Mehmet Tonca mist bij spelers weleens het TKA-gevoel

By | 5 juni 2022

Al een voetballeven lang is Mehmet Tonca verbonden aan TKA. Als speler en bestuurslid leerde de 51-jarige Apeldoorner hoe het voelt om te moeten voetballen tegen vooroordelen. Zijn identiteit en afkomst zal het voetbaldier nooit verloochenen, noch laat hij zijn doen en handelen beïnvloeden door negativiteit van anderen. “Toekomst is er altijd.”

Zelf met de hoofdmacht aantreden doet de voormalige sterkhouder van TKA 1 niet meer. Drieënhalf jaar geleden liet hij zich, toen de nood aan de man was, nog eens overhalen. Een eenmalige gebeurtenis, lacht hij. “Net voor de coronatijd hadden we bij Beekbergen te weinig spelers. Als 48-jarige heb ik die wedstrijd helemaal uitgespeeld. Al was ik daarna wel twee maanden uitgeschakeld. Gelukkig hebben ze me nu niet meer nodig.”

Tonca stippelt het technische beleid van de zondagvierdeklasser uit. “In het verleden deed ik bijna alles. Sinds we een nieuw bestuur hebben gevonden, hou ik me alleen maar bezig met technische zaken. Veel kleine clubs hebben het moeilijk. Maar ondanks dat wij geen eigen jeugd meer hebben, hebben we altijd wel aanwas. Waar ik weleens moeite mee heb, is de mentaliteit. Ik vraag alleen of ze twee keer in de week willen trainen en zondag een wedstrijd willen spelen. Bij TKA willen we lekker voetballen.”

Na twee lastige seizoenen hoopt TKA onder leiding van Ali Aygun het vierdeklasseschap te behouden. Tonca: “Er zijn trainers zat, maar je moet wel iemand hebben die graag wil. Ali heeft zelf nooit bij ons gespeeld, hij kent het Apeldoornse voetballer natuurlijk wel als geen ander. We hebben best een moeilijk seizoen. Het is te hopen dat we erin blijven. Bij veel spelers mis ik een beetje het TKA-gevoel. Stel dat we eruit zouden gaan, dan is de kans groot dat zij weggaan.”

Het berust volgens de geboren en getogen Apeldoorner op een misvatting dat de Orderbosclub enkel onderdak biedt aan voetballers van Turkse origine. “Wij staan open voor iedereen. TKA is juist heel divers. Er spelen wat Marrokaanse jongens bij ons, we hebben er een aantal van Afrikaanse afkomst en in de kleedkamer praat iedereen gewoon Nederlands.”

Vader Tonca zou zien graag dat zijn oudste zoon Cem, momenteel actief in de o23 van CSV Apeldoorn, na de zomer het shirt van TKA draagt. Over hoe het ervoor staat met de onderhandelingen tussen de ‘td’ en het CSV-talent wil senior weinig kwijt. Met een veelzeggende knipoog: “Hij is altijd welkom bij TKA.”

De Stentor maandag 30 mei 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *