Volleybalsters Draisma Dynamo koppelen ambitie aan realisme

By | 8 april 2022

Om de honger naar sportief succes in de nabije toekomst verder te stillen is de begeleidingsstaf van het damesteam van Draisma Dynamo al uitgebreid met een heuse voedingsdeskundige. Met een door deze expert voorgeschreven elixer van water, ranja en zout willen de Apeldoornse volleybalsters hun opmars naar de nationale top intensiveren. De terugkeer in de eredivisie smaakt duidelijk naar meer. 

Ernst Lettink en Jorg Radstake vinden het behalen van een plek bij de eerste acht niet zaligmakend. Geheel los van kwalificatie voor de play-offs om de landstitel vindt het duo dat de Dynamovrouwen sowieso uitstekend hun mannetje hebben gestaan bij hun eerste seizoen op ’s lands hoogste niveau sinds 2014. “We halen onze sportieve doelstelling. De meiden hebben boven verwachting gepresteerd.”

Samen met vertrekkend hoofdtrainer Michael Beugelsdijk stelden de teammanager en de co-trainer het beleidsplan op dat van de ‘business unit’ Dames 1 op termijn een stabiele eredivisionist moet maken. Ambitie en realisme zijn de sleutelwoorden waarmee Lettink, Radstake en toekomstig trainer Arjen Schimmel de Dynamovolleybalsters stapsgewijs verder omhoog willen stuwen. Insteek is om dat met zoveel mogelijk eigen talent te bewerkstelligen. Al blijft Radstake continu zoeken naar de juiste balans. “We moeten er nog wel wat ervaren speelsters bij hebben.”

Terwijl de spoeling op de spelersmarkt dunner lijkt dan ooit tevoren, heeft de Apeldoornse eredivisionist het raamwerk voor komend seizoen al staan. Radstake: “Wij hebben al vijf spelers van de huidige selectie vastgelegd. Met Lotte Bruinsma, Mila Konink en Aysha Meering krijgen we er drie jeugdinternationals bij. Wij zijn het enige team dat nu al acht speelsters bekend heeft gemaakt. Andere clubs schieten daarvan in de kramp. De zoekpoule is klein. Bij alle ploegen verdwijnen de ervaren speelsters.”

“Het valt voor clubs niet mee om speelsters te vinden die het niveau aankunnen. Set-Up ’65 stopt er zelfs mee. Op zich hebben ze er de middelen wel, maar ze krijgen eenvoudigweg geen speelsters bij elkaar om in de eredivisie te kunnen blijven spelen. Onze speelsters Benthe Wismans en Caya van Cooten staan in de Top-10 van meest scorende speelsters. Dan vind ik het mooi dat Benthe er toch voor kiest om volgend seizoen bij Dynamo te blijven”, oordeelt Lettink.

Als nieuwkomer op het hoogste niveau maakte Draisma Dynamo volgens Radstake prima reclame voor zichzelf. “Dat maakt het voor ons wat makkelijker dan vorig jaar. Toen begonnen we met een achterstand. Nu zie je dat speelsters afkomen op het niveau en de entourage. De organisatie eromheen is bij ons heel goed geregeld.”

De overstap naar de eredivisie vergde ook achter de schermen een behoorlijke omschakeling, zo ervoer teammanager Lettink. “Er komt echt veel meer bij kijken dan in de Topdivisie. De exposure is veel groter. Je zit aan allerlei protocollen vast. Door corona kregen we ook nog eens te maken met veel uitgestelde wedstrijden. We liepen op een gegeven moment vijf wedstrijden achter. Die moesten allemaal ingehaald worden. Dan moet je in overleg met de tegenstander, met Omnisport, met de vereniging, met de bond. Dat is een crime. Daar gaat heel wat tijd inzitten.”

Hoewel dus ook Draisma Dynamo niet ontkwam aan haar portie Covid-besmettingen, werd het team de afgelopen maanden zondermeer positief getest op eredivisiewaardigheid. “Bijna iedereen bij ons heeft wel corona gehad”, stipt Lettink aan. “We hebben ook te maken gehad met drie gebroken vingers. Dat soort dingen hoort erbij. Het allerknapste vind ik dat niemand klaagt. Het is niet zo van dat ‘hebben wij weer’. Het is een mooi voorbeeld hoe gedreven die meiden zijn”, roemt Radstake de instelling van de speelsters.

De Dynamovrouwen bivakkeren dan weliswaar sinds jaar en dag in de schaduw van het mannenteam, ze stellen wel alles in het werk om hun zichtbaarheid te vergroten. Zo gaan Dynamovolleybalsters in de aanloop naar het WK voor vrouwen, waarvoor Apeldoorn in september een van de speelsteden is, op promotietour langs lokale scholen. Daarnaast proberen de dames beter te scoren op andere podia. Radstake: “Livestreams van onze wedstrijden worden nu al bekeken door 900 mensen. Met uitschieters naar 1500. We houden ook ons social media-bereik goed in de gaten. Ook dat willen we in de toekomst upgraden.”

De Stentor maandag 4 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *