Apeldoornse landskampioen wil vanaf volgend seizoen deelnemen aan Belgische competitie; Draisma Dynamo gaat over de eigen grenzen heen

By | 23 maart 2022

Terwijl met de start van de play-offs de strijd om de landstitel in het volleybal bij de mannen in volle hevigheid losbarstte, lijkt er een reële kans te bestaan dat regerend landskampioen Draisma Dynamo vanaf komend seizoen haar grenzen gaat verleggen. “Ik denk dat de kans daarop nog nooit zó groot is geweest”, liep Dynamo-bestuurslid Wim Jonker alvast voorzichtig vooruit op een eventuele deelname van de teams uit de Nederlandse Top-3 (Dynamo, Lycurgus, Orion) aan de Belgische competitie.

Door de play-offs te beginnen met een ruime 3-0 overwinning heeft Draisma Dynamo Amysoft Lycurgus al meteen op vier punten achterstand gezet. Om al na één gespeeld duel te spreken over een finaleticket is wellicht wat voorbarig. Feit is dat de regerend landskampioen de kansen op titelprolongatie volledig in eigen hand houdt. In aansluiting op het duel in Omnisport werd evenwel al verder vooruitgekeken dan naar de ontknoping van het eredivisieseizoen 2021-2022.

Op de eigen mediakanalen van zijn club wees Redbad Strikwerda voorafgaand aan de play-off ouverture nog maar eens op het belang van een volwassen competitie, volwassen spelers en dito randvoorwaarden. Nadat het proefballonnetje dat hij opstak om met Draisma Dynamo in te stromen in de Duitse Bundesliga geen haalbare kaart bleek, pleit de immer naar verbeterpunten zoekende hoofdtrainer nu voor het opstarten van een BeNeLiga. Nou loste de trainer van Draisma Dynamo in het verleden al vaker schoten voor de boeg. In het huidige geval heeft het er alle schijn van dat er niet meteen sprake is van losse flodders.

Afgelopen woensdag spraken vertegenwoordigers van de vaderlandse Top-3-clubs immers op Papendal met de Nevobo over de plannen. Wim Jonker was namens de landskampioen bij die meeting aanwezig. “Het is de bedoeling dat het gaat gebeuren, ja. We hebben gezeten met de grote drie clubs, als ik het zo mag noemen. We zijn het erover eens dat we de aansluiting moeten zoeken. Als het aan ons ligt, doen we vanaf volgend seizoen mee aan de Belgische competitie. Wat mij vooral verrast, is dat de bond er ook positief instaat”, toont het bestuurslid technische zaken van de Stichting Topvolleybal Dynamo zich optimistisch over de kans van slagen van het project.

Binnenkort wordt er verder gesproken, zo vervolgt Jonker. Daarbij zullen ook de Belgische belanghebbenden aanschuiven. “Eind maart staat een vervolgoverleg gepland met onder anderen de Belgische bond en profliga. Dan kijken we verder óf het kan en hóe dat gerealiseerd kan worden. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan in organisatorisch en juridisch opzicht. Als alles goedkomt, is het de bedoeling dat wij samen met Lycurgus en Orion volgend seizoen instromen in de Belgische competitie. Een ander model zou zijn dat er een soort cup komt waaraan de beste Belgische en Nederlandse clubs meedoen. Onze voorkeur gaat er naar uit om direct in te stromen. In zo’n geval zijn we verzekerd om in één seizoen twee keer tegen de beste negen Belgische ploegen te spelen.”

Het bestuurslid van de Stichting Topvolleybal Dynamo is zich bewust dat een op handen staande verhuizing over de zuidgrens in organisatorisch en financieel opzicht gevolgen zal hebben. “Qua spelers kunnen we het dan ook niet alleen meer met jonkies doen. Wij moeten in zo’n geval aan alle kanten upgraden. Dat kost geld. Eigenlijk moet heel Apeldoorn ons daarbij steunen. Het bedrijfsleven. De gemeente. Zelfs de provincie. Als dit van de grond komt, moeten we die slag nu zien te slaan. Dit is echt een unieke kans.”

Ook Arjan Taaij liet zich positief uit over een eventuele BeNeLiga. “In België zijn in elk geval de scheidsrechters beter”, deelde de coach van het verliezende Lycurgus eerst nog even een sneer uit aan hoe de arbitrage zijn ploeg in de tweede en derde set op cruciale momenten benadeelde.

De Groningse trainer deelt de opvattingen van zijn Apeldoornse collega Strikwerda. “Met Lycurgus hebben wij de afgelopen jaren 21 finales gespeeld. Dat is niet nieuw meer voor ons. We moeten terug naar een situatie waarin het weer spannend wordt. Juist dit soort potjes tegen Dynamo zijn heel mooi. Alleen spelen we er daar veel te weinig van in Nederland. Wij hebben al tien jaar exact dezelfde mening als Redbad. Als dit niét doorgaat, is de kans groot dat er over drie jaar geen topvolleybal meer is. In elk geval niét in Groningen.”

De Stentor maandag 21 maart 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *