Martijn de Harder laat zich niet ontmoedigen door bekerzeperds

By | 20 september 2023

De aanloop naar het nieuwe seizoen verloopt weinig bemoedigend voor het grondig gerestylede Apeldoornse Boys. Drie dikke nederlagen in de voorronde van de districtsbeker met slechts twee goals voor en liefst negenentwintig tegen lijken geen al te best referentiekader voorafgaand aan de competitiestart.

De tijd waarin Apeldoornse Boys aan de poort klopte van de hoofdklasse keert met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit meer terug op Malkenschoten. In het laatste decennium van de twintigste eeuw stoven de voetbalhelden van Apeldoorn-Zuid in hun rode leaseauto’s van een lokale Seat-dealer vol gas richting de toenmalige hoogste speelklasse van het amateurvoetbal. In het voetbaljaar 2023-2024 zullen de hemelbestormers van weleer alle zeilen moeten bijzetten om een vrije val naar de vijfde klasse te vermijden.

De nieuwe trainer valt niet te benijden. Doordat zijn voorganger Stephan Quack met bijna de complete selectie van het eerste elftal vertrok naar Alexandria, moesten Martijn de Harder en zijn rechterhand Jurrie Groenberg een nagenoeg compleet nieuwe spelersgroep samenstellen. Aan het afgelopen seizoen wil de voormalige oefenmeester van Groen Wit en Sportclub Eefde geen woorden meer vuilmaken. De Harder richt zich enkel op het heden en de toekomst. “Wat er vorig jaar is gebeurd, daar was ik niet bij. Maar op een gegeven moment moet het ook klaar zijn, dan moet je het loslaten.”

Met de bekerloting stuitte zijn onervaren equipe op opponenten die de trainer liever niet had getroffen. De derdeklassers SV Twello (1-11) en SV Otterlo (0-7) hadden al aangetoond dat het voor Apeldoornse Boys bij nader inzien niet verkeerd is dat de primadonna’s van Quack de promotiekansen in de slotfase van het afgelopen seizoen zelf om zeep hielpen. Vierdeklasser Harskamp deelde zaterdag een volgend tikje uit: 1-11, voor de tweede keer. “Die ploegen waren eenvoudigweg een maatje te groot voor ons”, draaide de bouwmeester van Malkenschoten niet om de hete brij heen.

Elke trainer is doorgaans zo goed als het materiaal waarover hij beschikt. Of het huidige Apeldoornse Boys vierde klasse-waardig is, mag het de komende maanden gaan bewijzen. Op bezoek bij Sportlust Glanerbrug beginnen de boys van De Harder komend weekend aan hun overlevingstocht in 4D. Aan het enthousiasme en de gedrevenheid van de trainer zal het in geen geval liggen. De man met het roodgele clubhart zet zich samen met zijn begeleidingsstaf met zijn hele ziel en zaligheid in om zijn ploeg zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. En waar het schip strandt, blijft ook voor de kapitein afwachten.

Nou gelden veel voetbaltrainers van nature al als ras-optimisten, door de bekerzeperds laat een strijdlustige De Harder zich niet ontmoedigen. Als zijn manschappen beter op elkaar ingespeeld raken, acht hij ze alleszins in staat om positief te kunnen verrassen.

“We moeten geduld hebben. Dan komen we er wel. Al mag je in een wedstrijd waarin je met de rust met 4-1 achterstaat, zoals vandaag, er natuurlijk niet met 11-1 afgaan. Dat kan niet. Maar als ik naar de trainingen kijk en ook naar de eerste twintig minuten voor en na rust, dan zie je dat het erin zit. Nu gaat het erom dat alles goed valt. We moeten zorgen om zoveel mogelijk punten te vergaren. Rond de winter weten we waar we staan. De meeste clubs in onze klasse ken ik niet. Ik kan daarom ook niet zeggen of we in een sterke competitie zitten”, rekent de trainer in een hem onbekende afdeling stiekem op tegenstanders van een minder kaliber dan in de zojuist afgelopen bekercampagne.

De Stentor, maandag 18 september 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *