Oud-Apeldoorner is bij Roda JC verlost van Mexicaanse en Russische toestanden; Jurgen Streppel baalt van hoeveelheid besloten oefenduels

By | 25 juli 2022

Stomtoevallig was het afgelopen weekend exact 34 jaar geleden dat Roda JC-trainer Jan Reker de destijds 19-jarige Jurgen Streppel meenam naar Kerkrade. Zaterdag keerde het langharige ventje dat destijds namens de amateurs van het Apeldoornse Columbia drie keer scoorde tegen de toenmalige eredivisiesubtopper als trainer van diezelfde Limburgers terug in vertrouwde omgeving. Al gebeurde dat niet op de plek die oorspronkelijk gepland was.

Druk bellend baande de Roda JC-trainer zich ruim een kwartier voor de aftrap van het naar de Adelaarshorst verplaatste oefenduel tegen Go Ahead Eagles een weg langs het veld. In zijn hoedanigheid als technisch-directeur, een functie die de 53-jarige inwoner van Helmond evenals eerder bij Helmond Sport en Willem II combineert met het trainerschap, beleeft Streppel momenteel drukke tijden. Twee weken voor de start van de Keuken Kampioen Divisie onderneemt de td van de club uit Kerkrade verwoede pogingen om zijn selectie te versterken. “Er moeten nog vier spelers bij”, klinkt het resoluut

Streppel had zich erop verheugd om met zijn team aan te treden in de gemeente waar hij opgroeide. Op last van de burgemeester van Apeldoorn werden de twee voor zaterdag geplande wedstrijden van Go Ahead Eagles in Wenum-Wiesel verboden en moesten de clubs noodgedwongen uitwijken naar het stadion aan de Vetkampstraat. Dit besluit leidde niet alleen bij de als de gasten bij de besloten test in Deventer aanwezige leden van de terreinploeg van WWNA tot onbegrip.

“Ik kom dan wel uit Apeldoorn-Zuid en niet uit Apeldoorn-Noord, maar ik vind het hartstikke jammer dat het niet doorging. Op zich begrijp ik het wel. Er is veel onrust in de samenleving. Maar het is een ramp. Het slaat nergens op. Het is belachelijk. Van onze vier oefenwedstrijden hebben wij tot dusverre alleen thuis tegen Alemannia Aachen met publiek mogen spelen”, verzuchtte Streppel in aansluiting op de door zijn manschappen met 2-0 verloren oefensessie.

De oud-Apeldoorner zag ondanks de nederlaag aanknopingspunten waar hij mee verder kan. “Het is altijd goed om te spelen tegen ploegen die een divisie hoger spelen. Tegen zulke tegenstanders gaat alles net wat sneller. Je moet dan sneller handelen en sneller denken.”

Aan de vooravond van alweer zijn derde Roda-jaar beseft Streppel dat het de komende maanden een helse klus gaat worden om de in 2018 verloren gegane eredivisiestatus te heroveren. De Keuken Kampioen Divisie lijkt in de jaargang 2022-2023 sterker dan ooit tevoren. Behalve bij de drie degradanten Willem II, PEC Zwolle en Heracles zal ook bij ADO Den Haag, NAC of De Graafschap niemand met minder genoegen willen nemen dan met promotie. “Het is een beetje de Tweede Bundesliga van vorig jaar met Schalke, HSV en Werder Bremen”, oordeelt de Roda-trainer.

De man die met Willem II twee keer promoveerde rekent zijn Roda niet op voorhand tot één van de titelfavorieten. Natuurlijk wil hij de Koempels graag terugbrengen naar het hoogste niveau. De druk van het ‘móeten’ promoveren ligt bij de concurrentie uit vooral Tilburg, Zwolle, Almelo, Den Haag, Breda of Doetinchem aanzienlijk hoger, meent hij. Een voornaam winstpunt is dat na wildwestjaren met dubieuze Mexicaanse en Russische clubeigenaren de rust en realiteitszin weer is teruggekeerd in het Parkstad Limburgstadion, stelt hij. “We proberen Roda weer in goed vaarwater te brengen. Het belangrijkste is dat de club weer leeft.”

De hoogte van de begroting loopt niet per definitie synchroon met de eindstand op de ranglijst, weet Streppel maar al te goed. Een middenmootpositie qua budget wil geenszins zeggen dat de sluwe vos genoegen neemt met een bescheiden klassering. “Vorig jaar hadden wij het twaalfde budget en werden we vijfde. Als iets vaak duidelijk is, is dat je overwinningen niet kunt kopen.”

De Stentor maandag 25 juli 2022 / Foto: Erik Pasman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *