Bijna 40-jarige Joey Koopman nog altijd belangrijk voor Columbia

By | 14 november 2022

De ban is gebroken. Columbia boekte zondag in de thuiswedstrijd tegen Woezik dan eindelijk die eerste competitiezege waar het al zo lang tegenaan hikte. “Als je er maar honderd procent voor gaat, dan zie je dat het kan”, oordeelde Joey Koopman, met zijn 39 jaar en elf maanden een van de wegbereiders van de zege.

Cijfers liegen nooit. Met één schamel puntje uit de eerste zes optredens in de eerste klasse D stond Columbia er voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen het als achtste geklasseerde Woezik niet al te rooskleurig voor. Uit diezelfde cijfers viel echter ook op te maken dat de nummer voorlaatst van de ranglijst vier van z’n vijf verliespartijen met de kleinst mogelijke marge verloor. Enkel MASV versloeg de Apeldoorners met twee doelpunten verschil.

Kom bij iemand als elftalleider Mar Verburgh vooral niet aanzetten met het woord crisis. De club heeft in het verleden wel ergere sportieve stormen doorstaan. Echt in paniek raken de meest doorgewinterde Columbianen hooguit wanneer er in de derde helft in de kantine geen bier meer verkrijgbaar is…

Het heeft ongetwijfeld met kwaliteit te maken dat de resultaten tot dusverre niet meevielen. Op de instelling van de spelers valt doorgaans weinig op aan te merken. De selectie van trainer Daniël Holtman herbergt bovendien meer dan voldoende routine en ervaring. En dat er een handvol bepalende spelers de club verliet, daar is de afgelopen weken en maanden al meer dan voldoende over gezegd en geschreven. Zoals trainer Daniël Holtman als sinds zijn aantreding terecht stelt moet hij het doen met de spelers die hij wél tot zijn beschikking heeft.

Of het aanwezige spelerspotentieel genoeg punten bijeen zal harken voor handhaving, blijft afwachten. Opgeven doen ze niet zo gauw aan de Winkewijert. Dat zit niet opgesloten in het DNA van de club. Ze zullen er tot de laatste snik voor blijven strijden. En of het voldoende zal om de eerste klasse-status te behouden wordt op het laatst op 29 mei na 24 speeldagen duidelijk. Op nauwelijks een derde van de competitie valt daar nog geen zinnig woord over te zeggen. Na slechts zeven competitierondes is nog nooit een club gedegradeerd.

De overwinning op Woezik betekent in elk geval een welkom steuntje in de rug voor Joey Koopman en zijn kameraden. Op 9 december wordt Koopman 40, maar hij gaat nog elke week tekeer als een jonge hond. De routinier benutte ijskoud de strafschop waaruit Columbia al na zes minuten de score opende. Na een uur stond hij eveneens aan de basis van de door Jamarro Diks verzilverde 3-0. “We zaten goed in de wedstrijd. Het geluk dat we misschien een beetje misten in voorgaande wedstrijden, was er ditmaal wel”, vond Koopman dat de overwinning waar hij en zijn ploeggenoten zo naar smachtten op het juiste moment kwam.

Afgelopen seizoen werd de oudgediende weer opgetrommeld en begon hij fitter dan ooit aan zijn tweede jeugd in het Columbia-shirt. “Ik ben de in coronajaren flink voor mezelf gaan trainen. Ik speelde in het derde, maar werd eigenlijk té fit voor dat niveau. In een gesprek met bestuurslid technische zaken Jan van Veldhuizen volgde de afspraak om mee te gaan trainen met de selectie om dan vervolgens dít seizoen weer aan te sluiten, maar dat gebeurde al eerder dan gepland.”

Aangezien het leven zoals weleens wordt gezegd pas bij 40 begint, kan trainer Daniël Holtman nog veel plezier beleven aan de routinier. “Ik geniet nog van elke minuut die ik in het eerste van Columbia mag voetballen. Zolang het lichaam het vol blijft houden, zijn ze nog niet van me af.”

De Stentor maandag 14 november 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *