Scheidsrechter beëindigt derby Boys – TKA voortijdig; Ongeloof alom over staken wedstrijd op Malkenschoten

By | 19 april 2022

Er stond nog geen uur op de klok toen scheidsrechter Jan Olijslager de derby in de vierde klasse F tussen Apeldoornse Boys en TKA maandagmiddag besloot te staken. Het ongeloof daarover was groot bij iedereen die op sportpark Malkenschoten aanwezig was.

Nou herbergen beide Apeldoornse vierdeklassers elk een aantal temperamentvolle spelers die weleens licht ontvlambaar willen reageren, maar daar was op deze stralende Tweede Paasdag absoluut geen sprake van. De heren stonden elkaar bijna een uur lang op uiterst correcte wijze naar het leven. Alle op het kunstgras van Malkenschoten verzamelde korte lontjes wekten geen moment de indruk van ontploffingsgevaar.

Dat TKA-keeper Alpay Yüzgec kort na de rust bij een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg met rood het veld moest verlaten, was geheel conform de regels. Door de bal buiten het strafschopgebied met de handen te beroeren, voorkwam Yüzgec een scoringskans. Al had waarschijnlijk niemand er een punt van gemaakt wanneer de arbiter bij de actie enige clementie had getoond en het bij een gele kaart had gelaten.

Enkele minuten bij de 2-0 van Moreno Schoenmakers werd de vlaggende grensrechter van TKA opzichtig en ook volkomen terecht genegeerd door de wedstrijdleider. Dat alles en iedereen die TKA daar niet zo blij mee was, viel te begrijpen. Toen het overgebleven tiental uit het Orderbos een penalty claimde en niet kreeg, zal er best wat geroepen zijn. Dat de scheidsrechter vervolgens van het veld afstapte, kwam desondanks voor iedereen die zich op en langs het veld verzameld had als een totale verrassing.

De minuten die volgden nadat de leidsman de aftocht blies waren enigszins onwezenlijk. In afwachting van wat er verder ging gebeuren, keuvelden spelers en begeleiders van beide clubs bij de kleedkamers vrolijk met elkaar, familieleden, vrienden en bekenden. Stephan Quack stak er maar een sigaretje op. De Apeldoornse Boys-trainer verkeerde in de veronderstelling dat het resterende half uur gewoon uitgespeeld zou worden na een korte afkoelingsperiode van de arbiter. Toen het bericht doorsijpelde dat het duel definitief niet meer hervat zou worden, schudde Quack het hoofd. “Het is zonde en nergens voor nodig”, verzuchtte hij.

Collega Ali Aygun noemde de leidsman inconsequent, maar dat had hij ook over het (niet) benutten van kansen door zijn eigen spelers kunnen roepen. “Toen Miguel alleen op hun keeper afging en onderuit werd gehaald, gaf hij ons niet eens een vrije trap. Dat het gestaakt wordt, is jammer. Zoveel is er niet gebeurd. Al die jongens, zowel die van ons als van Apeldoornse Boys, zijn allemaal vrienden. Ze kennen elkaar allemaal heel goed.”

De scheidsrechter zelf was op dat moment al niet meer voor commentaar aanwezig. Die verliet nadat hij telefonisch de KNVB had geïnformeerd over zijn bevindingen, spoorslags sportpark Malkenschoten. Iedereen verbaasd achterlatend.