Draisma Dynamo moet drie kwalificatierondes doorstaan om groepsfase te bereiken; Jacht op Champions League-ticket begint in Noord-Macedonië

By | 21 september 2022

Voor het derde jaar in successie gaat Draisma Dynamo een poging ondernemen om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Wil de landskampioen van Nederland zich plaatsen voor de eindronde van het belangrijkste Europese clubtoernooi en de kans krijgen om zich meten met de continentale volleybalelite, dan zal Draisma Dynamo drie kwalificatieronden met succes moeten doorstaan. De jacht op het felbegeerde CL-ticket begint dit jaar in Noord-Macedonië.

In coronajaar 2020 kwam er tijdens een kwalificatiedriekamp in Polen een voortijdig einde aan Draisma Dynamo’s Champions League-aspiraties. Na een overtuigende 3-0 overwinning op het Wit-Russische Stroitel Minsk was de equipe van trainer/coach Redbad Strikwerda in Jastrzębie-Zdrój niet opgewassen tegen gastheer Jastrzębski Węgiel (0-3). Vorig jaar riepen de Finnen van Ford Levoranta Sastamala de Nederlandse kampioen al meteen in de eerste kwalificatieronde een halt toe. Zowel in de Draisma Dynamo Arena (2-3) als in Finland (1-3) moesten de Apeldoorners buigen voor de sterkste ploeg van de Finse Mestaruusliiga.

Of driemaal scheepsrecht wordt en Redbad Strikwerda en zijn manschappen in 2022 wél slagen in wat de voorgaande twee jaar niét lukte, zal al spoedig duidelijk zijn.

Bij de loting voor de eerste voorrondes voor de Champions League koppelde de Turkse volleybalster Melis Gürkaynak Draisma Dynamo eind juni aan het Noord-Macedonische OK Strumica Nikob. Op dinsdag 20 september vindt om 19.30 uur de heenwedstrijd plaats in de Draisma Dynamo Arena. Een week later volgt de return in Noord-Macedonië.

Wanneer Apeldoorns volleybaltrots erin slaagt deze eerste horde te nemen, krijgt de Europese reis een vervolg in Portugal. In de tweede kwalificatieronde stuit Draisma Dynamo in dat geval op Benfica. Op 4 mei staat dan eerst de thuiswedstrijd in de Draisma Dynamo Arena geprogrammeerd; op 11, 12 of 13 oktober wacht de tweede confrontatie in Lissabon.

Ontdoet de winnaar van de Top Teams Cup van 2003 zich eveneens van As Aguias (de arenden), dan heet de tegenstander in de derde en laatste kwalificatieronde Budva uit Montenegro, SK Zadruga AICH/DOB uit Oostenrijk óf het Finse Sastamala. Juist ja, dezelfde ploeg die Draisma Dynamo een jaar geleden dwarsboomde.

“Een kans heb je altijd. We hebben een jonge, gretige ploeg. In de huidige opzet ben je sowieso gegarandeerd van een paar rondes Europa cup”, kijkt Arie Verbeek vol verlangen uit naar het aanstaande Europacupseizoen.

Draisma Dynamo’s eigen ‘chef de mission’ weet dat, in tegenstelling tot in het voetbal, de Zilvervloot niet binnenvaart met een kwalificatie voor de eindronde. Voor de ontwikkeling van het team zijn krachtmetingen met de toonaangevende clubs van Europa daarentegen van onschatbare waarde, benadrukt Verbeek.

“Als we die vierde ronde halen, moeten we alleen al 25.000 euro inschrijfgeld betalen. Hoe verder je komt hoe duurder het wordt. Daar tegenover staat dat je in principe drie thuis- en uitwedstrijden speelt tegen absolute topteams. Het is nog afwachten of de CEV Russische teams laat deelnemen. Je krijgt hoe dan ook een aantal leuke potjes in Apeldoorn. Waarbij we ons mogen verheugen op een volle hal. Ook organisatorisch brengen zulke wedstrijden allerlei uitdagingen met zich mee. Daar doe je het voor. Dat zijn echt de krenten uit de pap.”

Voor het geval Draisma Dynamo er onverhoopt niet in slaagt de kwalificatiefase te overleven, dan betekent dat niet meteen het einde van het Europacupseizoen. Nee, dan bekeren de Apeldoorners verder in de CEV Cup. Mocht Strumica in de eerste CL-kwalificatieronde te sterk blijken, dan stroomt de Nederlandse kampioen in de 1/32 finales van de CEV Cup in tegen Mursa Osijek uit Kroatië. Overleeft het elitekorps van Strikwerda de tweede kwalificatieronde niet, dan kan het zich opmaken voor een dubbele confrontatie met het Poolse PGE Skra Belchatow. Deze wedstrijden staan ingepland voor de tweede helft van oktober.

Niet voor het eerst naar Noord-Macedonië

In Draisma Dynamo’s Europacupgeschiedenis is het niet voor het eerst dat een er opponent uit Noord-Macedonië uit de koker kwam.

In het seizoen 2002-2003 kruiste Dynamo in poulefase van de Top Teams Cup de degens al eens met een tegenstander uit de voormalige Joegoslavische deelrepubliek: Rabotnicki Fersped Skopje. In Apeldoorn werd een eenvoudige 3-0 zege geboekt. In de Macedonische hoofdstad behield Rabotnicki in vijf sets de overhand. Nou geven in het verleden behaalde resultaten zoals bekend geen enkele garantie voor de toekomst, maar de Piet Zoomers-brigade beleefde ruim 29 jaar geleden haar meest succesvolle Europese campagne ooit: bij de Final Four in sporthal Mheenpark won Dynamo de Top Teams Cup!

Magazine Businessclub Dynamo najaar 2022 / Foto Wout van Zoeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *