Omar Yakubu is beloftenteam al lang en breed ontgroeid

By | 14 mei 2022

Wie veronderstelt dat spectaculaire slotstukken enkel voorbehouden zijn aan halve finalewedstrijden in de Champions League was bij de Apeldoornse o23-derby tussen WSV en CSV eveneens ruimschoots aan z’n trekken gekomen. Na een 1-4 voorsprong en een rode kaart voor de bezoekers sleepten de jeugdige Stierenvechters in een knotsgekke eindfase alsnog een gelijkspel uit het vuur. De scheidsrechter liet net zo lang doorvoetballen totdat de gelijkmaker viel.

Jordy Vakkert was zaterdag een aandachtig toeschouwer bij de beloftenderby in de derde divisie. WSV’s hoofdtrainer juicht de komst van de o23-competities toe. “Zo’n o23-elftal is een echt opleidingsteam. Je kunt het zien het als een verlenging van de jeugdopleiding. Voor de winter vond ik het niveau bij onze o23 wat minder. Dat is inmiddels veel beter. Al heeft dat zeker ook met de tegenstanders te maken. Zo’n Spakenburg o23 kan echt wel aardig voetballen”, oordeelde Vakkert, die met Mattijs Gijse en Jeffrey Schieven twee van zijn selectiespelers in actie zag komen. Dat Finn Seijsener alle vier de WSV-doelpunten voor z’n rekening nam, zal de trainer evenmin ontgaan zijn.

Een oude bekende, al klinkt dat misschien een beetje gek voor een voetballer van bijna twintig, in het shirt van de tegenpartij vestigde echter de meeste aandacht op zich. Er stonden 85 minuten op het scorebord toen Omar Yakubu trekkebenend het veld verliet om zich te laten vervangen. Een klassiek gevalletje van kramp, zo gaf de tweevoudige doelpuntenmaker nadien te kennen. Met een 2-4 voorsprong leek de buit binnen. Het had er alle schijn van dat het doorstaan van de laatste vijf minuten niet meer dan een formaliteit was. Alleen dacht de scheidsrechter daar anders over. Die wilde maar niet affluiten. En aangezien WSV nog twee keer scoorde tegen het overgebleven CSV-tiental stond er een kwartier later een 4-4 eindstand op het scorebord. Tot ontsteltenis van de toekijkende Yakubu. “Het voelt een beetje als matchfixing.”

Teamgenoten Didier Martel, eerder op de middag debuterend in CSV1, en Thymo Brouwer hadden al een uitstapje met de hoofdmacht naar Nunspeet achter de rug. Op de vraag waarom hij daar niet van de partij was, maar in plaats daarvan zijn dagen slijt in een team dat hij al lang en breed ontgroeid lijkt, antwoordde Yakubu dat hij enkel in een aanvallende rol een rentree overweegt in het eerste elftal.

Als centrale verdediger maakte hij ruim drie jaar geleden een op z’n zachtst gezegd indrukwekkend eerste elftal-debuut. De uitgesproken Yakubu scoort liever zelf dan dat hij tegenstanders het scoren moet beletten. “Ik vind van mezelf dat ik als verdediger lengte tekortkom. Ik wil lekker voetballen. Als het komt, dan komt het. Misschien moet de trainer eens komen kijken. Er zijn dit seizoen maar twee of drie wedstrijden geweest waarin ik niet heb gescoord.”