Na alleen maar finales tégen Dynamo wil passer/loper mét Dynamo de beker winnen; Erik van der Schaaf kan bijzondere hattrick scoren

By | 15 april 2023

Erik van der Schaaf kan op Tweede Paasdag een opmerkelijke hattrick voltooien. Het Apeldoornse Dynamo kan de derde club worden waarmee de 29-jarige volleyballer de nationale beker verovert. Van de vier finales die de passer/loper namens Orion en Lycurgus afwerkte, won hij er drie. Telkens tégen Dynamo. 

De bekerfinales van Erik van der Schaaf:

19 februari 2017 (Zwolle): Orion – Dynamo 3-1

Van der Schaaf: “Het was voor mij het eerste jaar dat ik écht in de eredivisie speelde. Wij waren met Orion underdog. Vooraf hield Volleybalkrant een poll. Tachtig procent voorspelde dat Dynamo zou winnen. Zij hadden in de halve finale Lycurgus uitgeschakeld. Om hun feestje dan te verpesten, was wel mooi. Die finale was in het ‘Theater van de Sport’ in Zwolle. Het was geweldig om daar te spelen. Er waren zelfs supporters van De Graafschap met ons meegekomen. In zo’n finale gaat het er echt om. In de competitie kan je een keer een wedstrijd verliezen. Dat maakt niets uit. Verlies je zo’n finale, dan ben je tweede.”

17 februari 2019 (Zwolle): Dynamo – Lycurgus 3-1

Van der Schaaf: “Wederom won de underdog. Wij gingen er met Lycurgus heen met het idee om te winnen. Maar ja, dan moet je eerst maar eens je eigen niveau halen. Dynamo speelde ook echt wel goed. Ik speelde dat seizoen libero. Deels door die finale heb ik voor mezelf de afweging gemaakt om dat niet meer te doen. Als libero kon ik de punten niet maken. Als passer/loper kan ik dat wel.”

16 februari 2020 (Den Bosch): Lycurgus – Dynamo 3-1

Van der Schaaf: “Dynamo was dat seizoen erg goed bezig. Ze zaten in een flow. Ze wonnen alles. Heel veel hoop hadden wij daarom vooraf niet. We zagen niet aankomen dat we zouden winnen. Maar nadat Maikel van Zeist geblesseerd uitviel, merkte je dat het geloof bij Dynamo wegzakte. Vanaf dat moment merkten wij dat er iets te halen viel. Als je zo’n wedstrijd dan wint, dan heet dat pieken op het juiste moment.”

18 april 2021 (Groningen): Lycurgus – Dynamo 3-1

Van der Schaaf: “De finale zou aanvankelijk in Martiniplaza gespeeld worden. Samen met de damesfinale. Vanwege coronabesmettingen bij Dynamo werd de herenfinale uitgesteld. De Nevobo koos ervoor om de spelers van Dynamo te laten herstellen. Ik heb zelf ook corona gehad, maar ik heb nergens last van gehad. Hoe dat bij die spelers van Dynamo is gevallen, daar heb ik geen idee van. Ik weet het niet. Door de coronamaatregelen werd die wedstrijd zonder publiek gespeeld. Dan krijg je natuurlijk een heel andere sfeer. Juist bekerfinales trekken immers altijd veel toeschouwers. Normaal vier je zo’n overwinning dan ook met je supporters. Dat kon in dit geval niet.”

10 april 2023 (Den Bosch): Dynamo – Lycurgus

Van der Schaaf: “We hebben aan het begin van de Kampioenspoule al gehad dat we drie keer in één week tegen SSS moesten. Nu spelen we twee keer in drie dagen tegen Lycurgus. Wat dat betreft is het jammer van de loting. Het is ook wel raar om zo laat in het seizoen pas die bekerfinale te spelen. In andere jaren gebeurde dat altijd eerder. In het buitenland zijn de bekerfinales ook al gespeeld. Nu spelen we dus eerst zaterdag voor de Kampioenspoule in Groningen en daarna op maandag in Den Bosch de bekerfinale. Maar zaterdag betekent helemaal niets voor maandag. Het is heel zuur dat we afgelopen weekend van Orion verloren, maar we hebben nog steeds alles in eigen hand. We weten wat we moeten doen. Nu is het zaak om dat ook te doen. Als wij ons eigen niveau halen, dan winnen we van iedereen. Het is aan ons om dat niveau te halen.”

De Stentor zaterdag 8 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *