Als spetterende afsluiting schaamteloos over clublogo’s heenplassen

By | 3 augustus 2022

Achter de bal aan (82/5): Kolding, Vejle, Arhus, Randers, Viborg, Silkeborg, Herning

Dinsdag 19 juli 2022

Met een heus Champions League-kwalificatietreffen komt er een eind aan een bijzonder geslaagd uitstapje naar Denemarken. Met de ervaringen van zeven wedstrijden in vijf dagen tijd keren we weer terug naar huis. Al gaat daar eerst nog wel een dag ouderwets groundhoppen in Jutland aan vooraf. Met een spetterende en niet-alledaagse afsluiting…

Het plan om de vriendschappelijke burenruzie tussen het uit de hoogste Deense speelklasse gedegradeerde Esbjerg en Kolding IF als opwarmer te gebruiken voor FC Midtjylland – AEK Larnaca valt enkele dagen voor vertrek uit Nederland in duigen. Het duel gaat niet door. En nee, zoiets gebeurt in een geciviliseerd land als Denemarken niet op last van een burgemeester die zich laat leiden door vage en nergens op gebaseerde signalen op internet, zoals het bij ons in de broeierige zomer van 2022 schering en inslag is. Omdat beide clubs eerdaags voor de beker ook al tegen elkaar in het strijdperk treden, lijkt het ze weinig zinvol om vandaag nog eens extra tegen elkaar te gaan sparren. Vandaar.

Dat ik zodoende de Blue Water Arena in Esbjerg niet van binnen zie, compenseren we evenwel ruimschoots. Tussen verblijfplaats Kolding en Herning bevinden zich dermate veel plaatsen met (prof)voetbalclubs dat het besluit om stadions te gaan bezichtigen gauw genomen is. We hoeven niet lang na te denken om aan deze groundhoptour de voorkeur te geven boven een visite aan Legoland. ’s Lands populairste attractiepark in Billund moet het daarom zonder onze aanwezigheid stellen op deze welhaast tropische dag.

Terwijl het geklaag van dat thuis het kwik naar de 40 graden kan stijgen tot in centraal-Jutland hoorbaar is, tikken wij hier vandaag de 30 ook met gemak aan. Het is maar goed dat Erik airco in de auto heeft. Anders worden we levend gegrild.

In aansluiting op het ontbijt in de lounge van de Sydbank Arena werpen we eerst een blik in de thuishal van het meest succesvolle mannenhandbalteam van Denemarken. Ook dat pikken we maar mooi even mee. Met liefst 14 landstitels gelden de handballers van KIF als Rekord-Meister, zoals de Deense zuiderburen dat zo mooi noemen. In een grote prijzenkast bij het clubkantoor op de tweede verdieping staan enkele van de trofeeën uitgestald die de plaatselijke handbaltrots in de voorbije jaren bij elkaar gegooid heeft. Ook op het gebied van merchandise scoort de club alleraardigst getuige de rekken met wedstrijdshirts ernaast. Voor DKK 300 of 40 euro kan de echte fan zich in een originele KIF-trøje hullen.

Op zo’n palmares kunnen de voetballers van Kolding IF zich in de verste verte niet beroepen. De selectie van de nummer 6 van de Nordicbet Liga is naast het drie kilometer verderop gelegen Auto Centralen Park druk in training om het beter te doen in de komende jaargang, die aanstaand weekend gaat beginnen.

En zo werken we in de zeseneenhalf uur die volgen de stadions af van in totaal nog eens zes Deense ere- en eerstedivisieclubs uit de wijde omgeving. Achtereenvolgens volgen het Vejle Stadion (Vejle BK), de CASA Arena Horsens, het Ceres Park in Arhuus (AGF), het Cepheus Park (Randers FC), de Energi Viborg Arena en het JYSK Park van Silkeborg IF. Het zit ons niet bepaald tegen. Met uitzondering van bij de thuisbasis van het naar de hoogste klasse gepromoveerde Viborg FF staat overal wel ergens een deurtje of hek op een kier om naar binnen te glippen. Ik kan dus volop foto’s maken. Ik verbaas me over de moderne vormgeving in met name Horsens, Randers, Viborg en Silkeborg. Het ziet er allemaal spik en span uit. Op zulke stadions zou menig Nederlandse profclub jaloers zijn.

Even na zessen besluiten we de tour op bekend terrein: de MCH Arena. Vanwege het opbouwen van CSI Herning, een in augustus te houden paardenspektakel, is een groot gedeelte van het veld waarop we vrijdagavond parkeerden ditmaal afgesloten. Omdat we vroeg zijn, kost het Erik desondanks betrekkelijk weinig moeite om zijn bolide tactisch te stallen. Meerderen volgen ons voorbeeld. En als er één Deen over de dam is, volgen er meer. Het betreffende parkeerterrein stroomt zienderogen vol.

Wat me bij het eerder bezochte duel tegen Randers niet is opgevallen, zijn de fraaie versieringen waarmee de wanden van de ouderwetse pisbakken zijn versierd. In het urinoir van het fraaie supportershome onder de hoofdtribune zijn stickers geplakt met de logo’s van concurrenten. Wolven-supporters met hoge nood kunnen zo schaamteloos over de beeldmerken van o.a. OB, AGF, FC København en Viborg heenplassen. Een klassiek voorbeeld van voetbalhumor. Denemarken heeft kennelijk niet zo te lijden onder het vervelende gejank en gejammer van de standaard gekwetste woke medemens. De doorsnee Deen heeft gelukkig nog iets van zelfspot en voelt zich niet boven het ordinaire voetbalplebs verheven.

Vanwege het Champions League-karakter heeft de UEFA de regie overgenomen rond het stadion. De terrasstoelen en tafels van vier dagen eerder staan nu buiten in plaats van binnen de afrastering. Voor het clubhuis zitten leden van de harde kern met ontbloot bovenlichaam in de nog altijd venijnig brandende zon.  Het besluit om exact 70 minuten voor aanvang de poorten open te gooien leidt bij het Infohus tot een enorme rij. Ach, waarom zou je mensen ook niet in de smorende hitte laten samendrommen? De wil van de UEFA is vanavond wet in Herning.

Omdat de hoeveelheid onlinetickets niet oneindig leek, had Erik vanochtend voor de zekerheid toch maar kaarten besteld. Wel moeten we door een andere ingang naar binnen dan de vorige keer. Ook in Herning hebben ze de QR-code ontdekt. Binnenkomen gaat echter niet vanzelf. Terwijl een veegje over zijn telefoon bij Erik volstaat om meteen door te kunnen lopen, heeft de scanner van dienst nogal wat moeite met mijn code. De Franse hotdogs, mijn laatste twee schuifworsten van deze trip, maken het ongemak ruimschoots goed. Zo kan ik met een goed gevulde maag de afsluitende wedstrijd van deze gedenkwaardige trip uitzitten.

Onze plek bevindt zich achter de goal. Wederom naast het uitvak. Ditmaal echter aan de andere kant. Bracht Randers bij de seizoensopening slechts een handjevol supporters mee, uit Cyprus zijn dat er vanavond meer. Voor zover ik het goed kan waarnemen, staat het goed vol met het groen en geel met fans van AEK Larnaca. Het mediterrane temperament knalt er haast vanaf. Ze hebben de lange reis niet voor niets gemaakt en dat laten ze in de daaropvolgende 90 minuten nadrukkelijk merken. De Cyprioten zijn niet stil te krijgen.

Wie zoveel geluk heeft als de nummer twee van Cyprus, mag niet mopperen. FCM is heer en meester. Paal en lat staan de dik verdiende voorsprong van de thuisploeg in de weg. Er wordt zelfs een goal afgekeurd. En als wel vaker, scoort dan de tegenpartij. In de 81e minuut scoort Gyurcsó de 0-1. Geheel tegen de verhouding in. Een enorme zaadgoal bovendien. De voorzet die de doelpuntenmaker wil geven, draait bij de rechter paal zo de goal in. De Larnaca-supporters zijn door het dolle heen. Een tiental staat boven op de hekken te dansen. Wonderwel valt er niemand af.

Voordat de zon ondergaat, breekt de zon alsnog door voor Midtjylland. Drie minuten later krijgt het alsnog loon naar werken. Uit een hoekschop kopt Sviatchenko de gelijkmaker binnen. Dat de cornerverhouding aan het slot 16-0 bedraagt in het voordeel van de mannen uit Herning, zegt alles over het enorme veldoverwicht. Ze maken de uitgangspositie er voor zichzelf niet beter op. De 1-1 betekent dat de Denen bij de return een helse klus krijgen om zich te kwalificeren voor de volgende kwalificatieronde.

Voor 23.00 uur zijn we weer terug bij het Sportel in Kolding. Scheelt morgen bij de thuisreis mooi een zeventigtal kilometer rijden. Uit Nederland sijpelt het nieuws door dat burgemeester Ton Heerts de twee oefenwedstrijden die Go Ahead Eagles in het weekend bij WWNA zou spelen, heeft verboden. Ik ben toch altijd wel benieuwd waar de veiligheidsexperts van Nederlandse gemeenten de signalen vandaan halen dat de veiligheid in het geding is. Het is nergens op gebaseerd. Vier weken nadat 500 Grieken zorgden voor een voetbalfeest zonder ook maar de geringste wanklank, verbiedt de man die tien jaar geleden het onzinnige idee had om de jeugdafdeling van zijn eigen favoriete club FC Twente in Apeldoorn te vestigen, de komst van de buren uit Deventer. Ik denk dat ik de afgelopen 40 à 45 jaar weinig oefenpotjes van Go Ahead Eagles bij ons in het dorp heb gemist. Bij die wedstrijden is nog nooít iets misgegaan!

Woensdag 20 juli 2022

De ruim 610 kilometer huiswaarts verlopen nagenoeg vlekkeloos. Tussen Bremen en Osnabrück staat op een gegeven moment iets van twaalf kilometer file als gevolg van een ongeluk. De routeplanner stuurt ons van de A1 af. Over allerlei boerenlandweggetjes komen we niet ver van Rheine weer op de Autobahn. Ondanks het ruim halve uur vertraging die dit oplevert, zet Erik mij voor 16.00 uur in Apeldoorn af. Twee uur later zit ik alweer in de auto naar Zutphen. Op het veld van AZC oefent Go Ahead Eagles vanavond tegen het Israëlische Ironi Kiryat Shmona. De burgemeester van Zutphen staat wel gewoon toe dat er in zijn gemeente gevoetbald wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *