Vrouwelijke grensrechter uit Kosovo springt in het oog

By | 14 juli 2022

Achter de bal aan (81): Esch-sur-Alzette  

Donderdag 7 juli 2022

Een 93e plek op de meest actuele FIFA-World Ranking zegt veel over de status van Luxemburg als voetbalnatie. De grootte van het kleine voetballand schuilt ‘m vooral daarin dat alle voetballende hotspots van het Groothertogdom zich op korte rijafstand van elkaar bevinden. Van de opwarming voor onze tweede wedstrijd maken we derhalve een hele Tour de Luxembourg in een halve dag…

De ochtend en middag voorafgaand aan Fola Esch tegen Tre Fiori uit San Marino besteden we aan een rondje ouderwets groundhoppen. Na onze audiëntie bij landskampioen F91 Dudelange op de voorgaand avond nemen we de gelegenheid te baat om een kijkje te nemen in de stadions, of wat daarvoor moet doorgaan, van ’s lands topclubs. Behalve een grondige inspectie van de accommodaties van de nummers 1 tot en met 8 BGL Ligue van het seizoen 2021-2022, nemen we het fonkelnieuwe Stade de Luxembourg, het oude Stade Josy Barthel en het nóg oudere Stade Thillenberg in onze zorgvuldig uitgestippelde route op.

We rijden meteen na het ontbijt weg, omstreeks rond half tien. Een viertal uur later hebben we de stades de Luxembourg, Alphonse Theis (Swift Hesperange), Achille Hammerel (Racing FC Union Lëtzebuerg), Josy Barthel, Jos Haupert (Progrès Niederkorn), Thillenberg, Municipal de la Ville de Differdange (FC03 Differdange), de la Frontière/Op der Grenz (Jeunesse d’ Esch) afgewerkt en moesten we tussendoor op het Complexe Sportif Jean Wirtz (UNA Strassen) voor de regen schuilen. De ochtend kent namelijk een enigszins bewolkt verloop. Pas in de loop van de middag klaart het wat op en zien we de zon terug.

Omdat we er toch in de buurt zijn, sluiten we onze stadiontour af bij het Stade Municipal Emile Mayrisch. Alvast even de omgeving van de thuisbasis van CS Fola Esch verkennen. En dan met name checken hoe het zit met de parkeergelegenheid rondom het stadion. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Zes uur voor aanvang van de Luxemburgs-San Marinese Conference League-kraker zit alles er nog op slot. Tekenen van leven zijn er alleen op de aangrenzende tennisbanen. Ter info voor de romantici en statistici: in 1948, ofwel 74 jaar geleden, stond zelfs AGOVV op dit veld tijdens een trip naar Luxemberg al eens tegenover Fola. Leuk weetje.

Acht kilometer verder en een crêpe naturel later volgt er toch iets dat wat wegheeft van een onaangename verrassing. We komen tot de ontdekking dat de etappe van de Tour de France van vandaag nota bene om de hoek finisht. In Longwy! Zegge en schrijve 30 kilometer van ons tijdelijke onderkomen in Foetz verwijderd. Shit. Balen. Als we dat geweten hadden, hadden we zo eventjes de frontière over kunnen wippen. Nu zie ik op tv hoe geletruidrager Wout van Aert harakiri pleegt en de oppermachtige Tadej Pogacar de leidende positie in het algemeen klassement overneemt.

Tegen kwart voor zes zetten we wederom koers naar het Mayrisch stadion. En geloof het of niet, daar wacht ons ditmaal zowaar een aangename verrassing. Erik kan de auto bijna voor de ingang neerzetten. Er staat wel allerlei beveiligingspersoneel, maar niemand houdt op het vroege tijdstip automobilisten tegen die willen parkeren. Gezien de gele kentekenplaten denken ze waarschijnlijk dat we ordinaire Luxemburgers zijn.

Omdat de kaartverkoop pas drie kwartier later van start gaat, dalen we te voet de heuvel waarop het stadion ligt af naar het centrum. Een wandelingetje van hooguit een kwartier. Wel lekker, even de benen strekken. Kort na zessen hebben bijna alle winkels in Esch-sur-Alzette hun deuren al gesloten. Op de Gemengplaatz bij het Hôtel de Ville zijn werklui bezig een podium op te tuigen. Ik kan me niet voorstellen dat ze er een scherm plaatsen waarop de meer dan 30.000 Esch-sur-Alzettenaren Fola live aan het werk kunnen zien. En voor de Oranje leeuwinnen, die vanavond in Engeland van start gaan op het EK, zal in het gemeentebestuur van het grensstadje evenmin een Public viewing organiseren. Al weet je het natuurlijk maar nooit zeker in deze rare tijden.

Vijfenzeventig minuten voordat de bal gaat rollen, keren we terug bij het Stade Mayrisch. Bang dat het uitverkocht raakt hoeven we niet te zijn. De kaartverkoper vertelt dat er in de voorverkoop nauwelijks honderd kaarten zijn afgezet. Met drieduizend zit het vol. Voor tien euro verzekeren we ons van toegang. Bloc C Tribune de Face. Een onoverdekte zitplaats aan de lange zijde, voor wat het waard is.

Fola heeft in elk geval de catering beduidend beter voor elkaar dan de buren uit Dudelange. Ook deze club heeft een systeem met het inleveren van bonnetjes. Bij Fola moet je echter al meteen aangeven wat je wilt bestellen. Wie Frites wenst, betaalt voor een geel Fritesbonnetje. Voor Grillwurscht krijg ik een groene Grillwurschtkaart. De bonnetjes zijn verkrijgbaar in de kantine en moeten vervolgens ingeleverd worden bij het buvette. Om gedoe met extra ‘pand’ te vermijden zoals gisteren, heb ik me tijdens het korte uitstapje naar het centrum bij de Carrefour al gelaafd aan een flesje Fanta.

Tre Fiori FC zien voetballen betekent voor mij een heuse primeur. Het nationale elftal van San Marino heb ik al enkele keren in levenden lijve mogen bewonderen, van een clubteam uit het dwergstaatje was dat tot dusverre niet het geval. Vergis je niet, hè! We praten wel over de nummer 211 van de FIFA-wereldranglijst. De hekkensluiter. Een speciale reden om er eens goed voor te gaan zitten. Dat wil zeggen, nadat ik de inhoud van de ‘verhuisdoos’ patat heb weggewerkt die ik voor mijn gele kaartje kreeg. Nou struin ik al een poosje Europa af om her en der de voetbalcultuur te proeven, een grotere bak patat dan nu kreeg ik tot dusverre nergens geserveerd. Met de smaak is helemaal niets mis. Hetzelfde geldt voor de twee broodjes braadworst, waar ik eveneens gretig de tanden inzet. Een mens moet natuurlijk wel blijven eten in het buitenland…

Ondanks dat het speelveld is omzoomd door een atletiekbaan ontgaat me niets. Ojee, nou moet ik uitkijken met wat ik schrijf, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er weinig mis is met de jongedame uit Kosovo die met een vlag in de hand de uit hetzelfde land afkomstige scheidsrechter assisteert. Helaas is het alleen qua vlaggen wat minder. Alleen in de eerste helft zit ze al drie of vier mis, omdat ze niet op één lijn staat met de laatste man van de verdedigende partij. En met alle respect, maar ze staat er uiteindelijk wel om spelsituaties te beoordelen.

Ik kan ook zeggen dat de vrouwelijke grensrechter uit Kosovo zich moeiteloos aanpast aan het niveau van CS Fola en de helden van Tre Fiori. De match is van een bedroevend niveau. Dan druk ik het nog netjes uit. En dan zijn er negatievelingen die durven te beweren dat het voetballen in Nederland vaak het aanzien niet waard is… Eigenlijk zou een club als Go Ahead Eagles zich moeten inschrijven voor de Luxemburgse of San Marinese competitie. Dan speelt het jaarlijks Europees voetbal! Zelfs csv Apeldoorn of WSV acht ik absoluut niet kansloos tegen ploegen van dit bedenkelijke kaliber.

De trotse nummer drie van BGL League lijdt zowaar een beschamende nederlaag. Tre Fiori FC, de voetbaltrots van een iets meer dan 2500 inwoners tellend gat met de naam Fiorentino, wint in Luxemburg! Vijf minuten voor tijd schiet een zekere Joel Tomás Nuñuz – onthoud die naam! – zich de geschiedenisboeken in door de enige treffer van de avond voor zijn rekening te nemen. Alles en iedereen in het Stade Emile Mayrisch bij wie San Marinees bloed door de aderen stroomt is door het dolle heen. Voor de goede orde: dat betreft dan alleen spelers en begeleiders, want supporters kan ik in de verste verte nergens ontdekken.

Kort na afloop krijg ik een appje uit Zwolle dat ik getuige ben geweest van een historische wedstrijd. Naar verluidt is het pas de derde keer in de geschiedenis van het Europacupvoetbal dat een clubteam uit San Marino een Europese overwinning heeft behaalt. Én – nou komt het – het betreft de allereerste zege op vreemde bodem.

Als ik later oud ben kan ik toch mooi zeggen dat ik erbij ben geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *