Bruce Schotman kan verder vooruit met Voorwaarts

By | 22 mei 2023

Het zou maar zo kunnen dat toekomstig Voorwaarts-trainer Jürgen Schefczyk het komend seizoen een vierde divisionist onder z’n hoede krijgt. Na de 8-1 monsterzege op Columbia veroverden de Twellonaren de tweede periodetitel en mogen zij binnenkort gaan pelen om promotie.

Voor Columbia was het zondagmiddag op het zonovergoten Sportpark de Laene een kwestie van erop of eronder. Om rechtstreekste degradatie alsnog te kunnen ontlopen waren de bezoekers uit Apeldoorn alleen gebaat bij een zege. Voorwaarts op z’n beurt moest eveneens winnen om de tweede periodetitel veilig te stellen. Na de nederlaag van een week eerder in Woezik – pas de tweede verliespartij in competitieverband in 2023 – kreeg de nummer vier van de eerste klasse D een herkansing.

Extra druk leverde dat niet op. De vooruitzichten op het veroveren van de periodetitel deden de Voorwaarts-spelers onder bijna subtropische omstandigheden niet verkrampen, zo verklaarde Bruce Schotman na afloop. “We willen zó graag. We waren er met z’n allen van overtuigd dat we die periodetitel zouden gaan winnen. Vorige week tegen Woezik was het niet goed genoeg. Maar je weet dat je drie kansen hebt en dat we vandaag tegen Columbia vol aan de bak moesten.”

Voorwaarts liet zich nergens door van de wijs brengen. Na een ruststand van ‘slechts’ 2-1 denderde het in het tweede bedrijf over de tegenstander heen. “Het veld was prima. Het was mooi weer. Er zat redelijk veel publiek. Het was alleen wel warm. Daar moesten in het begin even doorheen. Wanneer we in de eerste helft al twee of drie goals hadden gemaakt, was het al eerder gebeurd geweest. In de rust is erop gehamerd dat we niet konden verslappen. Zolang we niet met twee doelpunten voorstonden, bleven zij erin geloven. Maar we zijn doorgegaan en hebben het goed uitgespeeld”, constateerde Schotman, die zich in de 77e minuut met een gerust gevoel kon laten vervangen.

Het deerde de 27-jarige clubtopscorer weinig dat hij zelf niet tot de doelpuntenmakers behoorde bij het schuttersfestijn. Dat gemis werd door anderen ruimschoots gecompenseerd. Nadat Nick Linthorst de score opende, troffen Cengizhan Cenk en de ingevallen Sem Teering respectievelijk drie en vier keer doel. “Vandaag was het de dag van de anderen”, was ‘Sniper’ blij voor zijn trefzekere ploeggenoten.

De serie die Voorwaarts sinds de jaarwisseling neerzet, wekt alom indruk. Zelfs Schotman verbaast zich erover hoe de ploeg zich manifesteert in de eerste klasse D. “In het begin van het seizoen had ik dit niet verwacht. Er waren zeven spelers weggegaan. Met de nieuwe jongens pakt het goed uit. Op elke positie hebben wij kwaliteit lopen. Onze ploeg bestaat voor negentig procent uit eigen jeugd. We hebben nu al 43 punten. Dat is het hoogste aantal dat Voorwaarts ooit in de eerste klasse heeft gehaald. Kijken hoe hoog we kunnen eindigen. Volgende week tegen Bemmel staat zelfs de tweede plek op het spel. Als je tweede wordt, sla je in de nacompetitie een ronde over”, verheugt de 18-voudige doelpuntenmaker zich al op het competitietoetje.

Het vertrouwen is groot. Schotman is overtuigd dat hij met het huidige team verder vooruit kan. De vierde divisie doemt voorzichtig op aan horizon. Al waakt hij ervoor om te hoog van de toren te blazen. “Dit is al mooi voor ons. We zien wel hoe ver we komen. Het is geen moeten of een prioriteit voor ons. Het is al uniek dat we dit met Voorwaarts mogen meemaken. We weten wat we kunnen. We gaan er vol voor. We gaan proberen er een zo lang mogelijk seizoen van te maken.”

De Stentor maandag 22 mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *