Scheidsrechter Jansen is klaar, Groen Wit moet nog vol aan de bak

By | 21 mei 2022

Bij het zonnige schouwspel waarin scheidsrechter Gerard Jansen voor het laatst de fluit hanteerde op een Apeldoorns voetbalveld liet Groen Wit ’62 na om opnieuw alleen aan de leiding te komen van de Apeldoornse Bundesliga. Het 2-2 gelijkspel in de derby tegen Apeldoornse Boys brengt de winnaar van de Apeldoorn Cup op drie speeldagen voor het einde op gelijke hoogte met SC Klarenbeek.

Gerard Jansen gaf meer dan vier decennia op geheel eigen wijze invulling aan het begrip onpartijdigheid. Veel Apeldoornse clubs koesteren dierbare herinneringen aan de flamboyante leidsman. Mede omdat hij clubs uit zijn woonplaats in het verleden op beslissende momenten weleens het voordeel van de twijfel gunde, was de 63-jarige Apeldoorner overal een graag geziene gast. Zonder Jansen gaat het er in de toekomst ongetwijfeld een stuk saaier aan toe op de Apeldoornse velden. Aan de afscheidnemende arbiter, wiens laatste optreden op eigen bodem even resoluut was zoals altijd, konden de gasten uit de Maten geen verwijten maken dat ze andermaal een misstap maakten in de kampioensrace.

Op arbitrale dwalingen valt het niet af te schuiven dat Groen Wit de afgelopen weken de nodige steken liet vallen op weg naar de titel in de vierde klasse F. Na de recente nederlagen tegen De Hoven en IJsselstreek verspeelde de gedoodverfde kampioen afgelopen donderdag zowaar z’n koppositie aan Sportclub Klarenbeek. De hashtag #alstalentniethardwilwerkenwinthardwerkenvantalent op nota bene het eigen Facebook-account van de club betekende in dat kader wel een heel duidelijke vingerwijzing. Al speelt ook een aantal blessures de Matense ploeg danig parten.

Op Malkenschoten slaagde de winnaar van de Apeldoorn Cup er niet in om de eindspurt voortijdig in eigen voordeel te beslissen. Door de remise verzuimde Groen Wit om het heft in de ontknoping van de kampioensstrijd weer geheel in eigen handen te nemen. Dankzij de recente slippertjes is de titelstrijd allesbehalve een gelopen koers. In de resterende drie duels zullen de groenwitten nog vol in de beugels moeten om het hardnekkige en sinds zondag puntgelijke Klarenbeek definitief van zich af te schudden.

Nou maakt één zwaluw volgens een alom ingeburgerd spreekwoord nog geen zomer, met twee Vinken beschikt Groen Wit eveneens over twee troefkaarten van formaat. Toch zag Joep Vink, de onbetwiste nummer één in het elftal van trainer Marcel Vink, het direct na het laatste fluitsignaal eventjes niet meer zitten. De Groen Wit-keeper reageerde zijn teleurstelling over het puntverlies af met een paar welgemikte trappen op een vuilcontainer bij de ingang van kleedkamer. Voetbal is en blijft nou eenmaal een emotionele bezigheid.

“Als we hadden gewonnen, hadden we weer kunnen uitlopen. Elke ploeg komt weleens in een vormdipje terecht, voor ons is het kloten dat het bij ons juist in deze fase van de competitie gebeurt. Het begon eigenlijk al bij De Hoven. Als je door blessures moet spelen met een aanvaller en een middenvelder op de backposities, dan is dat natuurlijk niet ideaal. En dan krijg je ook nog eens meteen in de eerste minuut een goal tegen”, verzuchtte Vink nadat hij weer enigszins bedaard was.

In de eerste negentien competitiewedstrijden incasseerde de groenwitte sluitpost slechts twaalf tegengoals. In de laatste twee duels kwamen er daar maar liefst zeven bij. Vink is desondanks van mening dat het aangeslagen Groen Wit nog lang niet uitgeteld is. Met wedstrijden in het vooruitzicht tegen ZVV ’56 (thuis), TKA (uit) en SV Orderbos (thuis) blijft de doelman er vertrouwen in houden dat Groen Wit kampioen wordt. “Natuurlijk komt dat goed. We moeten in die laatste drie wedstrijden veel scoren.”

Stephan Quack is daar op zijn beurt niet zo zeker van. “Ik denk dat Klarenbeek aan het langste eind trekt. Groen Wit heeft volgens mij net iets teveel tikjes opgelopen.”

Dat zijn eigen ploeg ondanks het aanwezige spelerspotentieel geen enkele rol van betekenis kon spelen in 4F, daar baalt de trainer van Apeldoornse Boys van. Quack heeft het tegen wil en dank geaccepteerd. “Als je de beste spelers hebt, wil niet zeggen dat je het beste team hebt. Nadat bekend werd dat we naar de zaterdag gaan, kwam de klad er een beetje in. We spelen nergens meer voor. Er zijn wat jongens gestopt. Ik was allang blij dat wij vandaag met elf fitte spelers konden beginnen.”

De Stentor maandag 16 mei 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *