Beekbergen keert na veroveren periodetitel weer terug in de realiteit; Puntenstraf blijft Robur et Velocitas achtervolgen

By | 11 mei 2023

Op Paasmaandag kaapte Beekbergen de tweede periodetitel voor de neus van Robur et Velocitas weg. Het punt dat Robur na vermeende onregelmatigheden bij de eind januari gespeelde uitwedstrijd tegen Markelo in mindering kreeg, was daar debet aan. De 3-0 zege in de onderlinge confrontatie bezorgde de Apeldoorners zondag een klein beetje genoegdoening.

De derde klasse D kent een knettergek en reuze spannend verloop. In weinig andere afdelingen doen de ploegen zo weinig voor elkaar onder als in 3D. Nou zal het in de praktijk vast en zeker niet zo’n vaart lopen, maar theoretisch zijn zelfs de kampioenskandidaten op vijf speeldagen voor het einde nog niet helemaal gevrijwaard van mogelijke nacompetitieperikelen om degradatie.

Voorafgaand aan de twintigste speelronde vielen de verschillen tussen de Top 6-teams Groen Wit (36 punten), Wijhe ’92, Markelo, Beekbergen (alle drie 35 punten), Diepenveen (34) en Robur et Velocitas (33) nagenoeg te verwaarlozen. De tweestrijd tussen de winnaar van de tweede periodetitel en de verliezer, want zo mag Robur best genoemd worden, was er derhalve om meerdere redenen eentje met een hoge spanningsfactor.

De thuisploeg uit Apeldoorn deed goede zaken. Het technisch vaardigere Robur bleef de fysiek sterkere winnaar van de tweede periodetitel relatief eenvoudig de baas. “Als je ziet wat wij aan de bal deden en hoe wij onze goals maakten, dan denk ik wel dat we de Roburianen die hier vanmiddag waren hebben laten genieten. Ik vond dit een van onze beste wedstrijden van het seizoen. We hebben veel gecreëerd en zijn ook blijven voetballen. Misschien hadden we er nog wel meer kunnen maken, maar we staan nu in elk geval weer boven Beekbergen”, stak Martijn Jongbloed zijn tevredenheid over het optreden van zijn ploeg niet onder stoelen of banken.

De zege spoelt de nare smaak over het punt aftrek dat Robur te slikken kreeg geenszins weg bij de winnende trainer. “Het heeft ons die periodetitel gekost. We zijn heel erg ziek van die straf. Het voelt ook zó onterecht. In de rapporten worden bepaalde dingen genoemd. Er stond iets in over een opstootje, en dat lezen ze dan bij de KNVB. Terwijl we misschien drie minuten binnen zijn geweest. Wij zijn niet in beroep gegaan, omdat je dan de dubbele straf krijgt. De boete gaat van 100 naar 150 euro en in plaats van één punt in mindering krijg je er twee. Het is pure bureaucratie. Het slaat helemaal nergens op. Maar het is gebeurd en we veranderen er niets meer aan.”

Jongbloed is er daarom extra op gebrand om met zijn ploeg een sterke eindsprint in te zetten. “Het klinkt een beetje cliché, maar we hebben nog vijf finales. Wij zijn in staat om al die wedstrijden winnen. In deze klasse kun je het ook maar zo moeilijk krijgen. Op die straf kunnen wij geen invloed meer uitoefenen. Op die vijf finales die we nog moeten spelen, hebben wij wél invloed”, weigert de optimistische oefenmeester te denken aan een doemscenario waarbij Robur aan het einde van de rit het kampioenschap op één punt zou mislopen.

Met al een periodetitel op zak richt Beekbergen-trainer Danny van Engeland zich nog altijd in de eerste plaats op handhaving. “Ik geloof dat die grens op 35 punten ligt. Zoveel hebben we er inmiddels al gehaald. We staan weliswaar slechts acht punten van een nacompetitieplek af, maar wij gaan echt geen vijf wedstrijden verliezen. Iedereen heeft genoten van vorige week. Binnen de club leeft die periodetitel zeer. Maar het is een extraatje voor ons. Het is geen moeten. Robur heeft nog helemaal niets.”

De Stentor maandag 17 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *