Veerkrachtig SV Orderbos geeft Robur et Velocitas huiswerk mee

By | 26 september 2023

Een week eerder moest de scheidsrechter zich bij de bekerwedstrijd tegen Albatross geblesseerd laten vervangen omdat hij in een kuil op de hobbelige grasmat trapte. Tijdens de competitiestart in de derde klasse B liep ook Robur et Velocitas averij op bij SV Orderbos. Na een 0-2 achterstand bij rust zette de promovendus de derby volledig op z’n kop en stapte verrassend met een 3-2 zege van het veld af.

De burenruzie in het Orderbos vertoonde opvallende gelijkenissen met het eind vorige week gespeelde Conference League-duel tussen Zrinjski Mostar en AZ. Evenals de Alkmaarders donderdagavond in Bosnië-Herzegovina leken de bezoekers uit Kerschoten hun openingsduel al halverwege in hun voordeel beslist te hebben. Het gepromoveerde Orderbos mocht niet mopperen dat het met een achterstand van slechts 0-2 aan de thee ging.

In de tweede helft kwam de veerkrachtige thuisploeg uit geslagen positie terug. Nadat Lars Hoekman en topscorer Kelvin Zonnenberg het elftal van trainer Bernard van Werven op gelijke hoogte hadden gebracht, zorgde Nick Werkhoven een kwartier voor tijd voor de beslissing. Vanaf de strafschopstip liet de Orderbos-aanvoerder Robur-doelman Brian Rosler kansloos. Wat de gasten daarna ook probeerden, het blauwzwarte verdedigingsbolwerk rondom de sterk keepende Kevin Clifford liet zich niet nogmaals verschalken.

“Nee, ik heb niet naar AZ gekeken. Wij moesten donderdagavond gewoon trainen. Maar de start is op deze manier wel veelbelovend voor ons. Robur wordt toch gezien als een kampioenskandidaat. Deze drie punten hadden we van tevoren niet ingecalculeerd, maar we hebben ze wel mooi binnen”, lachte matchwinner Werkhoven in aansluiting op de succesvolle première van SV Orderbos.

Een goed begin mag dan weleens het halve werk worden genoemd, de realistische Orderbos-captain blaast niet te hoog van de toren. “Als je via de nacompetitie promoveert en als derde bent geëindigd in de vierde klasse, dan moet handhaving de doelstelling zijn. Het tempo ligt in de derde klasse een tikkeltje hoger. Het is voor ons nog even zoeken. Wij verbeelden ons helemaal niets. Volgende week moeten we uit naar Colmschate. Dat is onze volgende wedstrijd”, bekijkt Werkhoven het van week tot week.

De oudere broer van Excelsior ‘31-aanvaller Givan Werkhoven beseft dat de smalle Orderbos-selectie niet te veel blessures of schorsingen kan verdragen. “Het uitvallen van Dennis Dielemans, onze vaste rechtsback, was wel een aderlating. We moeten het opvangen met de jongens die we hebben.”

Voor Robur et Velocitas, dat bekendmaakte in het seizoen 2024-2025 de overstap naar het zaterdagvoetbal te maken, behoren zorgen over klassebehoud normaal gesproken geen thema te zijn. Als afsluiter van een nieuwe start wil de 141 jaar oude club onder leiding van Djordi van der Hoop proberen te bewerkstelligen wat de afgelopen twee seizoenen telkens in het zicht van de finish spaak liep: promoveren. De valse start doet aan die ambities geen afbreuk.

Al tempert de nieuwe trainer de verwachtingen wel enigszins. Gezien de jeugdige leeftijd van het merendeel van zijn spelers calculeert Van der Hoop een zekere wisselvalligheid in. “We moeten niet te hard van stapel lopen. We moeten ons eerst maar eens proberen te focussen om goed te blijven voetballen en punten gaan pakken. Met alle respect voor Orderbos, maar we hebben het volledig aan onszelf te wijten dat we verloren hebben. In de rust hadden we met minstens 4-0 voor moeten staan. We geven de goals veel te makkelijk weg. We moeten hiervan leren.”

De Stentor maandag 25 september 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *