Landstitel komt in zicht, toch willen volleyballers Dynamo niet te vroeg juichen; Libero Niels Lipke houdt z’n zenuwen goed in bedwang

By | 11 mei 2023

De volleyballers van Dynamo krijgen hun derde landstitel op rij in zicht. Maar hoewel ze zondag in Omnisport ook de tweede wedstrijd in best-of-five serie wonnen van het Doetinchemse Orion, waken de spelers en trainer Redbad Strikwerda ervoor om te vroeg te juichen.

“Volgens het format is het zo dat we kampioen zijn als we de volgende wedstrijd winnen, maar eigenlijk verandert er niet zoveel. Hun opdracht is niet anders: zij moeten drie wedstrijden winnen. Voor ons geldt hetzelfde. Wij moeten telkens proberen de volgende bal goed te raken. Al is het denk ik wel zo dat wij nu favoriet zijn. Als je 2-0 voorstaat, moet je niet meer zeggen dat je underdog bent”, reageerde Strikwerda op geheel eigen wijze op de tweede tik die zijn ploeg uitdeelde in de kampioensstrijd.

Nadat ze donderdag al haddem huisgehouden in Doetinchem en het eerste duel even verrassend als overtuigend met 3-0 in hun voordeel beslisten, wonnen de Apeldoorners in eigen huis ook de tweede wedstrijd. Wederom met 3-0, maar wel telkens met de kleinst mogelijke marge: 25-23, 25-23, 26-24. 

De blijdschap was er niet minder in het Dynamo-kamp. Nadat de Fin Kaislassalo bij Dynamo’s derde matchpoint de bal langs het tweemansblok Van der Schaaf-Boekhoudt buiten de lijn mepte, volgde een spontane ontlading. De zes voor het net en de in het veld stormende wisselspelers vlogen elkaar spontaan in de armen. Onder luide toejuichingen van de al even uitzinnige toeschouwers vierden zij hun eigen feestje.

Alvorens hij zijn vreugde over de tweede zege onder woorden kon brengen, moest Niels Lipke eerst handtekeningen uitdelen. De ballenmeisjes stonden in de rij voor de libero uit Elburg, die geduldig elk verzoek van de jongedames inwilligde. Dat Dynamo aanstaande zondag in Doetinchem met een derde zege de klus al kan klaren, daar tekent hij eveneens voor.

“Dit is toch geweldig. Ik ben echt heel blij. Ik vind het heel knap hoe we nu na donderdag gewoon weer de winst pakken. Donderdag was het echt heel goed. Dat het vandaag een heel andere wedstrijd was, zag je aan de setstanden. Het was heel close. Het klopt dat we nog niets hebben. We hebben nog één winstpartij nodig. Ik ben niet zo omdat dat dan maar helemaal weg te stoppen. We mogen dit wel eventjes vieren. Hoe sneller we het nu kunnen afmaken, hoe beter. Maar in Doetinchem wordt het weer een heel andere wedstrijd”, verwacht de trainer van het dames 8-team van Dynamo dat Orion zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft.

Sinds de verloren bekerfinale tegen Lycurgus krijgt Lipke weer de voorkeur op de libero-positie boven Niek Tijhuis. “Ik voel me eigenlijk heel relaxt. Als ik m’n zenuwen in bedwang houd, ben ik op m’n best. In de wedstrijden in de kampioenspoule heb ik inderdaad wat minder gespeeld. Niek pakte het supergoed op. In het begin heb ik het er wel moeilijk mee gehad. Je wilt zoveel mogelijk spelen. Maar ik heb die periode goed gebruikt. Met Redbad heb ik een langetermijnvisie. Zoals Redbad het altijd zegt: je moet het zelf doen, het gaat om de volgende bal.”

De Stentor maandag 24 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *