Nieuwe trainer wil stapsgewijs verder omhoog met talentvol damesteam Draisma Dynamo; Arjen Schimmel gaat ruwe diamanten polijsten 

By | 21 september 2022

Het eerste seizoen na de terugkeer op ’s lands hoogste niveau kende een veelbelovend verloop. Onder leiding van Arjen Schimmel moeten de dames van Draisma Dynamo de volgende stappen gaan zetten. Stapsgewijs moet het sportieve plafond de komende jaren verder omhoog. 

Er waren in het recente verleden al weleens vluchtige contacten geweest tussen Schimmel en de Stichting Topvolleybal Dynamo, maar daar kwam niets concreets uit voort. Ditmaal vond de in augustus 54 jaar geworden inwoner van Didam de tijd rijp om in te stappen. “Peter de Vries belde me. Ik had al twee keer eerder met hem gesproken. Toen vond ik het echter niet het juiste moment. Wat me vooral aansprak, is dat er heel veel ambitie spreekt uit wat ze willen, maar dat ze tegelijkertijd ook heel realistisch zijn. Peter zei: ga maar eens met Ernst Lettink en Jorg Radstake praten. Dat heb ik gedaan. Samen met Jorg ben ik bovendien al heel actief geweest in de gesprekken met speelsters. In het samenstellen van de groep heb ik al een stem gehad.”

De opvolger van Michael Beugelsdijk heeft een duidelijke marsroute voor ogen. “Het lastige van vorig jaar was om aan te geven wat precies de verwachtingen waren. Je kan zeggen dat de eigen prestaties boven verwachting waren. Er waren daarentegen ook enkele teams die duidelijk onder verwachting presteerden. Dat had voor een groot deel te maken met die twee rare coronajaren. Ik weet nu al dat ik als trainer een fantastisch jaar tegemoet ga. Of dat als coach ook zo zal zijn, moeten we maar afwachten. Het is altijd de vraag of speelsters de stap daadwerkelijk zetten die je graag wilt dat ze maken. Al weet ik al wel dat ze aan het einde van het seizoen beter zullen zijn dan aan het begin.”

De directeur van twee scholen in het speciaal onderwijs wil zijn pupillen bewust maken hoe zij overeind dienen te blijven in de vaderlandse volleybaltop. Als procesbegeleider gaat hij alles in het werk stellen om de ruwe diamanten die zijn selectie herbergt verder te polijsten. Een kwestie van ouderwets schaven en finetunen. “Die meiden moeten leren wat het inhoudt om wedstrijden op eredivisie-niveau te spelen”, instrueert de trainer.

“Ik geef mijn speelsters altijd veel complimenten. Wel ben ik heel streng op domme fouten. Achter een free ball moet een duidelijk idee zitten waar je zo’n bal neerlegt. Een kwestie van veel doen. Bij de club traint iedereen komend seizoen acht uur in de zaal en drie uur kracht. Er zitten er drie bij Jong Oranje, twee bij BTN en de drie bij Jeugd-Oranje. Die maken sowieso extra trainingsuren. De basis is er. Het talent is gigantisch. De selectie telt dertien speelsters. In Dames 2 zitten daarnaast vier of vijf ervaren meiden die het niveau aankunnen. In de jeugd speelt er ook wel een aantal dat in de toekomst de stap naar het eerste kan maken. Maar het moet wel duidelijk zijn dat een Dames-1-team in de eredivisie geen opleidingsteam is. We gaan gewoon voor de pegels.”

Schimmel is zeer te spreken over de begeleiding en de faciliteiten. “Kijk je naar de onderkant van de eredivisie, dan zijn de faciliteiten bij Dynamo fantastisch. Psychologische ondersteuning is het enige wat we eigenlijk nog niet hebben. Wél is er een fysio, een verzorger én een krachttrainer die zich ook bezighoudt met voedingsadviezen. Dat is al heel luxe. Een volgende stap die je zou willen maken als je echt verder door wilt groeien naar de top, is om al in de middaguren te gaan trainen. In zo’n geval moet je speelsters gaan vrijmaken en de trainer meer betalen. Maar dat zijn keuzes die een bestuur moet maken.”  

Willen de Draisma Dynamovrouwen in de nabije toekomst zich werkelijk gaan mengen in de strijd om de prijzen, dan hangt daar een prijskaartje aan. “In de huidige situatie weet ik in principe dat Dynamo de komende drie jaar nog geen aanval kan gaan doen op de top van de eredivisie”, waakt Schimmel ervoor om te hard van stapel te lopen. Voor het nieuwe volleybaljaar pint hij zich nergens op vast. “Ik zou heel graag de play-offs halen en in die kampioenspoule spelen. Hoe reëel dat is, dat gaat pas aan het begin van het seizoen blijken. Ten opzichte van vorig jaar hebben we een in elk geval voorsprong. We kunnen dit seizoen al met een complete selectie beginnen. Dat geeft meer rust.”

‘Dames laten zich iets meer coachen’

Arjen Schimmel had in zijn loopbaan zowel dames- als herenteams onder zijn hoede. Elk afzonderlijk team heeft eigen makken en ongemakken, drukt de ervaringsdeskundige diplomatiek uit.

“Ik ben volleybalcoach. Of ik met heren of dames werk, maakt mij niets uit. Wat fijn is, is als je als coach wat kan toevoegen aan een team. Het gaat altijd om de interactie met een groep of iets een succes wordt. De clichés over heren en dames zijn altijd wel een beetje waar. Geen enkel team is hetzelfde. Elk team is anders. Er wordt vaak net gedaan of herenteams altijd direct zijn en dames altijd aan het roddelen. Dat is dus helemaal niet zo. Als één cliché wél waar is, is het dat dames zich iets meer laten coachen. Daar heb je meer invloed op. Mannen willen zich nog weleens minder van een coach aantrekken en hun eigen ding doen.”

Magazine Businessclub Dynamo najaar 2022 / Foto Imre Csany

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *