Bezoek aan Omnisport geeft oud-Apeldoorner een gevoel van thuiskomen; Nevobo-voorzitter Peter Sprenger geniet van WK-beleving

By | 17 oktober 2022

Het grondige evalueren zal pas na de finale van zaterdag beginnen. Toch durft Peter Sprenger al voorafgaand aan het sluitstuk van het WK te spreken van een in alle opzichten geslaagd toernooi. Dat de apotheose van het sportfeest van het beste dat het mondiale vrouwenvolleybal te bieden heeft zich uitgerekend in Omnisport afspeelt, vervult de in Apeldoorn opgegroeide Nevobo-voorzitter met extra trots en voldoening.

Sprenger, sinds 2015 aan het roer bij de volleybalbond, geniet met volle teugen van wat het volleybalcircus dat de afgelopen drie weken z’n tenten opsloeg in Arnhem, Rotterdam en Apeldoorn losmaakt. Van het samenspel tussen zijn bond met gemeenten, de Provincie Gelderland en sponsoren. Van de inzet van honderden onvermoeibare vrijwilligers. Van de sociaal-maatschappelijke impact. En uiteraard van het sportieve topamusement dat duizenden volleyballiefhebbers in Gelredome, Sportpaleis Ahoy en Omnisport kregen voorgeschoteld.

Het doet hem deugd dat ‘s werelds meest prestigieuze volleybalevent (‘Alleen de Olympische Spelen zijn nóg groter’) een nagenoeg vlekkeloos verloop kent, zo gaf de 57-jarige inwoner van Lent dinsdagavond tussen twee zinderende kwartfinale-duels door in de tot VIP-ruimte omgetoverde speelhal van volleybalvereniging Dynamo te kennen. Enkel de voortijdige uitschakeling van de Oranjedames zorgde vanuit sportief perspectief voor een lichte domper op de feestvreugde. “Die meiden hebben gespeeld voor wat ze waard zijn. Het halen van de Olympische Spelen blijft een reële doelstelling.”

Welk rapportcijfer de volleybalambassadeur het WK in eigen land zou geven? “Omdat ik een tien arrogant vind klinken, geef ik een hele dikke negen. Dingen kunnen altijd beter. Maar kijk ik naar de sfeer en beleving, dan kan ik alleen maar complimenten geven aan iedereen die dit WK heeft neergezet zoals wij zoiets alleen in Nederland kunnen neerzetten. We zijn in Nederland heel goed in iets organiseren, bewijzen we maar weer eens. We zijn ook innovatief. Je hoort ‘wow, dít had ik niet verwacht’. Daar doen we het voor. Voor de sport, voor de fans, voor de volleyballers. Mijn moeder is 92. Ook zij heeft er voor de televisie van genoten.”

De coronapandemie bemoeilijkte de aanloopperiode, toch stond de organisatie als een huis. “Het was een hele klus. We zijn sinds 2018 aan het voorbereiden geweest. Toen we het WK toegewezen kregen, bestond Covid nog niet eens. We zijn er niet door in paniek geraakt. Maar we moesten wel rekening houden met wat wél en wat niét kan. Joh, je moet er toch niet aan denken dat we zonder publiek hadden moeten spelen. Waar we vooral trots op zijn, en dat mag je aan alle partners navragen, is dat we overal uitgekomen zijn. Dit WK loopt op alle fronten goed. Het is zoals de Gelderse gedeputeerde Jan Markink ooit al eens zei: de Nevobo always delivers.”

Het toevoegen van een vleugje entertainment aan het ordinaire wedstrijdbezoek behoort volgens de CEO van digitaal adviesbureau Techonomy tot de vernieuwende aspecten die bijdragen aan het succes. “Je bedenkt nieuwe concepten. En als het er dan is, is het een verrassing voor iedereen. We proberen iets toe te voegen dat er nog niet was. Vooral Michel Everaert en Guido Davio verdienen daar de credits voor. We geven de toeschouwers een festivalgevoel. De beleving eromheen maakt het leuk. Sommigen zeggen: moet dat nou dat zo nodig? Wij zijn van mening dat licht- en muziekshows echt iets toevoegen. We proberen er een zo breed mogelijk publiek bij te betrekken. Volleybal is en blijft een echte familiesport.”

Ofschoon hij al jarenlang onder de rook van Nijmegen woont, geeft elk bezoek aan Omnisport en Apeldoorn voor Peter Sprenger een gevoel van thuiskomen. “Mijn hart ligt nog wel in Apeldoorn. Ik kom er veel, ik volg Dynamo op de voet en ben er zelfs nog lid. Het is wel mooi om hier mensen tegen te komen die je kent en die Apeldoorn tot de volleybalstad maken die het is. De fans hier hebben écht kijk op volleybal. Zo’n WK geeft ook aan Omnisport een stukje extra allure. Dat maakt me wel trots. Aan iemand als burgemeester Ton Heerts merk je dat sport hem aan het hart ligt. Hij ziet dat sport voor heel veel mensen heel veel betekent. Volleybalhoofdstad vind ik nog steeds een geweldige titel. Die titel is zeker terecht voor Apeldoorn.”

De Stentor vrijdag 14 oktober 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *