Underdog Dynamo wint eerste slag tegen Orion, maar moet nog op twee fronten flink aan de bak

By | 11 mei 2023

Dynamo is donderdagavond met een even verrassende als overtuigende overwinning begonnen aan de strijd om de landstitel. In Topsporthal Achterhoek stegen de Apeldoornse volleyballers boven zichzelf uit tegen Orion: 0-3.

In Doetinchem maakt Dynamo een verpletterende indruk, waar de thuisclub – toch licht favoriet – nooit lekker in het ritme komt. De wedstrijd is binnen vijf kwartier met drie duidelijke sets beslist, zeldzaam voor een gevecht van deze statuur.

De vraag of het nieuws van het aanstaande vertrek van twee talenten uit de Dynamo-selectie z’n weerslag zal hebben op het verloop van de ontknoping van de titelstrijd, kan pas op zijn vroegst over anderhalve week – wanneer drie wedstrijden er opzitten en de serie beslist kan zijn – beantwoord worden.

De transfers van diagonaalspeler Martijn Brilhuis en spelverdeler Sil Meijs naar Limax zijn wel een teken aan de wand. Het is een tastbaar bewijs dat ze in Limburg serieus werk maken van de aanval op de gevestigde orde in de eredivisie. Kwam de concurrentie voor Dynamo de afgelopen jaren enkel uit Doetinchem en Groningen, in de nabije toekomst heeft men ook in Sint-Odiliënberg, Huizen en Barneveld snode plannen om een rol van betekenis te gaan spelen. Voor de kwaliteitsarme eredivisie is dat op zich een prima ontwikkeling, de hoogste volleybalklasse kan een sportieve oppepper goed gebruiken.

Dat een nieuwkomer als Limax ineens twee van de grootste talenten wegkaapt bij Dynamo, daar mogen de beleidsbepalers in Apeldoorn zich weleens over achter de oren krabben. Aan de prestaties van de Limburgers kan de opmerkelijke keuze van Brilhuis en Meijs niet liggen, een referentiekader ontbreekt volledig. De trainer van Limax won als speler weliswaar olympisch goud, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Guido Görtzen evenveel prijzen zal vergaren als zijn Dynamo-collega Redbad Strikwerda. Met geld is echter alles te koop, zo blijkt maar weer eens. Bij het spel van vraag en aanbod wint bijna altijd de hoogste bieder.

Wanneer Dynamo niet van plan is om in de toekomst de tweede viool te spelen is het aan de verantwoordelijken binnen de Stichting Topvolleybal Dynamo om adequaat in te springen op de huidige gang van zaken. De eerste slag is dan misschien wel gewonnen, de ‘oorlog’ is nog in volle gang. Op twee fronten.

Al is het wel zo dat het team van Strikwerda na de tik die het in Doetinchem uitdeelt in het hier en nu ‘gewoon’ twee zeges verwijderd is van prolongatie van de landstitel. En dat mag best opmerkelijk genoemd worden.

De Stentor vrijdag 21 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *