico af te maken. Toch blijven het Italianen, hè. Een van de weinige keren dat ze zich in offensief opzicht een klein beetje inspannen, is het ook meteen raak. Voor Vitesse is het extra wrang dat het die tegengoal op slag van rust incasseert. Een voorsprong vasthouden is Italianen doorgaans wel toevertrouwd. Voor de schoonheidsprijs is bovendien nog nooit een door José Mourinho getrainde ploeg in aanmerking gekomen. Zelfs als doelpuntenmaker Sergio Oliveira ruim tien minuten voor het einde na zijn tweede gele kaart voortijdig mag gaan douchen, komt de zege van AS Roma niet meer in gevaar.

Omdat ik Les 1 uit het handboek van de doorgewinterde stadionbezoeker in de praktijk breng, zit ik aansluitend in no time achter het stuur op weg naar de tweede wedstrijd van de avond. Wie zijn auto altijd strategisch parkeert, is overal snel weg. Zelfs voor parkeren in de buurt van een overdekte evenementenhal in Arnhem-Zuid vormt geen uitzondering op die al jarenlang beproefde strategie. Ik ben het nog niet verleerd. Om vijf over negen sta ik in Apeldoorn-Zuid op sportpark Malkenschoten, waar Apeldoornse Boys en Sportclub Klarenbeek hun onderlinge confrontatie in de vierde klasse F 35 minuten eerder hebben afgetrapt. Zodoende kan ik dus de slotfase van de eerste helft nog zien. Plus de complete tweede helft. Voor wie het wil weten: Klarenbeek zegeviert met 1-3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *