Topscorer afgelopen vijf seizoenen meer dan tachtig keer trefzeker voor SV Orderbos; Honger naar goals niet te stillen bij laatbloeier Kelvin Zonnenberg

By | 6 juli 2023

Hij mag inmiddels gerust een fenomeen genoemd worden. Op 31-jarige leeftijd is de honger naar doelpunten bij Kelvin Zonnenberg allerminst gestild. Met drie doelpunten in de met 5-1 gewonnen play-off finale tegen Saasveldia had de meest scorende voetballer op de Apeldoornse velden een belangrijk aandeel had in de promotie van SV Orderbos naar de derde klasse.

Wie beweert dat Zonnenberg ‘slechts’ op vierde klasse-niveau de netten laat bollen, moet het hem eerst maar eens nadoen. De cijfers spreken boekdelen. Sinds de nuchtere goalgetter in het voorjaar van 2018 debuteerde in het eerste elftal van de buurtclub uit Apeldoorn-West loopt hij ongeveer één op één. In officiële wedstrijden was de Harry Kane van het Orderbos de afgelopen vijf jaar ruim tachtig keer trefzeker. Wanneer de amateurcompetities gedurende twee coranaseizoenen niet voortijdig waren stopgezet, waren dat er ongetwijfeld nóg meer geweest.

Nadat hij de vorige voetbaljaargang afsloot als topscorer van de ‘Apeldoornse Bundesliga’, verklaarde de 25-voudige doelpuntenmaker dat totaal in het seizoen erop met één te willen overtreffen. Het werden er 23. Maar wel met de kanttekening dat de clubs in 4F slechts achttien duels afwerkten, tegenover 24 een jaar eerder. Progressie was er dus wel degelijk. Met vijf treffers in drie gespeelde nacompetitie-duels deed hij er tijdens de ontknoping van het seizoen nog een schepje bovenop.

Dat Zonnenberg uitgerekend in de bloedstollende 7-7 in Holten niét tot scoren kwam, wuift hij lachend weg. “Ik dacht laat anderen het vandaag maar eens doen”, vertelt hij met een vette knipoog. Die play-off ouverture, die de Orderbossers na een strafschoppenserie in hun voordeel beslisten, opende de weg naar promotie. “Over die wedstrijd in Holten gaat nog jarenlang gesproken worden. Tien minuten voor tijd stonden we nog met 5-2 achter. In de wedstrijd daarna tegen Vasse maakten we ook een 2-0 achterstand goed. Zoals we nu gepromoveerd zijn, is misschien zelfs wel mooier dan kampioen worden. We hebben drie derdeklassers uitgeschakeld. We raakten echt in een flow. En niemand kan zeggen dat het onverdiend was. Het waren zeker geen gelukspotjes”, meent Zonnenberg.

Over hoe SV Orderbos zich komend seizoen met een niet al te brede selectie in de derde klasse staande moet houden, maakt Zonnenberg zich weinig zorgen. Hij wil er vooral van genieten en hoopt zijn scorende kwaliteiten ook op een hoger niveau onder bewijs te stellen. “Het is een prachtig avontuur voor ons”, verheugt hij zich op aanstaande derby’s tegen Robur et Velocitas en Beekbergen.

Zonnenberg komt uit een echte voetbalfamilie. Vader Herman schopte het zelfs tot de jeugd van Go Ahead Eagles en stond in zijn glorietijd nadrukkelijk zijn mannetje bij o.a. B en O en Alexandria. Zijn ooms Gerard en Andre Brouwer maakten in de jaren ’90 met AGOVV de opmars mee naar de top van het amateurvoetbal. Neef Michael hoedt komend seizoen namens Heracles het doel in de eredivisie.

Het meest trefzekere familielid, die in zijn jeugdjaren actief was bij Alexandria en Groen Wit, is daarentegen tevreden met wat hij heeft op sportpark Orderbos. De kans dat hij op zijn leeftijd ooit nog namens een andere Apeldoornse club op doelpuntenjacht gaat, acht Kelvin Zonnenberg klein. “Columbia heeft weleens gebeld. Het is een eer dat zo’n club interesse heeft. Als je achttien of negentien bent, ligt het misschien anders, maar ik ben 31. Ik hoef niet zo nodig weg. Ik voel me prettig bij SV Orderbos. Ik heb het er heel goed naar m’n zin.”

De Stentor maandag 26 juni 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *