Zware achillespeesblessure routinier enorme tegenvaller bij naderende ontknoping titelstrijd; Dynamo verliest niet alleen bekerfinale, maar bovenal Martinez

By | 15 april 2023

Na de dreun die het zaterdagavond in Groningen uitdeelde in de onderlinge confrontatie met Lycurgus in de kampioenspoule, volgde anderhalve dag later in Den Bosch de ontnuchtering. Het verlies in de bekerfinale was uiteraard vervelend, de blessure die Ramon Martinez-Gion opliep deed Dynamo veel meer pijn.

De cameraploeg van Studio Sport verdrong zich kort na het winnende punt van Lycurgus rond zijn zitplaats. Het rechterbeen lag gestrekt op een stoel voor hem. Ramon Martinez-Gion keek wat bedremmeld voor zich uit toen hij live in de uitzending de vragen moest beantwoorden van Maarten Tip. De pechvogel antwoordde wel, maar was met zijn gedachten heel ergens anders.

Bij de stand 19-16 in de eerste set van de bekerfinale ging het mis. Na een verkeerde move op linksvoor lag Dynamo’s passer/loper ineens op de grond. Het was de toeschouwers in de volle Maaspoort meteen duidelijk dat het menens was. Na te zijn behandeld ging de onfortuinlijke volleyballer ondersteund door medespelers naar de kleedruimtes. De voorlopige diagnose: een afgescheurde achillespees. Dag bekerfinale. Dag seizoen. Dag kampioenschap. Waarschijnlijk gaat de Dynamo-routinier in de loop van deze week al onder het mes,

Terwijl een aantal meters voor hem de uitgelaten spelers van Lycurgus de beker in ontvangst namen, blikte het slachtoffer nog eens terug op het voor hem noodlottige moment. De roodomrande ogen verraadden hoe moeilijk hij het ermee had. “Ik maakte een achterwaartse beweging. Het voelde als een klap. Ik had meteen in de gaten dat het mis was. In de kleedkamer is ernaar gekeken. De pijn voel ik niet zo, want ik zit onder de pijnstillers.”

Na het uitvallen van Martinez miste de landskampioen net dat kleine beetje extra om zich de Groningers evenals zaterdag van het lijf te houden. Met de cijfers 25-19, 22-25, 25-22 en 25-19 moest Dynamo buigen en de cup aan Lycurgus laten.

Bij Yannick Bak, die deel uitmaakte van Dynamo’s starting seven, heerste een dubbel gevoel na afloop. “Toen ik tijdens de warming-up al die mensen op de tribune zag, kreeg ik kippenvel. Er zaten veel familieleden en vrienden op de tribune. Daar heb ik wel enorm van genoten. Alleen van het resultaat niet. Ik wil het niet op het uitvallen van Ramon schuiven, want die tweede set wonnen we ook zonder hem. Toch had het zeker invloed. Je mist wel zijn ervaring. We zijn nog wel volop in de race voor het kampioenschap. Daar ligt onze nieuwe focus op.”

Voor coach Redbad Strikwerda was de nederlaag naderhand van ondergeschikt belang. “Alsof wij ons portie aan blessures dit seizoen nog niet gehad hebben. Dit is echt waardeloos. Vooral voor Ramon zelf is het vreselijk natuurlijk. Het was ook een nadeel voor anderen. Geen enkele ploeg die iets wil bereiken, kan dat zonder z’n beste spelers. Bij zo’n rare duikeling weet je dat het meestal niet een enkelverzwikking is. Voor een gescheurde achillespees staat een revalidatieperiode van zes tot negen maanden.”

Lycurgus-libero Jeffrey Klok, die in 2020 in dezelfde hal als speler van Dynamo de finale verloor van zijn huidige ploeg, sprak met een winnaarsmedaille om zijn nek over een deja-vu. “Het was een flashback van drie jaar geleden. Toen viel Maikel van Zeist bij ons uit. Dat gebeurde bijna op dezelfde plek. Natuurlijk was het een aderlating voor Dynamo toen ze zonder Ramon verder moesten, al vind ik wel dat wij verdiend hebben gewonnen. In die vierde set was het verzet gebroken. Het wordt nu de vraag hoe Dynamo het zonder Ramon gaat doen. Ik ben wel benieuwd naar hoe ze dat gaan opvangen.”

Onverwachte rentree Sjors Tijhuis bij Dynamo

Alle aandacht richtte zich na de verloren bekerfinale van Dynamo op de geblesseerd uitgevallen Ramon Martinez-Gion. Bijna ongemerkt door alle commotie maakte middenaanvaller Sjors Tijhuis in de vierde set zijn rentree in het team van de Apeldoorners.

Begin februari sprak Tijhuis de vrees uit dat problemen met een slagader in zijn hand weleens het einde van zijn volleybalcarrière konden betekenen. Twee maanden later stond de 22-jarige Apeldoorner plotseling weer kortstondig binnen de lijnen.

“Nadat het bericht over mijn kwaal naar buiten kwam, ben ik door een aantal mensen gebeld. Zij adviseerden mij om naar het UMC in Amsterdam te gaan. Dat heb ik gedaan. Ik ben daar onderzocht en heb een angiografie gehad, zoals ze dat noemen. Daaruit bleek dat de oorzaak niet in mijn hand zat, maar in mijn schouder. Ik ben daar vier weken geleden aan geopereerd. Die operatie is succesvol verlopen. Sinds vorige week train ik weer mee”, verklaarde de teruggekeerde Tijhuis dat de technische staf van Dynamo in de naderende ontknoping van de kampioensstrijd weer een beroep op hem kan doen.

De Stentor dinsdag 13 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *