Jeroen Burghout krijgt alle data steeds beter op een rijtje bij Cambuur o21

By | 21 september 2022

Jeroen Burghout was zondag even kort terug bij de club waar hij veertien jaar geleden zijn loopbaan als hoofdtrainer begon. Op het veld van Albatross zag de trainer van Cambuur o21 hoe de leeftijdgenoten van Schalke 04 zijn beloften compleet onder de voet liepen. Naderhand noemde de 37-jarige Apeldoornse oefenmeester de kansloze 5-0 nederlaag tegen de op alle fronten superieure Duitse talenten vooral leerzaam en haalde hij zelfs winstpunten uit het verlies.

Het onttrok zich aan het oog van het grote publiek. Toch mag het best opmerkelijk worden genoemd als op een zomerse zondagmiddag de misschien wel meest succesvolle jeugdvoetbaltrainer van Duitsland van de afgelopen drie decennia ineens op een voetbalveld in Ugchelen staat. In eigen land geldt Norbert Elgert bijna als een levende legende. In de vermaarde Knappenschmiede in Gelsenkirchen polijstte de 65-jarige talentontwikkelaar groeibriljanten als Mesut Özil, Manuel Neuer, Benedikt Höwedes, Julian Draxler en Leroy Sané. Met zijn huidige klas gaf de voetbalprofessor uit het Ruhrgebied een intensief, 90 minuten durend college waar ook de op alle denkbare fronten afgetroefde opponent uit Leeuwarden op termijn baat van gaat hebben, zo luidde nadien het oordeel van Jeroen Burghout

Hoewel hij rond het oefenduel slechts kort van gedachten kon wisselen met zijn ervaren vakbroeder, sprak Burghout na de voetballes die zijn pupillen kregen vol bewondering en respect over hoe Elgert de Schalke-talenten vol Sturm und Drang over het veld laat razen. “Als zij 4-4-2 roepen, dan staat het binnen enkele seconden in de organisatie. Zoiets vind ik mooi om te zien. De intensiteit die zij in het schakelen leggen, is een groot verschil met het Nederlandse voetbal. Zulke tegenstanders zijn een mooi ijkpunt voor ons”, grijpt de ambitieuze trainer van Jong Cambuur alles aan dat kan bijdragen aan de ontwikkeling van zijn team. “Het is heel goed om verschillende speelwijzen tegen te komen in de voorbereiding. Het spel van Westerlo uit België lag ons veel beter. Die speelden wij laatst in Oene helemaal zoek.”

Bij veel profclubs speelt data-analyse een steeds belangrijkere rol. SC Cambuur vormt daarop geen uitzondering. Wat Burghout derhalve het grootste winstpunt van de testnederlaag in Ugchelen noemde, was dat Duitse collega’s ermee instemden de eigen metingen en cijfers te delen. “Wij meten alle data. Bij Schalke doen ze dat ook. We hebben afgesproken om de data aan elkaar beschikbaar te stellen. Ons streven is om spelers gericht beter te maken. Door die gegevens naast elkaar te leggen, zie je de verschillen. Aan de hand van zulke data kunnen we onze spelers veel beter begeleiden. Het is mooi dat bij Schalke de bereidheid bestaat om kennis te willen delen. In het voetbal is dat niet altijd gebruikelijk.”

Afgaande op kille cijfers en feiten kwijt de oud-trainer van Albatross, WSV en csv Apeldoorn zich in Friesland prima van zijn functie als opleider. In zijn taak om spelers klaar te stomen voor het betaalde voetbal staat de teller na twee, deels door corona beïnvloedde seizoenen inmiddels op acht. “In de twee jaar dat ik bij Cambuur zit hebben acht jongens hun debuut gemaakt in het betaalde voetbal. Voor Cambuur-begrippen is dat heel veel. Onze spits Milan Smit en centrale verdediger Floris Smand stonden zaterdagavond in de basis bij het eerste tegen Excelsior. Daar ben ik heel trots op.”

Nu de bouw van zowel een nieuw stadion als een ultramodern trainingscomplex de status van ontwerptekening voorbij zijn, voorziet Burghout dat zijn Friese werkgever de komende jaren sportief en organisatorisch mooie sprongen kan maken. De Apeldoorner kan zich goed voorstellen de weg omhoog met Cambuur gezamenlijk te vervolgen. “Ik zit bij een club in de groei. Ik heb het naar geweldig m’n zin. Het enige dat ik absoluut wil, is voor m’n veertigste m’n UEFA-Pro hebben.”

De Stentor maandag 8 augustus 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *