Duco Krook uitgegroeid tot constante factor bij grillig Dynamo

By | 16 januari 2023

Dynamo liet tegen Taurus niet opnieuw kostbare steekjes vallen. Nauwelijks 68 uur na het pijnlijke verlies bij Limax deed het zondag wat het moest doen. Dankzij de afgetekende 3-0 zege blijven de Apeldoornse volleyballers in het spoor van de verrassende lijstaanvoerder SSS.

Na de eerste zeven competitieduels stapte de landskampioen telkens als winnaar de zaal uit. Met de even onverwachte als onnodige thuisnederlaag medio november tegen VoCASA kwam de klad er een beetje in. Het aura van onoverwinnelijkheid leek in één keer verdwenen. In de zeven wedstrijden incasseerden de Apeldoorners nogmaals vier verliespartijen. Té veel naar Dynamo-maatstaven gemeten.

Duco Krook kon tegen Taurus terugkijken op een degelijk optreden. In de schaduw van het brute geweld van Martijn Brilhuis, met negentien punten de meest trefzekere aan Apeldoornse kant, droeg de middenaanvaller met zeven punten ook zijn steentje bij aan de eenvoudige zege. In zijn tweede Dynamo-seizoen behoort Krook tot de weinige constante factoren binnen de grillige spelersgroep. En dat is best opmerkelijk, aangezien de uit Veghel afkomstige volleyballer tijdens zijn eerste jaar in Dynamo-dienst nauwelijks speeltijd kreeg.

Toen de Stichting Topvolleybal Dynamo setter Daan Haanappel van VoCASA aantrok, informeerde de toenmalige aanvoerder van de Nijmeegse club zelf of hij zijn teamgenoot naar Apeldoorn mocht vergezellen. Met succes. Terwijl zijn maatje bij het wegen te licht werd bevonden en inmiddels het spel verdeelt bij Sliedrecht Sport, levert Krook het bewijs dat ook relatief oudere spelers zichzelf kunnen verbeteren met het volgen van Dynamo’s trainingsprogramma. De laatbloeier, die woensdag zijn 27e verjaardag viert, brengt het gezegde ‘hoe ouder, hoe beter’ steeds vaker in de praktijk tot uitdrukking.

Krook blijft evenwel bescheiden onder lofuitingen aan zijn adres. “Wat er vorig jaar bij ons in het veld stond, is natuurlijk heel anders dan wat er nu staat. Er staat een ander team. Ik ben 26 en er is nog niets gewonnen door mij. Qua niveau ben ik zeker gegroeid, maar ik kan niet teren op een kampioenschap. Wel sta ik er vaker in en qua statistieken gaat het goed. Ik voel ook meer verantwoordelijkheid. Ik heb zelf wel het idee dat het beter kan en er nog meer in zit.”

De 1,97 meter lange middenman dicht zichzelf nog volop groeimogelijkheden toe. Wat hij naar eigen inzichten tekortkomt? Lachend verwijst hij naar zijn lengte: “Tien centimeter.” Er serieus aan toevoegend: “Qua constantheid, blokkerend en het goed lezen van wedstrijden is er nog veel waar ik beter in kan worden.”

Ondanks het wisselvallige verloop van het seizoen is het veiligstellen van een plekje bij de eerste zes, dat toegang geeft tot de kampioenspoule, voor Krook en zijn ploegmaats een formaliteit. Vanwege de punten die het meeneemt is het voor Dynamo echter wel van belang om de reguliere competitie zo hoog mogelijk af te sluiten. Als eerste of als vijfde aan de beslissende fase van het seizoen beginnen, verschilt al meteen vier punten. Belangrijke punten, die op de drempel van een play-off finale weleens doorslaggevend kunnen worden.

Om zichzelf de best mogelijke uitgangspositie te bezorgen kunnen daarom de uitwedstrijd bij Lycurgus op 25 januari en het thuisduel tegen koploper SSS drie dagen later weleens cruciaal worden voor de titelverdediger. Al loopt de kortste weg op het binnenhalen van een hoofdprijs altijd nog via de beker, waarin Dynamo woensdagavond revanche kan nemen tegen Limax.

Krook is zich bewust dat er de komende weken veel op het spel staat. “We gaan er zeker voor, al wordt het wel een lastige klus. Voor de beker zal het ook moeilijk worden. In het schema zitten we aan één kant met Limax, SSS en Orion. Ik ben in elk geval blij dat die wedstrijd tegen Limax hier is. Hun kleine hal heeft zeker een impact. Ook spelen ze er met andere ballen, van die Gala-ballen. Maar dat mag je niet als excuus aandragen voor onze nederlaag van vorige week. Als je beste van Nederland wilt zijn, moet je van iedereen winnen.”

De Stentor maandag 16 januari 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *