Niek Tijhuis blijft in topper met ‘gezonde spanning’ overeind als libero; Wilskrachtig Dynamo houdt zich Lycurgus van het lijf

By | 15 april 2023

Voor de vierde keer in het huidige volleybaljaar eindigde de tweestrijd tussen de mannen van Dynamo en Lycurgus in een zinderende vijfsetter. Voor de derde keer hielden de Apeldoorners zich de Groningse belager daarin nipt van het lijf. Voor de landskampioen een welkome opsteker na de nederlaag van zes dagen eerder bij Orion.

Aan spanning ontbrak het zaterdagavond geen moment in Omnisport. In de vierde set balanceerde de thuisploeg bij een 23-24 achterstand zelfs op de rand van een nederlaag. Het wils- en veerkrachtige Dynamo werkte het matchpoint voor Lycurgus echter weg. Het sleepte vervolgens na vier onbenutte eigen setpoints bij de vijfde poging een vijfde set uit het vuur. In dit beslissende rallypoint-spektakel volgde met 15-13 de beloning voor het getoonde doorzettingsvermogen.

Door dit resultaat handhaaft de titelhouder zijn koppositie in de kampioenspoule en werd de voorsprong op Lycurgus uitgebouwd naar twee punten. “Onze opdracht blijft hetzelfde. We moeten acht wedstrijden winnen. Dan houden we onze kansen op plaatsing voor de finale in eigen hand”, rekende Redbad Strikwerda voor.

Dynamo’s coach, normaal nooit zo scheutig met complimenten, loofde de instelling van zijn ploeg. De vastberadenheid waarmee zijn manschappen streden voor elke bal lag volgens Strikwerda ten grondslag aan de belangrijke zege. “Eigenlijk moet dat doorzetten een vast gegeven zijn. Je ziet dat het loont. Het is niet de eerste keer dat we sets vanuit achterstand goedmaakten. Om telkens door te kunnen gaan, moet je dat toch mentaal kunnen opbrengen. Het winstpunt van vandaag is dat we het wéér konden doen.”

In verdedigende zin leverde Niek Tijhuis een wezenlijke bijdrage aan de 3-2 zege. Vorig seizoen werkte de 24-jarige Apeldoorner bij het Kamper Reflex zijn wedstrijden af in de Topdivisie. De afgelopen weken krijgt de als stand-in voor Niels Lipke gehaalde libero steeds meer speeltijd toebedeeld. Niet in het minst tot zijn eigen verrassing Dat hij momenteel de voorkeur krijgt boven zijn ploegmaat brengt, zoals hij het zelf omschrijft, een ‘gezonde spanning’ met zich mee.

“Toen ik hier kwam, dacht ik dat ik alleen zou spelen tegen de wat mindere ploegen. Nu sta ik gewoon binnen de lijnen bij topwedstrijden. Soms moet ik dat nog wel even beseffen. In het verleden bleef ik nogal eens hangen in m’n eigen fouten. Sinds ik bij Dynamo ben, heb ik mezelf aangeleerd om de rust te bewaren”, verklaarde Tijhuis in een eerder stadium al dat hij bezig is zichzelf te ontdekken.

Volleyballen op eredivisieniveau ziet de vierdejaars student Tourism Management als een welkome afleiding bij de vraag naar wat hij nou precies voor zichzelf wil in het dagelijkse bestaan. Of hij zich ook het komend seizoen volledig wil richten op zijn sport of wellicht toch een andere invulling wil geven aan zijn leven, dat is een afweging die hij binnen afzienbare tijd voor zichzelf hoopt te maken.

“Juist het spelen van dit soort wedstrijden brengt mijn hoofd wel aan het twijfelen. Het is zo dat ik altijd heb gezegd dat ik nog een keer wil gaan reizen. Wat het ook wordt, het wordt een heel moeilijke keuze”, verklaart Dynamo’s oudste Tijhuis hoe hij in dubio verkeert over zijn sportieve toekomst.

Voor het geval hij besluit om een punt te zetten achter zijn, dan is het niet uitgesloten dat hij dat doet met zowel de landstitel als de nationale beker op zak. Over Dynamo’s kansen op een mogelijke dubbel is de libero optimistisch. “Als ik Redbad mag quoten en het ons lukt, dan komt dat omdat wij het meest flexibele team hebben.”

De Stentor maandag 20 maart 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *