Laatbloeier Duco Krook heeft het idee dat hij zijn sportieve plafond nog niet heeft bereikt

By | 26 maart 2023

In zijn tweede seizoen in Apeldoornse dienst is Duco Krook uitgegroeid tot een zekerheidje voor de technische staf van Draisma Dynamo. Op 27-jarige leeftijd blijft de laatbloeier velen verbazen, inclusief zichzelf. “Ik had nooit verwacht dat ik landskampioen zou worden. Ik had zelfs nooit verwacht om ooit om de landstitel te spelen. Dat is wel gaaf, een droom die waar wordt.”

Ondanks de nederlaag van afgelopen zondag in Doetinchem blijft Draisma Dynamo plaatsing voor de play-off finale volledig in eigen hand houden. Desondanks rekent de middenaanvaller zich niet te vroeg rijk. “Qua resultaten gaat het goed. Het gaat echter niet vanzelf. Het is elke wedstrijd weer een strijd. We moeten er steeds hard voor werken. We hebben wel een wat langer dipje gehad. Het ging op en af. Maar het lijkt erop dat we daar nu uit zijn. Wil je landskampioen worden, dan moet je van iedereen winnen. Het gaat om de laatste wedstrijden”, is Krook zich bewust dat belangrijkste fase van het seizoen nu pas aanbreekt.

Er staat dan al wel een landstitel op zijn cv, maar de zelfkritische volleyballer noemt zijn eigen bijdrage aan het kampioenschap van 2022 gering. “Het verschil met vorig jaar is voor mij enorm. Blessures van andere jongens op mijn positie zijn natuurlijk niet fijn. Voor mezelf is het wel fijn dat ik nu kan laten zien wat ik kan. Ik heb inderdaad het gevoel dat er nog wel meer in zit. Al durf ik niet te zeggen of ik volgend jaar weer zo’n stap ga maken als ik nu gemaakt heb.”

Bij de vraag op welke vlakken hij naar zijn eigen mening nog progressie kan boeken, hoeft Krook niet lang na te denken over een antwoord. “Ik ben al een stukje kleiner, maar blokkerend zou ik de situaties wel wat sneller kunnen lezen. Serverend gaat het op en af. Tegen Limax had ik drie servicefouten. Aan zulke fouten stoor ik me wel. Aanvallend gaat het wel aardig. Toch kan het altijd beter.”

Zijn gedrevenheid heeft de voormalige aanvoerder van VoCASA in elk geval al verder gebracht dan hij zelf voor mogelijk had gehouden. “Ik ga een wedstrijd niet in met dat ik moét winnen. Ik wil wel winnen. Daar doe ik alles aan. Elk punt is het vechten en het beste eruit halen. Het fanatisme heeft er bij mij altijd al wel ingezeten. Met Daan Haanappel was dat wel leuk vorig jaar. We speelden vaak spelletjes samen. Daarbij ging het er altijd bloedfanatiek aan toe.”

Met de handvatten die Draisma Dynamo’s technische staf hem aanreiken weet de leergierige Brabander ook wel raad. “Je moet blind gaan en jezelf het snot voor de ogen werken. Trainers begeleiden je daarbij. Ivo Martinovic geeft je nieuwe inzichten. En Redbad vind ik gewoon geweldig. Maar het is wel zo dat trainers het niét voor je doen, uiteindelijk moet je alles zelf doen.”

Krook vindt zichzelf geen leider. “Bij VoCASA was ik aanvoerder. Dat was niet vanwege leiderschapskwaliteiten, maar omdat ik degene was die er het langst speelde. Bij Draisma Dynamo focus ik me op m’n eigen taken. Het is wel zo dat ik qua leeftijd iets ouder ben dan de meesten. Daardoor heb ik misschien wat meer mensenkennis. Ik geef best weleens wat informatie door. Een op een ben ik daar wat beter in dan in een groep. Het maakt helemaal niet uit of je een keer ruzie hebt. Het is goed bedoeld.”

Zijn studie interieurbouw liet de bewoner van de FSG Campus voor wat het was. Waarin hij zich na(aast) het volleybal verder kan bekwamen, daarop is zich Krook zich momenteel aan het oriënteren. Als volleyballer een kijkje nemen over de grens acht hij gezien zijn leeftijd niet waarschijnlijk. Helemaal uitsluiten doet hij het desondanks niet. “Zevenentwintig is niet per se een leeftijd waarop je niet meer naar het buitenland kan.”

Duco Krook voelt zich thuis in Apeldoorn en waardeert de externe steun die hij krijgt bij het beoefenen van zijn favoriete sport. “Ik heb zelfs m’n eigen sponsor: Meesterlijk Geschikt. Miranda ten Voorde is echt een superleuk mens. Zonder de businessclub zouden wij niet zo kunnen volleyballen zoals we nu doen. De leden doen veel voor ons. Daar zijn we ze heel dankbaar voor. Als er dan een opening is van een nieuwe businessclubruimte, zoals vorige week, dan ga ik daar wel even langs. Dat is wel het minste wat je kan doen”, realiseert hij zich terdege dat Draisma Dynamo mede dankzij de steun van alle trouwe sponsors in het voorjaar van 2023 nog op twee fronten actief is.

Krook kijkt al vol verlangen uit naar de bekerfinale tegen Lycurgus op Tweede Paasdag. “Ik heb er heel veel zin in. Ik heb nog nooit een bekerfinale gespeeld. Tot aan dit seizoen had ik zelfs nooit in een halve finale gestaan. De Supercup was tot dusverre mijn enige finale. Ik baal nog steeds dat we die wedstrijd verloren hebben. Die bekerfinale wordt sowieso een leuk potje. De Maaspoort is een mooie hal. Ik hoop dat er een beetje publiek zit. Op 8 april moeten me naar Groningen voor de kampioenspoule, op 10 april komen we Lycurgus in Den Bosch in de bekerfinale alweer tegen. Natuurlijk kijken we vooraf wat zij doen. Het belangrijkste is dat we ons eigen niveau op orde hebben. We hebben het in eigen handen.”

Krook vertrouwt erop dat Draisma Dynamo de landstitel kan prolongeren. “Als we ons eigen niveau halen, dan komt het goed. Orion blijft altijd lastig. Bij de thuiswedstrijd die we verloren waren zij écht goed. Lycurgus is tijdens het seizoen enorm gegroeid. Limax staat er ook nog bij. SSS en Sliedrecht liggen er al uit. Wat opvalt is dat er dit seizoen veel buitenlanders in de eredivisie spelen. Dynamo doet het met Nederlanders. Daar bedoel ik niets negatiefs mee. Wij hebben gewoon een heel leuke groep.”

Om al uitgebreid te filosoferen over de eerste dubbel sinds 2010 vindt Draisma Dynamo’s nummer 18 nog veel te vroeg. “Het is inderdaad mogelijk dat we de dubbel gaan winnen. Ik heb daar eerlijk gezegd nog niet zozeer bij stil gestaan. We gaan het zien. Er kan nog van alles gebeuren.”

Draismadynamo.nl zaterdag 18 maart 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *