Dynamo-spelverdeler wanhoopt niet na verloren vijfsetter tegen Orion; Wijze raad van Ron Jans biedt Joris Berkhout houvast

By | 15 april 2023

Dynamo-coach Redbad Strikwerda was duidelijk in zijn oordeel. Het was eenvoudigweg niet goed genoeg geweest wat zijn ploeg zaterdagavond tegen Orion deed. De ondermaatse aanvalscijfers in drie van de vijf sets lagen ten grondslag aan de nederlaag en maakten Dynamo’s uitgangspositie op plaatsing voor de play-off finale er niet beter op.

In plaats van de verliezende finalist van vorig jaar op een grotere achterstand te zetten aan kop van de kampioenspoule stond de landskampioen de Doetinchemse rivaal toe qua punten op gelijke hoogte te komen. Het viel daarom wel te verklaren waarom de stemming in het verliezerskamp in aansluiting op de enerverende vijfsetter (15-25, 25-20, 25-23, 16-25, 12-15) behoorlijk in mineur was.

Joris Berkhout besefte dat Dynamo had nagelaten de poort naar de beslissende reeks wedstrijden om de landstitel verder te openen. “De nederlaag is zuur, maar het is niet zo dat we achterstaan. Zij zijn gelijk met ons gekomen. Wij willen die finale halen. Het motiveert ontzettend om de laatste puntjes op de i te zetten. Daar gaan we volle bak voor”, wees de spelverdeler erop dat één verloren slag geenszins een verloren oorlog betekent.

Wanhopen doet de 23-jarige aanvoerder allerminst. Wijze raad van uitgerekend de trainer van voetbalclub FC Twente biedt hem persoonlijk houvast om onzekerheden het hoofd te bieden, zo verklapt hij. “Ik had het gevoel dat ik geen natuurlijke aanvoerder ben. Toen hij hier in december was bij het Dynamo Sportcafé ben ik naar Ron Jans toegestapt en heb ik hem gevraagd hoe hij zoiets aanpakt. Hij zei: wees de beste versie van jezelf. Ook in het boek van basketbalcoach Ton Boot dat ik gelezen heb, zitten zulke wijze lessen. Er staat in dat je moet proberen crisissituaties vroegtijdig te herkennen.”

Tegen Orion verzuimde Dynamo daarin, stelde Berkhout. “De sets waarin we onze aanval op orde hadden, wonnen we. Als wij op ons best zijn, winnen we van iedereen. Maar het is en blijft een jong team. Het is té wisselvallig bij ons, terwijl Orion juist constant is. In die vijfde set pakten we meteen een mini-break. Door één serie kwamen we op achterstand en moesten we jagen. Dat was killing.”

Voor de laatste twee speelronden zijn allerlei scenario’s denkbaar. Met inbegrip van Houdini-acts waarmee het bijna kansloze Dynamo een jaar geleden de eindstrijd binnenglipte. Om zeker te zijn ditmaal op eigen kracht in de finale te komen moet de titelverdediger de afsluitende duels winnen: op Paaszaterdag in Groningen bij Lycurgus en een week later in eigen hal tegen SSS. Met tussendoor op Tweede Paasdag ook nog de bekerfinale in Den Bosch in het verschiet – eveneens tegen Lycurgus – breken de weken van de waarheid aan voor Berkhout en consorten.

De Stentor maandag 3 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *