Nieuwkomer Keanu Ruspana voelt zich al thuis op de plek van Jop van der Linden

By | 28 september 2022

Twee goals van Jamarro Diks volstonden voor Columbia niet om winnend aan de competitie te beginnen. In het laatste kwartier van hun openingsduel in de eerste klasse D moesten de Apeldoorners toestaan dat tegenstander RKHVV nog op gelijke hoogte kwam. “Dan moeten we volgende week bij WSV maar de eerste drie punten pakken.”

Wonderen gebeurden er in het verleden wel vaker aan de Winkewijert. Over waartoe de hoofdmacht van Columbia dit seizoen precies in staat is, moet momenteel zelfs voor de technische staf en de spelers zelf een klein raadsel zijn. Afgaande op de voorbereiding valt er geen zinnig woord te zeggen of het huidige Columbia de komende maanden opnieuw sportieve mirakels kan verrichten. En ook na het eerste competitieduel blijft veel onduidelijk.

Nou moet er niet te veel waarde worden gehecht aan resultaten in de aanloop naar de competitie, maar in alle gespeelde oefenduels blonk de Apeldoornse zondageersteklasser niet bepaald uit in stabiliteit. Zeges op csv Apeldoorn en AGOVV versterkten weliswaar het vertrouwen, tegelijkertijd zag de nieuwe trainer Daniël Holtman zijn pupillen een week voor aanvang van de competitie bij hun generale repetitie een kansloze 6-1 nederlaag incasseren bij WSV. Ondanks dat beide ploegen zich al hadden geplaatst voor de volgende bekerronde en enkele vaste waarden uit voorzorg langs de kant bleven, deelde de klasse- en plaatsgenoot hoe dan ook een venijnig tikje uit. Bij de volgende onderlinge confrontatie, aanstaande zaterdagavond op het WSV-terrein (aanvang 19.00 uur), zullen de Columbianen uit een ander vaatje moeten tappen om hun oude ploegmakker Dylan de Bruin van scoren af te houden.

Gezien het aantal mutaties binnen de spelersgroep is een zekere mate van grilligheid ook niet zo verwonderlijk. Op de teamfoto in de vorige week verschenen presentatiegids staan nogal wat nieuwe gezichten in vergelijking met het statieportret van een jaar geleden. Niet alleen trainer Willem Mulderij en zijn assistent Wilco Woutersen zijn er niet meer bij, ook bepalende en minder bepalende spelers als Dylan de Bruin, Maikel Lange, Levi Opdam, Randall Diks, Mark Berendsen en Erik Nammensma maken in het huidige voetbaljaar geen deel meer uit van de selectie. De niet op de foto staande Jop van der Linden, de tijdens het seizoen teruggehaalde keeper Leroy de Boer en Mike de Beer verdwenen eveneens uit beeld.

De competitie-ouverture tegen RKHVV was misschien wel illustratief voor het nieuwe Columbia. Na de twee treffers van de man in vorm, Jamarro Diks, leek de wedstrijd gespeeld. Bij de thuisploeg ontbrak vervolgens de rust om de wedstrijd op slot te gooien. Dat de Apeldoorners RKHVV toestonden alsnog een punt mee naar huis te nemen, mag een volwassen eersteklasser eigenlijk niet overkomen.

Keanu Ruspana is één van de nieuwelingen die het dit seizoen voor Columbia moeten doen. De 24-jarige centrale verdediger, die overkwam van vierdeklasser Apeldoornse Boys, moet de plek opvullen die ex-prof Jop van der Linden in de defensie achterliet. Schijnbaar moeiteloos hield de nieuwkomer zich staande tijdens zijn competitiedebuut voor zijn nieuwe club. Al was het ook voor Ruspana slikken dat het openingsduel geen overwinning opleverde.

Desodanks keek de verdediger nadien gematigd tevreden terug op zijn debuut in de eerste klasse. “Het is wel even wennen. Het is natuurlijk wel een verschil met voetballen in de vierde klasse. We stonden goed georganiseerd. Het is zonde dat we het nog weggaven. Aan het einde mag je misschien blij zijn met een gelijkspel, maar het hadden er drie kunnen zijn.”

“Ik ben naar Colombia gekomen zodat ik op een hoger niveau kan spelen. Eén seizoen bij Apeldoornse Boys vond ik wel genoeg. In de jeugd bij GVAV heb ik tweede divisie gevoetbald. Bij Columbia moet ik er staan als ik er moet staan. Ik moet elke week goed trainen om beter te worden. Het is heel prettig om naast iemand met zoveel ervaring als Danny Koorevaar te mogen staan. Onze doelstelling moet sowieso zijn om in de eerste klasse te blijven. Ik denk dat we wel in de middenmoot kunnen meedraaien”, meent de Columbia-nieuweling.

De zeperd in het bekerduel bij WSV heeft zijn vertrouwen van geenszins aangetast. “Dat we er zo dik afgingen in die bekerwedstrijd, mag niet. Dat was dramatisch. Nou moeten we ze volgende week maar pakken.”

De Stentor maandag 25 september 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *