Dynamo gaat swingend over de finish, vijftiende landstitel is een feit

By | 11 mei 2023

Voor zover er vooraf bij wie dan ook nog enige twijfels bestonden, de volleyballers van Dynamo namen in Doetinchem alle onzekerheden weg. In het derde duel in de play-off finale tegen Orion gingen de Apeldoorners swingend over de finish en veroverden zij hun derde landstitel op rij

Op de dag af 32 jaar nadat Dynamo in een uit z’n voegen barstende hal aan de Morellenlaan voor het eerst landskampioen werd, kroonde ’s lands meest succesvolle clubteam zich zondag in de Topsporthal Achterhoek voor de vijftiende keer tot kampioen van Nederland. Voor de derde keer in anderhalve week tijd bleef de ploeg van Redbad Strikwerda het als favoriet in de finalereeks gestarte Orion de baas. In de eerste twee sets sputterden de Doetinchemmers nog wat tegen. Vanaf de derde set maakte Dynamo korte metten met de thuisploeg. Aansluitend mocht aanvoerder Joris Berkhout de kampioensbeker in ontvangst nemen. Reden voor een spontaan Apeldoorns feestje op de zaalvloer

Uitgerekend Sjors Tijhuis benutte bij de stand 24-16 in de vierde set het ‘championships point’. De middenaanvaller vreesde twee maanden geleden nog voor voortzetting van zijn volleyloopbaan vanwege een aandoening aan zijn hand, nu werd hij zij aan zij met broer Niek landskampioen. “Dat je zo’n laatste punt mag maken, is natuurlijk heel leuk”, reageerde jongste Tijhuis opgetogen.

Ramon Martinez Gion keek op krukken toe hoe zijn dolblije ploeggenoten de titelprolongatie vierden. De passer/loper is herstellende van de operatie die hij onderging nadat hij in de verloren bekerfinale tegen Lycurgus een achillespees afscheurde. “Ik gun het die jongens enorm. Na de Supercup en de bekerfinale voelt het extra fijn dat het nu wel lukte. Het is balen dat ik zelf niet kan spelen en mezelf kon belonen. Dat is moeilijk”, aldus de zichtbaar geëmotioneerde Martinez.

De naar Limax vertrekkende Martijn Brilhuis sloot zijn tweejarig verblijf bij Dynamo af in gepaste stijl. Al bestond er vooraf enige twijfel over de inzetbaarheid van de diagonaalspeler. “Dinsdag op de training schoot er een botje uit de kom in mijn hand. Het was niet gebroken en gelukkig was het mijn linkerhand. Dit is voor mij een mooie afsluiting. Na de blessure van Ramon hebben we gezegd, we gaan niet zeggen dat we niks meer kunnen zoals Orion vorig jaar na het wegvallen van Adam White deed. Nee, we gaan het mét elkaar doen. En dat hebben we gedaan.”

Mike van Cooten liet zich na de prijsuitreiking met familieleden en vrienden vereeuwigen met de kampioensbeker. Als er ergens een brandje geblust moet worden, kon de technische staf altijd een beroep doen op de stand-in van Brilhuis. “Ik heb dan misschien niet heel veel gespeeld, maar ik denk dat ik dit seizoen toch wel wat mensen heb verbaasd. Daar ben ik trots op. Ik heb een heel mooi seizoen gehad. Ik begin aan de brandweeropleiding en ga volgend jaar lekker afbouwen op een lager niveau.”

Redbad Strikwerda kreeg als blijk van waardering een emmer water over zich uitgestort van zijn uitgelaten spelers. Opgedroogd en wel kwam de kampioenstrainer desgevraagd terug op een uitspraak die hij in oktober in dezelfde hal deed. Destijds vergeleek hij zijn jeugdige spelers met bronstige edelherten. “Je wint als het gewei groot genoeg is. En we zijn erin geslaagd het gewei groot genoeg te laten worden en er een wapen van te maken. Vaak schat je vooraf in waar je ongeveer staat. Van al onze titels was deze wel degene die ik het minst verwacht had. Maar er bestaat geen twijfel over wie in deze serie de beste was”, vond Strikwerda.

Verzorger Rob van den Berg, de enige uit Dynamo’s begeleidingsteam die alle vijftien Dynamo-titels meemaakte, maakte zich in het feestgedruis enige zorgen over dat hij bij een eventuele huldiging verstek moet laten gaan. “Als er nog een contract komt, dan ga ik nog een jaar door. Na dat seizoen ben ik 81. Dat is wel erg oud, al voel ik me nog heel fit. Ik hoop wel dat we voor 9 mei gehuldigd worden, want op die dag ga ik op vakantie. Tweeëndertig jaar geleden gingen we meteen door naar het stadhuis.”

De Stentor maandag 1 mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *