Opvolgster van Ton Heerts heeft geen ambitie om ook burgemeester te worden; Marieke Pompen strijkt het zeil bij Apeldoornse Boys

By | 13 juli 2022

De enige vrouwelijke voorzitter van een Apeldoornse voetbalvereniging houdt het voor gezien. Na zeven woelige jaren strijkt Marieke Pompen (56) het zeil bij Apeldoornse Boys. John Schuur volgt de opvolgster van Ton Heerts op bij de club uit Apeldoorn-Zuid.

Een mislukte fusie met Columbia. Een vlaggenschip dat in de vijfde klasse verzeild raakte. Het eeuwfeest van de club. Twee moeilijke coronajaren. De overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Nee, rimpelloos verliep lang niet alles gedurende haar voorzitterschap van de Wapendragers, concludeert de geboren Haagse. “Toen ik begon, hadden we maar vier bestuursleden. Toch zijn we er wel in geslaagd om alles weer op de rit te krijgen. Al heeft dat bloed, zweet en tranen gekost. Er zijn weleens periodes geweest dat ik er ’s nachts wakker van lag.”

Apeldoornse Boys kon altijd rekenen op de op Sprengeloo werkzame docente rekenen en wiskunde. “We zijn lang bezig geweest met het blussen van brandjes. Als er iets moest gebeuren, hadden veel leden vaak het idee: het bestuur doet het wel. Ik heb zelfs weleens kleedkamers geschilderd. Waar ik wel moeite mee had, is dat je je als voorzitter altijd zo neutraal mogelijk moet opstellen. Je moet soms emotieloos zijn.”

De balans gezin-werk-Apeldoornse Boys leed er weleens onder, biecht de moeder van drie zonen eerlijk op. “Ze hebben het nooit hardop gezegd, maar ik denk dat m’n kinderen er wel onder geleden hebben. Je moet als voorzitter zijnde een balans zoeken. Als je dan ook nog eens een partner hebt die niets met voetballen heeft, dan is dat best weleens een dingetje.”

Pompen vindt de aanstaande switch naar het zaterdagvoetbal een prima zaak. “Door over te stappen kunnen we alles centreren op de zaterdag. Zo denken we minder vrijwilligers nodig te hebben en bestaat in onze optiek de grootste kans om te overleven. Met 500 leden is Apeldoornse Boys een relatief kleine vereniging. Fijn is dat we komend seizoen in elke leeftijdscategorie weer teams hebben. De afgelopen twee jaar hadden we bijvoorbeeld geen onder-19-elftal. Dan kun je niet selecteren. Joh, en dan moet je die ouders eens horen…”

De opvolgster van Apeldoorns huidige burgemeester Ton Heerts stelt dat ze zich altijd met veel plezier en toewijding heeft ingezet. “Ik heb een mooie tijd gehad met de Boys en ik denk de Boys ook wel met mij. Nu ik stop, staan er weer andere mensen op. Ik val niet in een diep gat. M’n vriend en ik hebben een zeilboot in Nijkerk. Hij zeilt, ik zit. Met zo’n boot op het water ben je écht een dag weg. Daarnaast ben ik aan het kijken naar vrijwilligerswerk op een heel ander terrein. Mogelijk ga ik iets doen bij de Hospice. Iets van mensen helpen en dingen regelen, dat zit in me.”

Om in de toekomst nogmaals Heerts op te volgen, zoals ze in 2015 op sportpark Malkenschoten deed, acht Marieke Pompen onwaarschijnlijk. “Ik heb niet zoveel met politiek. Al zou een vrouwelijke burgemeester voor Apeldoorn helemaal niet zo slecht zijn.”

De Stentor donderdag 30 juni 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *